ФОТОФАКТ: ПЪРВИЯТ САМОЛЕТ, ОСИГУРЯВАЩ УЧЕНИЕТО "ТРАКИЙСКА ЗВЕЗДА 2014", КАЦНА НА АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО

Pan.bg 22 май 2014 | 11:46 views (5541) commentaries(0)
img Днес, точно в 11:34 часа американски военнотранспортен самолет C-17 кацна на авиобаза Граф Игнатиево. По всяка вероятност той доставя оборудване за американския контингент от осем изтребители F-16, летателен и технически състав, участващ в учението „Тракийска звезда 2014”. Активните действия от съвместната тренировка на българските ВВС започват следващата седмица.

С помощта на съвременните технологии публикуваме снимки само 10 минути след пристигането на самолета.

image

image

image

image
Снимки - Николай Димов, Пловдив - сп.КРИЛЕ

Ето подробности за учението.

Тактически прехвати на „самолети-нарушители”, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни въздушни операции, нанасяне на симулирани въздушни удари по земни и морски обекти ще се изпълняват във въздушното пространство на България в периода от 26 май до 4 юни.
Българските Военновъздушни сили провеждат мащабната летателна тренировка „Тракийска звезда 2014” съвместно с представители на ВВС на САЩ, Гърция и Румъния.
Бойните самолети на четирите държави ще провеждат полети във временно отделени зони от българското въздушно пространство, включително и на малки височини.
Мисиите и задачите ще се изпълняват от летателни екипажи на изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолети Су-25 и учебно-бойните L-39ZA на българските ВВС, екипажи от 148-о авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота с изтребители F-16, и екипажи на МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и F-16 на гръцките ВВС.
През настоящата седмица американските изтребители ще се пребазират на летище Граф Игнатиево. Румънските и гръцките самолети ще провеждат полети в българското въздушно пространство, оперирайки от своите бази за постоянна дислокация.
Бойна техника, изнесена на позиции в райони на Хасково и Стара Загора, ще изпълнява зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Преходите на ешелоните от зенитно-ракетните комплекси ще се извършват в посочените райони, денем и нощем, за заемане на позиции.
В рамките на тренировката ще бъдат усъвършенствани и процедурите по приемане и предаване на управлението на изтребители между българските, румънски и гръцки Командни центрове, като част от подготовката за изпълнение на бъдещи трансгранични операции.
Съвместни тренировки от подобен характер се провеждат у нас ежегодно от 2005 година и са в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.
През последните няколко години се
разширяват параметрите на коалиционното сътрудничество с участието на Военновъздушните сили на съседните на България страни.
Основната цел на съвместната летателна тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на страните-партньори и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България.
Тазгодишното издание на „Тракийска звезда” е планирано още през 2013 година и не е обвързано с мерките, предприети от НАТО, във връзка с кризата в Украйна.

На 29 май ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии. В програмата е предвидено представяне на мисиите и задачите, изпълнявани от участниците в тренировката, наблюдение на полети и статичен показ на авиационна техника.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка