О.з. полк. Цоко Цоков: Съветски майор ме учеше да хвърлям атомна бомба

Pan.bg 19 яну 2014 | 13:44 views (7214) commentaries(11)
img В кабината на изтребителя не съм летял с портрета на Тодор Живков
в. Преса


Полковникът от запаса Цоко Цоков е един от четиримата т.нар. атомни майори. Те са единствените български пилоти от родните ВВС, обучавани в СССР да хвърлят атомни бомби. Имената на останалите трима са Пеньо Шишков, Йордан Йорданов и Иван Борисов. От тях само Борисов е бил със звание капитан, когато е преминавал курса за подготовка, но всичка са известни в армията като „атомните майори“. Майор Цоков е роден в с. Румянцево, Ловешко, на 7 август 1946 г. По ирония на съдбата през август една година по-рано САЩ хвърлят атомната бомба над Япония. Завършил е Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, след което служи като боен пилот в различни авиобази. Уволнява се през 1997 г. Днес прекарва повече от времето си във виличката си в родопското село Павелско, където го откри екип на „Преса“.

На 3 септември 1980 г. във ВВС бе поставена задача четирима летци от авиополка в Чешнeгирово да заминат за летище Мартиновка в Украйна, северно от Одеса.
image
Майор Цоков като боен пилот.


Задачата бе с най-висока степен на секретност - да се обучат да хвърлят атомни бомби с изтребител МиГ-23БН. С този тип самолети бе въоръжен полкът в Чешнeгирово. Аз бях един от тях. До Мартиновка прелетях с наш боен самолет, а останалите колеги - с учебно-боен. Там започнахме да изучаваме устройството и действието на атомната бомба. Ние сме единствените в България, които изучаваха това. Преподавател ни беше съветски майор. До него винаги стояха двама тежко въоръжени старшини, които го охраняваха. Той никога нито за минута не оставаше сам. Те вървяха като сянка зад него. Близо месец усвоявахме знания по устройство и механизъм на действие на атомната бомба (изтребителите ни МиГ-23БН можеха да носят атомна и неутронна бомба - б.а.). След като я изучихме, преминахме и практически занятия да бомбардираме. Разбира се, не с истинска, а с нейния пълен аналог. Което означава, че външно тя е абсолютно същата, а вътрешното й устройство е така конструирано, че техническият
състав да може да провери изправността, все едно че е истинско атомно оръжие, а пилотът да планира удара с него. Имахме и полети с учебната бомба. В техническо отношение за пилота няма значение каква бомба ще хвърли. Страшното е друго. С атомната ти дават цел -
моста на Босфора
image

Задачата е да се срине, за да се отрежат стратегическите резерви на Турция в европейската й част. И тогава настава апокалипсисът, защото загиват милиони. Ето това е страшното. В случай на война полкът получава обща задача, а при използване на ядрено оръжие на всеки пилот се дава персонална цел.
Обучението се водеше в специална зона, където бяха базирани самолетите. Особено поразен останах първия път, когато бяхме в бункера и започнаха да вият сирените. Всички врати са затворени и ние сме в укритията. Тогава пристигна камион, натоварен с бомбата аналог. Бавно пресече зоната и спря до нашия самолет. Тогава разбрах, че няма шега - всичко е истинско. Работехме по 4-6 часа. Тренирахме, всеки пилот учеше как да програмира ядрен удар, защото това е негова индивидуална задача. А техниците се обучаваха да я монтират на самолета. Моментът на самото й подкачване е особено психологически. След това отново започват да вият сирени и пак започваме да се крием в железобетонните укрития.

Както споменах, мисията ни бе абсолютно секретна. Заминахме, не казах дори и на жена си къде отивам. Бе ни забранено. Когато се върнахме, бе около 11,30 ч. Седнахме да обядваме в столовата на поделението. Дойдоха колеги и започнаха да ни питат какво сме правили в Съюза, а аз майтапчийски им отговорих: „Ходихме да любим рускини.“ Дори тогавашният командващ ВВС ген. Любчо Благоев не си позволи да ни разпитва. Само ни каза: „Готови ли сте момчета?“ Тетрадките, на които си водехме записки за атомната бомба в Мартиновка, бяха с шест нули на секретност. През 1997 г. специална комисия в София ги унищожи чрез изгаряне. Още докато горяха, усещах как ми олеква. А на всички наши изтребители - МиГ-21М, МиГ-21МФ и МиГ-23БН, бяха свалени и системите за употреба на ядрено оръжие.

Много се дразня от днешни спекулации, хвърлени с лека ръка от недоказани дисиденти, които твърдят, че у нас е имало ядрено оръжие. Много лъжи се изписаха. Заявявам най-отговорно, че в България руснаците никога не са държали ядрени боеприпаси за разлика от САЩ. Американци съхраняваха ядрени арсенали в базите в Инджирлик (Турция) и в Лариса (Гърция), които трябваше да се използват срещу нас, когато се наложи. Плановете бяха в случай на ескалация на криза между двата блока, ако най-висшето политическо ръководство на Варшавския договор вземе решение да се употреби ядрено оръжие, то да бъде доставено у нас до 24 часа. Питали сме руснаците как ще стане това? Те огговаряха буквално: „По три начина - суша, въздух и вода. Не се притеснявайте. Това е наша грижа.“ И повече никакви обяснения не ти дават. Всичко това бе през не толкова далечната 1980 г., а Варшавският договор бе разпуснат през 1991 г. Единадесет години четиримата

живеехме под напрежение

и стрес. При всяко изостряне на международната обстановка тръпнехме, споглеждахме се в очакване всеки момент да ни извикат. Питате ме дали съм щял да излетя, в случай че наистина ни поставят такава задача. Да, щях да я изпълня без колебание, защото бяхме убедени, че защитаваме не комунизма, а родината. Че отиваме да пазим страната. Така сме възпитани, така мисля и сега. (Командир на екипажа на американския тежък бомбардировач Б-29, който хвърля атомната бомба над Хирошима на 6 август 1945 г., е полк. Пол Тибетс. Той умира на 92 г. през 2007 г. и никога не се разкайва за стореното. В последното си интервю заявява, че винаги е спал спокойно, защото е изпълнил патриотичния си дълг - б.а.).

image

След 10 ноември 1989 г. системите, които позволяваха да се хвърлят ядрени бомби, бяха демонтирани.Ние, „атомните майори“, никога не бихме си задали въпроса трябва ли да го направим, защото изпълняваме заповед. Щяхме да действаме решително. А защо не попитате как биха постъпили гръцките и турските пилоти, ако им бяха заповядали същото? Ще излетят ли срещу нас с ядрено оръжие? Сигурен съм, че да. Вижте, това бяха две системи, които си противостояха на живот и смърт. Като пилот не съм летял с портрета на Тодор Живков в кабината. Горе, на хиляди метри височина,

за мен няма политика и партии

Под мен е България, там са моята жена, моите деца, моят род и аз трябва да ги защитя. Имам общо 29 години служба във ВВС. Като събера дежурствата, нощните полети и тренировките се събират четири години извън семейството ми. Така и не разбрах как се родиха децата ми, бях все по учения. За едното пратиха ЗиЛ от поделението, за да го вземат от родилното. Така бе не само с мен, а с всички пилоти от моето поделение. Дълго пазехме, дори от семействата си, тайната къде сме били и за какво са ни обучавали. Тя бе разкрита едва след като рухна системата. Чак преди три години дъщерята на един от нас разбра какъв е бил баща й.

Службата ни бе тежка, изтощителна. Имам близо 3000 часа на свръхзвукови самолети. Това са неимоверни натоварвания, които съсипват и рушат организма. От моя випуск четирима загинаха и четирима умряха от рак. Дадохме всичко за държавата, а тя ни забрави. Един от нас се принуди да продава на сергия на пазара в Димитровград, а друг от четиримата се уреди за пазач в Пловдив. Нарочно не им споменавам имената, защото е обидно. Искам да попитам защо за миньори, летци, подводничари и металурзи има таван за пенсиите, а за някои категории - не.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  христофор 19 яну 2014, 14:22
   
  0
   
  0

  Полковник, важното е ,че не се е наложило да пускаш бомбата, а за другото, все ще му се намери .Бъди жив и здрав.

 2. #2
  Барбата 19 яну 2014, 16:02
   
  1
   
  0

  Цоко,приятелю! Никой от властимеющите не го е еня за тавана на пенсиите ни.Те гледат за мандата си да нъпълнат гушите,бързат ли бързат.По лошото е,че ние нищо не правим за да ни обърнат внимание.Пилоти,водолази,миньори-да се обединим!!!

 3. #3
  кирил 19 яну 2014, 17:32
   
  1
   
  0

  жалко ,,,,много жалко,,,като чета такива работи и се натъжавам много,,,,чест,родина,патриотизъм,забравени думи в Б-я,,,как може такива хора от който ни е зависило оцеляването като държава,да са оставени на произвола,толкова ли е трудно да им се намери някакво по-достойно препитание на старини,,,

 4. #4
  цоко 19 яну 2014, 17:34
   
  0
   
  1

  тоя ще хвърли атомната бомба кога изпие кило ракия и буре вино.

 5. #5
  Участвал 19 яну 2014, 19:40
   
  1
   
  0

  Тази подготовка е изпълнена и от други летци в бившият Съветски съюз в Тираспол през 1981 г. (м-р Вачков(починал), к-н Цветков, к-н Димитров. Както обикновено вестниците търсят сензации. Това са рутинни подготовки, за радост не са приложени в реални действия.

 6. #6
  25 ИБАП 20 яну 2014, 11:16
   
  1
   
  0

  Заради това, че бяхме достойни противници, в състояние да нанесем недопустим ущърб на всеки агресор през Студената война, изтребително-бомбардировъчната ни авиация бе буквално нарязана с флексове. 23-ките се изнасят в чужбина, за да не остане ни следа, ни спомен от тях.
  Не е ли време и ние, като американците и руснаците, да въведем отличителни знаци и медали "Ветеран от студената война"? За всички кадрови, наборни и запасни, които са служили между 1947 и 1990 г. Това ще е морален жест към всички защитници на Отечеството, които се готвеха с оръжие в ръка да отстояват териториалната цялост на България!

 7. #7
  Краснов 20 яну 2014, 17:25
   
  0
   
  0

  Драги 25 ИБАП,
  не е възможно да има такъв отличителен знак,защото това е обида към всички военослужещи в БНА.

  Такава война нямаше за нас,редовите военнослужещи и никой от нас не беше и чувал за нея. С малки изключения.

  Ние живеехме в условията на мир и имахме достатъчно на брой документи,по които се управляваше и подържаше бойната готовност. Никави "студове " н е еимало. В никакви акции в тази Студена война не е участвал нито един генерал или офицер от ВВС. Защо не помолите някой действителен ветеран от периода преди края на строителството на социализма да разкаже поне една случка,,която е свързана с тази война.

  Да,имаше политическо противопоставяне ,но съвсем не по линията на такава,студена война.

  Имаше два военни блока-този на империалистическите страни и този на комунистическите.И в документи на НАТО,които съм чел на руски сайтове,също не се пише за никаква Студена война.

  И вижте с какво настървение се пише за тази война,буквално всеки ден.


  Ето и един интерсен случай. Купувам от една книжарница в центъра на Пловдив една книга,сива на цвят и снимка на изстербител с наши опознавателни знаци със заглавие "Военната авиация по време на Студената война" с автор Димитър Недялков.Помислих си,че това е съвпадение с нашия Недялков допуснах,че сега ще прочета много интересни документи за тази Студена война,която вече "витаеше" в пресата и книгоиздаването.

  Отивам в нас,отварям книгата и що да видя,това е нашия летец и преподавател,дори професор от ВА полк. Недялков.Помислих си,че се е добрал до автентични документи и бързо разлиствам книгата. Освен датата и мястото на речта на Уинстън Чърчил нищо не намерих.

  Добре,помислих си,че поне в края на книгата ще има документи ,изводи,резултати и др. от тази война. НИЩО ПОДОБНО!!!


  Друго,говорите за някакъв агресор по време на тази несъществуваща война.А подготовката за нанасяне на ядрен удар от наши сили отбрана от агресорите ли е?


  Нека някой да се опита да съчетае следните две фрази:

  -"..всичка са известни в армията като „атомните майори“"
  -"Дори тогавашният командващ ВВС ген. Любчо Благоев не си позволи да ни разпитва"


  Значи всички в БНА са знаели за задачата с най-висока степен на секретност(6 нули?????),спокойно са наричали тези "секретни офицери" ядрени майори,а нашия Командващ ПВО и ВВС не е занел нищо за това обучение и дори не се е решил да ги пита какво са правили в Съюза. Тази информация действително ли я смятате за автентична и предназначена за служители от ВВС.

  А началника на Трети отдел от Трето Упр. на ДС(ВКР) ,м-р Кацарски и той ли не е знаел за секретната мисия?А преди подобна командировка,точно те(ОРаботници) са трябвало да проучат тези офицери и справката да се ипзрати до съветския предсатвител към това управление в България.. Ами Ген. Чергиланов и той ли не е знаел?

  Ама какво става тук на страниците на сайта,какви са тези неща?Кой има нужда от тези измислици.

  Напълно е невъзможно български офицер да бъде командирован извън страната,без знанието и одобрението на ДС,както и без знанието и одобрението на Политотдела към Управление ПВО и ВВС и без знанието и одобереноето на Командващия ПВО и ВВС.И съответно без знанието на ГЩ.

  Нали все пак твърдим,че армията беше "стегната и боеготова".Нали тези офицери преди да заминат са били информирани от някого. Да не би директно да идва заповед от съветския ГЩ . А боравенето с ядрено оръжие е било изключителен прерогатив на Съветския Съюз и САрмия.Или да не би да искате да кажете,че руснаците не са имали достатъчен летателен състав и са разчитали на наши летци.


  И кой ще командва тези летци в "ядрена обстановка"-българския ГЩ и щаба на ПВО и ВВС,или съветеския.

  Умолявам г-н Преслав и неговия баща Росен да проявявт максимална отговорност към тази материя. Нещата не бяха толкова прости тогава.

 8. #8
  моuntain ranger 21 яну 2014, 00:08
   
  0
   
  0

  Краснов, или си много задръстен, или си платен соросоид и национален предател, т.е. враг на българщината. По друг начин не можем да си обясним страстта с която се опитваш да мачкаш самочувствието на българите с пагони, служили в различни обществено-политически условия в Българската армия. Жалък нещастник! тълкуваш коментарите като всякакъв друг, но не и като българин!
  Впрочем, Аню Ньойски, защо се подписваш като "Краснов"??? Ти се един от най-мразените в този сайт. Или си мазохист или обичаш да те сърби гъзеца като си легнеш и се чудиш кой да предизвикаш хубавичко да те изчеше. Скапаняк! Духай таратора!

 9. #9
  Bul Military History 21 яну 2014, 09:46
   
  1
   
  0

  Спрете най-после да делите Българската армия и българите, служили в нея, на русофили, русофоби, комунисти, фашисти, монархисти, републиканци, звенари и какви ли не още! Българският офицерски корпус винаги е бил съставен от патриоти, които са служили на Родината си в различни обществено-политически условия и в различни военни блокове! Това си го набийте в мозъците, дори и там да е останала само една гънка и то от удар с тояга!
  Утре като пак ви сложат фесовете, тогава ще ви питаме какви сте?!?
  В този смисъл понятието "Ветеран от студената война" не е срамно, а напротив - то е въпрос на изпълнен дълг и чест! Всичко останало е равносилно на умишлено разединение и отслабване на нацията, т.е. на национално предателство!

 10. #10
  весо 21 яну 2014, 16:53
   
  0
   
  0

  Цокича ли.оо той е пич.само дето един старшина от Стара Загора нещо не го хареса и го понаби малко на портала.пича беше къркан до козирката.затова и го уволниха Пича.

 11. #11
  DDT 21 яну 2014, 17:07
   
  1
   
  0

  Краснов, мислех да не обръщам внимание на брътвежите ти, но просто не издържах. В теб май се борят две личности - комуниста, който се е клел във вярност към партията и мрази тези, които са предали неговите идеи и антикомуниста, който мрази комунистическата диктатура и мрази комунистите. Като какъв ще се определиш най-накрая?
  А това което го е описал полк. Цоков си е точно така. И нима не са ветерани от "студената" война тези, които сваляха разузнавателни балони и преследваха нарушители на българското небе(някои загинаха при тяхното преследване). Тези, които живяха по 15-20 години по гарадоците и поделенията(ако изобщо си чувал за тях). Тези, които даваха по безброй дежурства на домника или до силозите. Полковника много точно го е казал. Ние не сме лятяли с портрета на Живков в кабините. Ние летяхме с мисълта за България, защото тя не е нито на Живков, нито на Първанов, нито на Плевналиев. Тя е НАШАТА БЪЛГАРИЯ и трябва да остане на нашите деца и внуци. И ако се наложи пак ще летим за нея, пък ти ни мисли за каквито си искаш - комунисти, анархисти, мазохисти, империалисти.... И се научи да пишеш правилно и по-кратко, защото все по-малко хора ще четат безумните ти драсканици.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка