ГОРЕЩИ НОВИНИ

image
РУХВАТ НАДЕЖДИТЕ ЗА ПО-ВИСОК ВОЕНЕН БЮДЖЕТ! ОТ КОГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ СЪКРАЩЕНИЯТА?
18 дек 2014 | 00:52
views(1) commentaries(0)
Прочетете още ГОРЕЩИ НОВИНИ

Кризата в Украйна

image
Сидеров: България стана оръжие на антируска офанзива на САЩ
17 дек 2014 | 21:28
views(266) commentaries(15)

views(634) commentaries(4) РУСИЯ НЕ ЖЕЛАЕ СРЕЩА С БЪЛГАРИЯ ЗА "ЮЖЕН ПОТОК" - ЩЕ ОБЪЖДАМЕ ПО ТЕЛЕФОНА ПОЛОЖЕНИЕТО
views(328) commentaries(11) За руснаците Путин е човек на годината
views(1286) commentaries(107) Критичен ден за руската рубла
views(1940) commentaries(101) МИТОВ: НЕ МОЖЕ ДА НИ КРИТИКУВА ДЪРЖАВА, КОЯТО Е СЪС СЛАБА ИКОНОМИКА КАТО РУСИЯ! ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ПОДКРЕПЯМЕ УКРАЙНА
views(2479) commentaries(64) САЩ ще доставят оръжие на Киев, Русия плаши с ответни мерки

Прочетете още НОВИНИ от раздела

Коментари и анализи

image
ОТ ГАЗОВИЯ ПОТОК ДО ШИСТОВИЯ ПОТОП!
17 дек 2014 | 17:39
views(390) commentaries(7)
Още коментари.

100 години Български ВВС

image
ЧРД на полк.Илия Милушев!
17 дек 2014 | 14:17
views(530) commentaries(6)
Прочетете още от 100 години Български ВВС

Новини от България

image
Съюзът на подводничарите в Република България и Българската военноморска конфедерация проведоха традиционния си Никулденско-Коледен празник
17 дек 2014 | 17:27
views(117) commentaries(0)
Прочетете още

Авио раздел

Авио архиви
Авио списания
БГ ВВС 1912 г.-1945 г.
БГ ВВС 1945 г.-2009 г.
БГ военни пилоти
Световни асове
Авио мемориали
Бойни самолети
Граждански самолети
Вертолети

Морски раздел

Морски архиви
БГ ВМС 1879-1944 г.
БГ ВМС 1945-2009 г.
БГ Морски флот
БГ Речен флот
Морски списания
В каюткомпанията
Непознатите кораби

Други раздели

Оръжейни архиви
Военно образование
История на България
Национална сигурност и разузнаване
Речник на военните термини и техника

Полезно

Връзки

КНИГИ

сп. КРИЛЕ

сп. ОКЕАН

сп. ОРЪЖИЕ

сп. РЕТРОСАЛОН

сп. ОКЕАН DREAMS

Други раздели

БГ летища
БГ пристанища
По Дунава
Авио бизнес
Оръжеен бизнес
Морски бизнес
Бизнес авиация
Лека авиация
Яхти
Туризъм
Моделизъм
Българските военни паметници

Брояч

eXTReMe Tracker

абонамент 2013
catalog

Кризата в Украйна: Сидеров: България стана оръжие на антируска офанзива на САЩ

image Уволни се офицерът, при който загинаха 5 момчета в Кербала
01 ное 2012 | 17:05 | pan.bg views (1765) commentaries(0)

facebook
tweeter

blitz.bg
Дойде ли време Петко Маринов да каже истината за трагедията в база "Индия"?

Тази сутрин хвърли пагоните полковник Петко Маринов. През декември 2003 г. той бе командир на първи пехотен батальон в база “Индия” в Кербала, където от взрив на кола-бомба загинаха 5 рейнджъра, а 64 български миротворци бяха ранени. Полковник Петко Маринов премина в резерва, след като военният министър промени осигурителния стаж и годините за пенсия на офицерите. Началникът на отдел “Разузнаване” в Сухопътни войски, с подаването на рапорт за уволнение, е изразил своето несъгласие с новите реформи на военното ведомство.

Полковник Маринов се прочу с това, че под неговото командване на 27 декември 2003 г. В база “Индия” в иракския град бяха убити петима миротворци и ранени няколко десетки. Командирът на българския батальон бе и губернатор на Кербала. В оня момент и след това в България го обвиниха за смъртта на момчетата. До съд и осъждане не се стигна, но останаха съмнения, че полковник Маринов е приел огъня върху себе си, за да защити от погрешни решения тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров и тогавашния началник на Генералния щаб Никола Колев.

Преди месеци Маринов се завърна като старши на българския контингент в Кабул. В Афганистан късметът и Господ са били с него и в страната се завърнаха читави всички негови миротворци – без убити и ранени. В сухопътни войски полковник Маринов бе изпратен с благодарност от командира на пехотата генерал-майор Стефан Василев./БЛИЦ


ДОСИЕ

Атаката срещу българския военен контингент бе на 27 декември 2003 г. В рамките на 15 минути, между 12:45 и 13.00 часа местно време, са извършени три координирани нападения от самоубийци с коли-бомби.

Камион-цистерна се приближава към BG базата "Индия" в Кербала, криволичейки между оскъдните заграждения. Въпреки предупредителните сигнали камионът не спира и продължава да се движи към централния вход. Първият изстрел идва от снайперист от специалните части от наблюдателната кула, който убива шофьора. Камионът обаче не спира, преминава през плиткия ров, няма бетонни заграждения, които да го спрат, и се врязва в базата.

Сигналът за нападението е даден много късно... Следва адски взрив, при който загиват петима български военни, а 27 бойци са ранени. Загиналите са командир на рота капитан Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев.

На 28 декември военнотранспортен самолет излита за Ирак, за да прибере телата на загиналите и някои от ранените. 22-ма от ранените при атентата срещу българската база ``Индия`` в Кербала са транспортирани във ВМА. Леко ранените остават в Ирак. Други 5-има българи са транспортирани в болницата в “Ландщул” в Германия.

30 декември е обявен от Министерски съвет за ден на национален траур.
Посмъртно на загиналите военнослужещи са присвоени военни звания съответно: Капитан Георги Качорин е повишен във военно звание майор, лейтенант Николай Саръев - във военно звание старши-лейтенант, старши сержант Иван Инджов - в звание офицерски кандидат, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров - в звание офицерски кандидат.

През март 2004 година Съюзът на българските командоси (СБК) отличава посмъртно загиналите в Кербала при атентата срещу база``Индия`` на 27 декември 2003 г. петима български рейнджъри. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров се удостояват посмъртно със званието „Кавалер на почетния знак`` с лента „Слава и чест``.

Прочети още статии от раздела.


Коментари: (0)


Напиши коментар:

*Име:
E-mail:
*Съобщение:

Задължителните полета за попълване са отбелязани със знака *