След митинга на летище Божурище: Две отворени писма до институциите

Pan.bg 13 юни 2014 | 12:34 views (3522) commentaries(3)
img На 7 юни 2014 г. на летище Божурище се състоя среща митинг организирана от много неправитлствени организации, аероклубове и хора милеещи за авиацията в България.
Организаторите заявиха: "Идеята е да се обединим всички около тази кауза и в никакъв случай да не позволим
унищожаването на този исторически паметник на българската авиация."
Срещата беше изключително емоционална. Със сълзи на очи, изправени пред рушащия се хангар и останките от парашутната работилница ветерани на българската авиация се изказаха в подкрепа на идеята.
Както мнозина от вас навярно знаят, по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски и след това на Сергей Станишев това летище - родната люлка на българската авиация беше заменено за 50-60 апартамента и в момента собственика му проект за унищожението му и превръщането му в бизнес и логистичен парк.

image

image

За снимки от събитието:
http://verticaldimension.com/news/news_details/34/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%91%D0%BE%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5

На вашето внимание предоставяме и две отворени писма до институции:


До
Председателя на
42 Народно Събрание на
Република България
Г-н Михаил Миков

Копия до
Председателите на парламентарно
представените групи:
ГЕРБ
Коалиция за България
ДПС
Атака

ОТВОРЕНО ПИСМО

От Инициативен комитет за спасяване на историческото летище Божурище
Български национален аероклуб
Българска асоциация на леката авиация
Съюз на летците ветерани от гражданската авиация
Гражданска инициатива гр. Божурище „Да защитим летище Божурище”

Уважаеми г-н Миков,
Уважаеми народни представители,
От името на гореизброените сдружения и цялата авиационна общност за спасяване на историческото летище Божирище се обръщаме към Вас за съдействие. Италианската фирма „Индустриал парк София” планира да извърши строителство върху него и да го унищожи.
Преди дни беше сключен договор между формалния собственик „Индустриал парк София” АД и Министерство на културата, този договор не решава проблема същностно, а предлага решения, които не подлежат на контрол и практически унищожава летището.
Летището е паметно за българската авиация, като е създадено 1914 г. На 10 август 1915 г. тук излита първият български самолет, създаден от световно известния български конструктор, пилот и авиационен педагог Асен Йорданов (издал в девет книги за летенето в САЩ). 1917 г. е построена първата българска аеропланна работилница, 1925 г. са извършени първите парашутни скокове, 1930 г. е открита първата аерогара в Югоизточна Европа. През въздушната война 1943 – 1944 г. от тук излитат нашите летци –изтребители за защита на София и България.
До 2007 г. тук са подготвени
хиляди летци , парашутисти и други авиационни специалисти.
Летището е най-значимия автентичен паметник на авиационната история на Родината и нарежда страната ни сред европейския и световен елит в началото на XX век.
Със заповед на Министъра на културата N РД-9Д-0002/2010 летище Божурище е обявено за паметник на Културата от национално значение.
За съжаление повече от 6 години летището е блокирано от фирмата собственик „Индустриал парк София” АД и не се ползва по предназначение.
Възникват следните въпроси:
1. Още на първата спонтанна сбирка на гражданството на град Божурище се формира категоричното виждане, че летището трябва да остане съобразно първоначалното си предназначение. Горепосочената иницатива беше подкрепена от над 7000 подписа, внесени в деловодството на НС. Държавата преотстъпвайки терена има концепция: развитие на военна и гражданска авиация и въздушни спортове. Тази задача остава и към момента.
2. Запознат ли е председателя на парламента с работата на парламентарната комисия по казуса „Летище Божурище” председателствана от г-н Петър Мутавчиев?
3. Защо въпросната комисия практически преустанови дейността си? Въпросът има риторичен характер. Знае се че представителя на ДПС блокира чрез неприсъствието си дейността на комисията?
4. Защо се блокира един вече оформен документ на анкетната комисия – детайлизиран доклад предлагащ решение на проблема.
Решението на проблема трябва да се базира на специализиранят доклад на комисията, а не на импровизираното решение – сподогдба, подписана от заместник-министърът на културата Васил Василев.
Молим Ви да направите всичко възможно летище Божурище да продължи да съществува като такова, защото унищожението му ще оскверни паммета на хилядите пилоти защитавали Българското небе и ще прекъсне една столетна традиция там да се обучават български пилоти и парашутисти.

26 май 2014 г.
С уважение


Тома Ковачев Сотир Лазарков
председател на инициативния комитет председател на
историческото летище Божурище, Български национален аероклуб
Заслужил летец на Р България

Момчил Риладжиев Николай Панайотов
председател на Българска асоциация председател на УС на съюза на летците
на леката авиация ветерани от гражданската авиация

Георги Машев
Гражданска инициатива гр. Божурище „Да защитим летище Божурище”
инструктор летец, пилот

------------------------------------------------------------------------------------------------------


ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ДО МИНИСТЪРА
НА КУЛТУРАТА

ДО МИНИСТЪРА
НА ОТБРАНАТА

ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

от митинга-поклонение, проведен на историческото летище Божурище,
от българската авиационна общественост в памет на
загиналите за България авиатори и парашутисти07.06.2014 г.


Скъпи сънародници,

В резултат на многогодишни действия на българската авиационна общественост и патриотични граждански организации за спасяване на летище Божурище, се стигна до създаване от Народното събрание (НС) на Република България на Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около сделката за продажба на летище Божурище през 2005 г., както и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г.

За съжаление обаче, изготвеният доклад на Временната анкетна комисия не е приет от Народното събрание и неговото приемане продължава да се отлага.

В същото време се появяват съглашения между формалния собственик на летището и Министерство на културата, които не решават проблема по същество, а го изместват неадекватно и го задълбочават.

Във връзка с това настояваме:

1. Да се ускори приемането на доклада на Временната анкетна комисия на НС по проблемите на летище Божурище (докладът е публикуван на интернет страницата на НС);

2. Отчитайки безспорното историческо значение на летище Божурище и констатираните в доклада факти, НС да възложи на Министерския съвет да бъдат предприети срочни мерки и действия за установяване и защита на статута на летището като културна историческа ценност;

3. Докладът да бъде предоставен на Главния прокурор на Република България с оглед националната значимост на обекта, отразените в доклада констатации и за проверка на законосъобразността на предприетите действия по двете процедури, включително и относно компетентността на отделните органи и субекти при подготовката и изпълнението на сделката.

4. До приемане на решение от Народното събрание по доклада на Временната анкетна комисия да се прекратят всякакви ведомствени инициативи свързани с бъдещето на летищен комплекс Божурище.

От митинга:

Инициативен комитет за спасяване на историческото летище Божурище
Български национален аероклуб
Българска авиационна асоциация
Българска аерокосмическа агенция
Българска асоциация на леката авиация
Съюз на летците ветерани от гражданската авиация
Гражданска инициатива гр. Божурище “Да защитим летище Божурище”
Национален съюз на ветераните от войните в България
Съюз на възпитаниците на военните на негово величество училища, школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство
Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите
Съюз на офицерите и сержантите от запаса и от резерва
Инициативен комитет на парашутистите в България
Общински съвет на БСП, гр. Божурище
Общинска организация на ПП ГЕРБ, гр. Божурище
Демократичния съюз на жените - София
Клуб на жените – ветеранки от авиацията.......................................
Инициативен комитет за спасяване
на историческото летище Божурище
председател - полковник Тома Ковачев,
Заслужил летец на Р България.......................................
Български национален аероклуб
Председател на УС – Сотир Лазарков


За контакти и информация:
БНАК, София 1202, бул. Сливница 188А, А12, ет.5.
info@bnac.bg, slazarkov@gmail.com
тел: +359 88 8877665, +359 87 8877665
Сотир Лазарков
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Браво 13 юни 2014, 13:12
   
  0
   
  0

  Дано протеста успее да спре унищожаването на този исторически паметник на българската авиация! И поне запомнете имената на продажниците!

 2. #2
  Onzi 13 юни 2014, 23:19
   
  0
   
  0

  Божурище е светиня въобще за световната авиация!Тук започва своя път Асен Йорданов,както и редица други легенди в родната авиация и въздушни спортове!!! Във форума на AIRGROUP 2000 има специална тема за летище Божурище,както и в други национално отговорни сайтове и форуми! Борбата за спасяване на летището продължава,разпространете отвореното писмо до колкото може повече хора и организаций,за да не загубим една прекрасна база за въздушни спортове!
  Поздрави на всички!

 3. #3
  Хрисимира 15 юни 2014, 15:56
   
  0
   
  0

  На това летище отидох преди много години на първото си авиошоу! Нека се запази и нека успеят! Пожелавам го с цялото си сърце!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка