ФОТООКО: Мащабно учение на летище София

Pan.bg 16 апр 2014 | 14:26 views (6446) commentaries(0)
img Мащабно учение на летище София
Д.СТАВРЕВ, сп.КРИЛЕ


Днес на летище София се проведе планово пълномащабно учение по аварийно-спасителна дейност. Целта бе да се провери степента на координация на службите ангажирани в аварийно-спасителни дейности и дали могат да постигнат оптимален контрол над обстановката в случай на аварийни обстоятелства с въздухоплавателно средство на територията на летище София чрез предварително установени и ясни отговорности, действия и процедури с използване на наличното и допълнително ресурсно осигуряване.
Учението бе проведени в 2 етапа:
- първи етап – действие при аварийни обстоятелства със самолет на територията на летището – действия по пожарогасене, евакуация на пътници от самолета, приемане, сортировка и регистрация на пострадалите, оказване на медицинска помощ на място и евакуация на най-пострадалите.

- - втори етап – възстановяване на нормалния експлоатационен ритъм на летището чрез действия по преместване на авариралия самолет.
В първия етап „обект” на спасяване бе самолет Airbus А320 на BH airlines, а във втория бе повдигнат самолет Ту-134 А3.
Участниците бяха аварийно-спасителните групи на „Летище София” ЕАД, противопожарната служба на летището, Гранично полицейско управление София, авиокомпания „Хели Ер САУ”, медицински център „Медиком”. Усиленията от град София включваха противопожарни автомобили на 5-та и 8-та районна противопожарна и спасителна служби, Центъра на спешна медицинска помощ, БЧК и Дирекция „Телефон 112” на МВР.
Реалните действия представляваха следното:
- съпровод от аварийните автомобили на летището при рулирането на самолета след кацането му с спуснат, но не заключен колесник
- В това време по подадената обща тревога през северния район пристигнаха противопожарните и спасителни автомобили на РС ПСЗН-5, от южната страна дойдоха автомобилите на РС ПБЗН-8, 2 линейки пристигнаха със включени сирени по източната тангента.
- Самолетът бе насочен към стоянка пред Правителствения ВИП. След установяването на двигателите екипажът задейства десните спасителни надуваеми пързалки на носа, на крилото и на опашката и пътниците бързо напуснаха самолета.
- Противопожарните и спасителните автомобили бяха обградили самолета в кръг с насочени водни оръдия и разпънати шлангове, а разчетите бяха в термоустойчиви костюми
- Евакуиращите се пътници бяха пресрещани от аварийните и медицинските екипи и пострадалите бяха регистрирани и сортиране според тежестта на травмата. Най-тежко пострадалите бяха с присвоен код „червено” бяха незабавно пренесени до стоянката на линейките, прегледани от медицинските екипи и евакуирани с линейките. По-леко пострадалите бяха обработени и очакваха повторното завръщане на линийките. Най-тежко пострадалия бе евакуиран с спасителен и медицински вертолет A109 на „Хели Ер САУ”
На втория етап бе демонстрирана работата на аварийно–спасителните екипи на „Летище София” ЕАД по повдигането на самолет Ту-134 А3 собственост на СОБТ (бившия правителствен LZ-TUZ). Левият му колесник в симулирано сгънат (на практика вкаран в яма в земята). С помощта на пневматични възглавници тялото му бе повдигнато, под него бяха сложени греди и след това плоскости и успешно бе издърпан от влекачите.

Подробности в бр. 5/2014 на сп. „Клуб КРИЛЕ”

image
Пристигат силите на БЧК

image
Пожарните на 5-та РС ПБЗН

image
"Бедстващия" самолет на BHAir

image
Аварийните средства на летище София


image
Евакуиране по надуваемите пързалки

image
Пунктът за начална регистрация и сортировка на ранените

image
Евакуация на най-тежките случаи с линейка на "Бърза помощ"

image
Евакуация на най-тежките случаи с вертолета на "Хели Ер САУ"

image
Самолетът със счупения колесник - Ту-134 А3

image
Повдигане с пневматични плочи

image
Самолетът вече е повдигнат и започва буксировката му за освобождаване на заетата площ

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка