ГОРЕЩИ НОВИНИ

image
Горанов се сопна на Плевнелиев: Защо в бедна България бюджетът за армията да е 1,5%!
20 дек 2014 | 12:17
views(1009) commentaries(20)
Прочетете още ГОРЕЩИ НОВИНИ

Кризата в Украйна

image
Киев се забърка в нов скандал, Холандия опроверга "експертизата" за Боинга
20 дек 2014 | 15:02
views(80) commentaries(0)

views(1839) commentaries(78) ПУТИН: ИСКАТ ДА ИЗТРЪГНАТ НОКТИТЕ И ЗЪБИТЕ НА РУСКАТА МЕЧКА
views(1443) commentaries(47) Сидеров: България стана оръжие на антируска офанзива на САЩ
views(1145) commentaries(11) РУСИЯ НЕ ЖЕЛАЕ СРЕЩА С БЪЛГАРИЯ ЗА "ЮЖЕН ПОТОК" - ЩЕ ОБЪЖДАМЕ ПО ТЕЛЕФОНА ПОЛОЖЕНИЕТО
views(604) commentaries(25) За руснаците Путин е човек на годината
views(1474) commentaries(113) Критичен ден за руската рубла

Прочетете още НОВИНИ от раздела

Коментари и анализи

image
Декларация на Българската авиационна асоциация по повод изказването на г-н Тренчев
20 дек 2014 | 14:42
views(28) commentaries(0)
Още коментари.

100 години Български ВВС

image
20 години от гибелта на старши лейтенант Владислав Вълчев
20 дек 2014 | 09:45
views(155) commentaries(0)
Прочетете още от 100 години Български ВВС

Новини от България

image
40 офицери завършиха стратегическия курс на Военна академия
20 дек 2014 | 11:57
views(260) commentaries(1)
Прочетете още

Авио раздел

Авио архиви
Авио списания
БГ ВВС 1912 г.-1945 г.
БГ ВВС 1945 г.-2009 г.
БГ военни пилоти
Световни асове
Авио мемориали
Бойни самолети
Граждански самолети
Вертолети

Морски раздел

Морски архиви
БГ ВМС 1879-1944 г.
БГ ВМС 1945-2009 г.
БГ Морски флот
БГ Речен флот
Морски списания
В каюткомпанията
Непознатите кораби

Други раздели

Оръжейни архиви
Военно образование
История на България
Национална сигурност и разузнаване
Речник на военните термини и техника

Полезно

Връзки

КНИГИ

сп. КРИЛЕ

сп. ОКЕАН

сп. ОРЪЖИЕ

сп. РЕТРОСАЛОН

сп. ОКЕАН DREAMS

Други раздели

БГ летища
БГ пристанища
По Дунава
Авио бизнес
Оръжеен бизнес
Морски бизнес
Бизнес авиация
Лека авиация
Яхти
Туризъм
Моделизъм
Българските военни паметници

Брояч

eXTReMe Tracker

абонамент 2013
catalog

Кризата в Украйна: Киев се забърка в нов скандал, Холандия опроверга "експертизата" за Боинга

image Има ли пилот в изтребителя
29 апр 2013 | 17:47 | pan.bg views (1107) commentaries(0)

facebook
tweeter

capital.bg


Роботизираните самолети се превръщат във все по-самостоятелни бойни платформи, но могат да бъдат полезни и за по-хуманни цели

Безпилотните летателни апарати (UAV) се превърнаха в символ на войната на САЩ срещу тероризма. Реакциите по повод тяхното присъствие на бойното поле обаче са повече от противоречиви, особено в контекста на случващия се в момента дебат дали да не бъдат използвани и за полицейски цели. Въпреки набиращите сила протести военните продължават с тяхното развитие, като постепенно се опитват да ги превърнат във все по-автономни бойни платформи, които един ден дори може да заменят пилотираните изтребители.

Безпилотните машини в сегашния им вид са трудно използваеми при пълномащабен традиционен конфликт.

Въоръжени до зъби

Израел е първата сила в света, оценила възможностите на безпилотните самолети като разузнавачи по време на конфликта Йом-Кипур през 1973 г. Идеята те да се използват като пълноценна бойна платформа обаче се реализира десетилетие по-късно. Парадоксално, но първата въоръжена атака чрез дрони е осъществена от... Иран. По време на войната с Ирак през 80-те години на миналия век използването на химически оръжия принуждава Техеран да оборудва безпилотници с по шест противотанкови гранатомета РПГ-7. Няма подробна информация за ефективността на техните атаки, но те са първите по рода си, за които се знае. До атаките от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център и Пентагона САЩ използват безпилотниците основно за разузнаване. Асиметричната война срещу тероризма обаче кара Щатите да въоръжат своите UAV и да ги използват за изненадващи удари срещу предполагаеми екстремисти в Африка, Близкия изток и Централна Азия.

Дроните в сегашния им вид обаче са трудно използваеми при пълномащабен традиционен конфликт. Официално щатските командири приемат, че безпилотниците ще бъдат свалени почти веднага при хипотетична война с държава, като Китай например. В такава ситуация военните ще трябва да разчитат на добрите стари пилотирани изтребители и бомбардировачи, за да могат да нанасят удари по противника. В момента дроните не разполагат с големи възможности за защита при въздушен бой или зенитен обстрел.

За момента предназначението на дроните е ограничено до това да разузнават и да нанасят прецизни удари в райони със слаба противовъздушна отбрана. Щатските военни вече изпробват UAV машини, които да пренасят товари до предните бази в горещите точки по света. Такъв е случаят с K-Max – дистанционно управляема версия на екзотичния пилотиран синхрокоптер на Kaman. Това е двуроторен хеликоптер с необичайно разположение на витлата, които се въртят едно през друго. Морската пехота на САЩ в момента тестват синхрокоптера в полеви условия в Афганистан.

Проектите за по-големи и пълноценни безпилотни платформи за момента остават на заден план заради сравнително евтините и прости решения като MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper. Подобна е съдбата на проекта за развиване на палубен дрон за нуждите на военноморските сили на САЩ. Въпреки съкращението на бюджета за отбрана обаче американският флот все пак реши да не изоставя своите планове за палубен боен UCAV, като освен вече тестваната конструкция X-47B на Northrop Grumman, даде зелена светлина и на проектите Phantom Ray на Boeing, Sea Avenger на General Atomics и Sea Ghost на Lockheed Martin. X-47B вече преминава палубни изпитания, като през май е планирано да бъде осъществен първият му пуск от самолетоносач.

Излитането и кацането от подобни кораби се смята за едни от най-сложните процедури в бойната авиация (заедно с презареждането във въздуха). Подготовката на безпилотен самолет за подобни действия показва, че тяхната технология напредва значително. Предложените машини притежават повишени бойни възможности в сравнение с досегашните бойни дрони, но все още не могат да се мерят с реалните изтребители като характеристики. Те се явяват нещо като междинно звено и по план трябва да допълват конвенционалните самолети по време на бой.

Освен дрони, базирани на самолетоносачи, агенцията DARPA предлага американските ВМС да използват и по-малки безпилотници от палубите на бойни кораби като разрушители и фрегати. Освен разузнавателни и ударни възможности, тези безпилотници ще се използват като базови станции за пренос на данни между плавателните съдове. Програмата се казва TERN и е част от по-мащабната концепция AirSea Battle, която трябва да засили комуникацията между ВВС и флота на САЩ.

В бъдеще вероятността пилотите да не бъдат в кабината на изтребителите, а в отдалечени контролни центрове, все повече се увеличава. Пример за това е концепцията на Boeing за палубен изтребител от шесто поколение F/A-XX, която бе обявена официално през този месец. Самолетът ще е направен изцяло по "стелт" технология, но е предвидена и възможност да бъде направен както в пилотиран, така и безпилотен вариант. Задачите на новата машина покриват пълния спектър от мисии, които изпълняват традиционните палубни изтребители. Макар и този проект да съществува само под формата на компютърни симулации, показва, че американските авиоконструктори мислят в един момент изцяло да отделят пилота от бойната машина.

Прочети още статии от раздела.


Коментари: (0)


Напиши коментар:

*Име:
E-mail:
*Съобщение:

Задължителните полета за попълване са отбелязани със знака *