В авиобаза Граф Игнатиево тържествено отбезяха 50 години от първия полет на МиГ-21 в България

Pan.bg 12 ное 2013 | 18:35 views (8270) commentaries(8)
img сп."Клуб КРИЛЕ", Николай Димов

Днес авиобаза Граф Игнатиево бе домакин на официалното честване на 50 години от първия полет на МиГ-21 в България. Точно на тази дата през 1963 г. от летището на 19-ти изтребителен авиационен полк (19 иап) - Граф Игнатиево за първи път в небето на България полита първата приета на въоръжение модификация МиГ-21Ф-13. С това се поставя началото на още една славна епоха в развитието на българските ВВС. Самолетът- войн МиГ-21 е бил на въоръжение в почти всички родни летища, на него са летели и обслужвали хиляди летци, техници и авиационни специалисти.

image image
За да отбележат тази знаменателна дата днес в базата дойдоха десетки ветерани, военнослужещи от други поделения,граждани, деца. Тържествения строй бе приет от командира на ВВС на България генерал-майор Константин Попов, който започва службата си на МиГ-21 и има над 1000 часа нальот на този изтребител. В краткото си, но емоционално слово той изтъкна, че „МиГ-21 е самолет, който има характер и който изисква характер от летците, от техниците и от всички специалисти. Българските ВВС са възпитани в духа на МиГ-21 – да бъдат силни и смели”. МиГ-21 остава на въоръжение и се очаква в скоро време да полети отново и да дава бойно дежурство.
Бяха прочетени заповеди за награждаването на ветерани и действащи военнослужещи и цивилни служители, допринесли и продължаващи да дават своя принос за успешната експлоатация и летателна дейност с МиГ-21. Сред тях са бивши командири на 19 иап, двама летци и двама инженери от първата група, изпратена в СССР за усвояване на свръхзвуковия изтребител (офицерите от резерва полк. Костов, м-р Маринов, полковниците Тончев и Господинов) , летци и ИТС от авиобазата.
Поднесени бяха венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.

image image

image image

image image

image image

Тържеството продължи с премиерна прожекция на филм, посветен на самолет МиГ-21
и неговата история в българските ВВС и музикално-танцова програма на Представителния Ансамбъл на Въоръжените сили. Гостите имаха възможност да се запознаят с чат от системите на МиГ-21, изложение в хангара на еПОВР (ескадрила за периодично обслужване и войскови ремонт),както и изпълнението на реални проверки с включена хидравлика. За децата бе организирано сглобяването на 50 броя триизмерни хартиени модели на самолет МиГ-21, съвместно с летци и техници от авиобазата.

image image

image image

Безспорно най-голям интерес предизвика статичната експозиция на три МиГ-21бис и една ‘спарка’ МиГ-21УМ и най-вече полетите на МиГ-29 (изключително прецизно изпълнени фигури на малка височина - пилотите бяха подп.Русев и майор Семков), управляемата мишена РУМ-Р-01М и три самолета на малката авиация (на борда на които се превозваха и ветерани). При кацане се случи инцидент с единия от тях, но за щастие без жертви и наранявания – все пак това е авиация и неминуема се случват и инциденти.
Неблагоприятните метеорологични условия попречиха на предвидените прелитания от Долна Митрополия на Пилатус PC-9M и L-39, но не и на отличното настроение на всички присъстващи и емоционални срещи на ветераните.

Честването на 50 години от първия полет на МиГ-21 в България завърши, остава очакването да видим скоро отново този изтребител-легенда в небето на България!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Очаквайте още снимки от полетите и атмосферата на честването!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Присъстващ и летец 12 ное 2013, 19:29
   
  0
   
  0

  Не беше голяма работа и ... не съм съгласен ,че с няколко виража може да се отпразнува 50 годишнната на верните 21-ци но бюджета си е бюджет радвам се ,че поне още имаме самолети ... за жалост МиГ-21 си бяха само на земята ... но 50 години малко ли са ? като цяло си беше не лошо шоу ... радвам се ,че няма пострадали от малкият самолет тип /Муха/ :D

 2. #2
  Фен 12 ное 2013, 19:44
   
  0
   
  0

  Организацията беше добра и се усети една позитивна и искрена атмосфера сред военнослужещи и гости. Винаги може повече да се лети, но колкото толкова. С наличните ресурси се стараят хората да правят каквото могат. Остава надеждата за повече изправни машини от всички типове и в обозримо бъдеще - нов самолет. Честит юбилей на всички, свързани с историята и експлоатацията на Миг-21 в България.

 3. #3
  !!! 12 ное 2013, 19:51
   
  0
   
  0

  За няколкото виража се сърдете само на облаците :) Важно е, че и в тези трудни времена има нещо, което да ни обедини! Има кауза, която е по различна от онази пародия пред парламента.... Чест и почитания на ветераните от МиГ-21!

 4. #4
  kostov 12 ное 2013, 20:06
   
  0
   
  0

  Ако не си отиде това правителство или,ако следващите са като него,което искрено се надявам да не се случи,може и 100 годишнината на МИГ-21 да празнуваме някой ден.Молете се ново правителство да направи така,че икономиката да тръгне, инак 2063 година пак ще ни обединява за срам и позор същият този МИГ-21.Дано тогава времето е слънчево и без облаци,за да видим повече виражи,ама не от МИГ-29.

 5. #5
  Донев 12 ное 2013, 20:19
   
  1
   
  0

  Честит юбилей на всички, свързани с МиГ-21 и
  светла памет на тези, които не го доживяха!
  Благодарение и на тях днес го отбелязахме!

 6. #6
  Един от ВВС 12 ное 2013, 20:52
   
  0
   
  0

  Срещите между бивши и настоящи колеги бяха изключително трогателни. Това дали е имало демонстрации или не, не е чак толкова важно -важни са хората. Аз бях там и ми беше много приятно.Видях се с приятели отпреди 15-20 години, че и повече.Адмирации за инициативата и организацията!Косури винаги могат да се намерят.но знам, че на повечето хора им хареса и ще дойдат пак! Добре са се справили домакините.Браво!

 7. #7
  дааа 13 ное 2013, 10:17
   
  0
   
  0

  Едно време когато имаше празник не минаваше без курсанти. Сега не видях (може и да съм се заблудил) нито един.

 8. #8
  xxx 13 ное 2013, 14:11
   
  0
   
  0

  От година на година тези открити дни стават все по-неоткрити...обратнопропорционално на броя на летящите самолети в елитната база. Пазете да не се снима в кабините на МиГ-21, че ще се видят многофункционалните дисплеи.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка