Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/PA55.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

ФОТООКО: Паметникът за отбелязване на 100 години българска военна авиация в строеж. Как ще изглежда той?

Pan.bg 02 авг 2012 | 08:03 views (6279) commentaries(0)
image" alt="img" /> Pan.bg

На площад "Авиационен" в столицата започна изгражданета на паметника, посветен на 100 години българска военна авиация. Новият монумент се намира в непосредствена близост до спирката на автобус №280 в посока хотел Плиска.

Проверка на Pan.bg установи, че в строителните дейности са заети няколко машини и десетина работници. Според проекта на върха на паметника ще бъде поставена фигура на орел.

По план монументът трябва да бъде завършен за честванията за 16 октомври - ден на авиацията и ВВС, когато ще бъде отбелязан и едновековния юбилей.

image

Общ изглед на строителната площадка

image

image

Бъдещият паметник на фона на Витоша

image

Поглед към паметника от спирката на автобус №280

image

Паметникът в строеж редом до новата спортна зала "Арена Армеец"

image

image
Проект на паметника

image
Момент от подписването на проекта


На 2 юли 2012 г. в офиса на Фондация „Български ВВС” бе дадено началото на дългоочакваното строителство на мемориала който трябва да бъде част от честванията за 100 годишнината на българската военна авиация. След проведена обществена поръчка за победил е избрана компанията „МИИК” ЕООД. Договорът бе подписан от председателят на Фондация „Български ВВС” генерал-майор о.р. Евгени Манев и управителят на фирмата-изпълнител Марин Иванов. В контрактът е записано че срокът за строително-монтажните работи е 52 календарни дни от откриването на строителната площадка. Стойността на договора е 57 000 лв. без ДДС. Строителният надзор ще се осъществява от „Армстройинвест” ЕООД.
„Паметникът на българската авиация” е проектиран от архитект Ирина Крушкова от проектанската група на ВВС. В архитектурно отношение ще се състои от 3 тела.
Най-високото тяло е с форма на стълб с постепенно намаляващо правоъгълно сечение, като максималната височина е 10,60 метра. То ще е облицовано със сив гранит. На върха му ще е монтиран орелът изработен от 300 килограма месинг. Той е дарение, а слитъците са получени директно от „София мед” и са предадени на скулптора Димитър Чонов от Пловдив.
Двете странични тела са с хиперболична форма наподобяващи крила и са с височина съответно 4,60 метра и 3,0 метра. Ще бъдат облицовани с травертин, камък с бежов цвят.
Общият размер на площадката е 13 на 13
метра, като пространството около паметника ще е покрито с паваж, като отпред ще бъде оформена фигура във формата на самолетно витло с диаметър 2 метра. Предвидено е и художествено осветление, което ще осветява паметника в тъмната част от денонощието.
Припомняме, че имаше идея поддържана и от ветераните от ВВС паметникът да включва и самолети МиГ-23 и МиГ-21 защитавали дълго време небето над столицата. За съжаление от община София твърдо се противопоставиха на това с мотива - "Втори паметник на Съветската армия не искаме да има в София".
„Паметникът на българската авиация” ще е разположен на площад „Авиационен” (бивш „Карл Винаров”) на 4-ти километър на Цариградско шосе в София. Ще е разположено на северния край на площада в тревната площ между двете платна на бул. „Асен Йорданов” на мястото където в момента има камък с надпис „площад Авиационен”. Мястото е между спирката на тролеите и рейсовете и тази до бившия Щаб на ВВС, в непосредствена близост до зала „Арена Армеец”. Към паметника ще има прекрасна видимост от платното на „Цариградско шосе” в посока центъра.
Очакванията са паметникът да е готов за тържествата на 16 октомври 2012 г. за 100 годишнината от първия боен полет на българските ВВС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка