Eurofighter : Typhoon е по-добър от F-35

Pan.bg 29 юли 2010 | 12:06 views (2868) commentaries(2)
img FlightGlobal.com

Европейската компания Eurofighter постави под съмнение ефективността на американския перспективен изтребител Lockheed Martin F-35 Lightning II, съобщава Flightglobal. Компанията е извършила компютърна симулация на въздушен бой между изтребители Typhoon и F-35, като в болшинството от проиграните ситуации американските ‘стелт’ самолети са били победени.
По данни на Eurofighter ‘атаката’ на осем F-35 в 85% е била успешно отразена от четири изтребители Typhoon, които са взаимодействали със самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS). Aко AWACS и иzтребителите Tuphoon се позиционират под ъгъл 25-30 градуса към вероятната траектория на полета на F-35,то те се откриват без особена трудност.
При симулациите F-35 са били въоръжени с две бомби JDAM и две управляеми ракети (УР) клас “въздух-въздух”. Според заключението на Eurofighter, F-35 е ефективен за нанасяне на удари по наземни цели, но не може да се използва за завоюване на превъзходство във въздуха.
В по-ранни публикации Lockheed Martin израяват мнение, че с появата на новото високо точно и маневрено въоръжение, както и на новите мощни бордови РЛС, времето на близкия маневрен въздушен бой (т.н. “dog fight”) е отминало. Въоръжението на F-35 позволява да атакува противника където и той да се намира спрямо американския изтребител. Поради това Lockheed Martin счита, че високите маневрени качества вече не са от съществено значение за съвременните бойи самолети. Според изчисленията на американската компания в случаите на въздушни боеве между F-35 и изтребители четвърто поколение съотношението на загубите е съответно 1 към 6.
На 20 юли 2010 г. ВВС на Италия са обявили намерението си да се откажат от закупуването на 25 изтребители Eurofighter Typhoon Tranche 3B. За сметка на това те биха желали да придобият малък брой F-35. Според Eurofighter отказа за закупуване на планирания брой Typhoon за сметка на придобиване на американски изтребители значително ще намали боеспособността на ВВС на Италия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Studenta ot Sofiq 21 ное 2010, 20:21
   
  0
   
  0

  flightglobal.com!!!

 2. #2
  Studenta ot Sofiq 21 ное 2010, 20:35
   
  0
   
  0

  http://www.flightglobal.com/channels/mro/articles/2010/07/27/345265/eurofighter-boasts-typhoon-reign-over-f-35.html

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка