Ген. Златев: Има шанс Ми-24 да полети. През последните години ролята на вертолетната и транспортната авиация нарасна в пъти

Pan.bg 07 май 2014 | 15:27 views (4252) commentaries(1)
img Радио „Фокус”

Бригаден генерал Златко Златев: През последните години ролята на вертолетната и транспортната авиация нарасна в пътиСнимка: Информационна агенция "Фокус"
Бригаден генерал Златко Златев, командир на 24-та авиобаза Крумово, в интервю за Радио “Фокус”- Пловдив за това как военни формирования от базата се включват в мисията "Принос към националната сигурност в мирно време".


Фокус: Ген.Златев, при посещението си в Пловдив министърът на отбраната Ангел Найденов каза, че военни формирования са участвали в повече от 140 случаи тази година в подкрепа на местните власти за спасителни акции при бедствия и аварии, за транспортиране на органи за трансплантации и други. Кажете ни, колко пъти ваши формирования са се включвали в такива акции и в кои случаи?
Златко Златев: Да, действително, аз мога да потвърдя казаното от министър Найденов. Но мога да говоря само за 24-та авиобаза. Нашата база е разположена на две летища - летище Враждебна, където са транспортни самолети и летище Крумово, където са вертолетите. Действително през последните няколко години ролята на вертолетната и транспортната авиация се забелязва от обществото, тя нарасна в пъти. Бих искал да изтъкна няколко полета, които ние изпълнихме със самолет „Спартан”, свързани с превоз на органи за трансплантация от Варна, от Бургас. След случая от Лясковец превозихме по спешност ранени колеги от системата на МВР. С вертолетите имаме няколко случая на гасене на пожар тази година, а миналата година имахме над 30 такива часа. Изпълнихме и спасителна операция от Рила след затрупани алпинисти. Извършихме и транспорт на ранени след инцидент в района на Средна гора. Превозихме и помпи за мина Ураново, след тежкия инцидент миналата година. Задачите, които изпълняваме са много.

image

image

image

Фокус: Какво е усещането, което остава у вас и вашите екипажи, след една такава задача?
Златко Златев: Това е рутинна задача и една от основните наши задачи, към третата мисия на Българска армия (БА) за участие на армията в мисията "Принос към националната сигурност в мирно време". Нашите екипажи се готвят в регулярни полети да бъдат готови, когато се наложи да изпълнят тези задачи. Те се изпълняван от най-съзнателните екипажи, тъй като времето за подготовка е много малко. В последствие,
разбира се удовлетворението е много голямо, тъй като най-важното нещо е да се спаси човешки живот. Дори един живот да можеш да спасиш, това пак е много.

Фокус: Изисква ли се някаква по-специална подготовка за хората, които изпращате на такава мисия?
Златко Златев: Да, изисква се. При вертолетите обикновено се включват и медицински екипи, и представители на Планинската спасителна служба и служители на Противопожарна безопасност. Ние, в авиобазата имаме подготвено Отделение за търсене и спасяване. Това са хора, обучени да се спускат по въжета, по лебедки, да могат да окажат помощ там, където вертолета няма къде да кацне. А така е в над 90% от планинската гориста местност и всичко се извършва в движение. Така, че ние готвим нашите екипажи за такива трудно изпълними задачи. А при самолетите, полетите се изпълняват съвместно с медицински екипи от Медицинска академия, има подготвени такива. Така, че винаги имаме взаимодействие с други ведомства при тези мисии.

Фокус: Има ли шанс Ми-24 отново да полети?
Златко Златев: Да, има такъв шанс. Вече е сключено рамково споразумение, има договор, самолетът в момента е в Завод „Летец” в София и е разглобен. Очакваме до края на годината да се изпратят двигатели редуктори и да се върнат от Русия и Украйна. Дано събитията там да не попречат, да не окажат лошо влияние.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

  1. #1
    ОР 07 май 2014, 19:49
     
    0
     
    0

    Самолетът Ми-24???

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка