ПАРИ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ НЯМА ДА ИМА И ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА. АЗБУКА НА ВОЕННАТА 2015

Pan.bg 05 яну 2015 | 11:00 views (6391) commentaries(14)
img Азбука на военната 2015 година
Спирдон Спирдонов
otbrana.com


В интерес на истината тази година е много трудна за прогнозиране, относно военното й съдържание. Има доста причини за това. Вината не е само в международното положение, което често пъти ни е служило за оправдание, макар че съвсем не е за подценяване. Бюджетът за отбрана е така орязан, че не се знае за какво ще стигне. Все още няма План за развитие на Въоръжените сили, а старият изтече в края на миналата година. Правителството на Бойко Борисов няма програма за управление, независимо че това трябваше да се случи, според коалиционното споразумение, преди месец. Все още няма потвърждение от управляващите ще изпълняват ли и доколко приетата от служебния кабинет Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”. Все пак да направим опит.

***

Афганистан. В края на миналата година започна новата мисия на НАТО, наречена „Решителна подкрепа”, в която участваме със 110 военнослужещи. Първите информации от там са, че нашите се адаптират добре в обстановката.

***

Батальонна бойна група. Продължава подготовката за сертифицирането на Шестата батальонна бойна група, което ще стане през първата половина на годината на полигон „Ново село“. Тя е формирана на базата на 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада.

***

Въоръжени сили. Планът за развитие на Въоръжените сили приключи в края на 2014 г. Обещанията на министъра на отбраната Николай Ненчев са новият да бъде готов през януари. Причината за забавянето, според него, са необходимите промени в предварителния замисъл заради недостатъчното финансиране на армията, което парламентът гласува с Бюджет 2015.

***

Годишнини. През 2015 г. ни предстои да отбележим 70 години от края на Втората световна войни и 100 години от Първата световна война. За двете годишнини има сформирани национални комитети под ръководството на министъра на отбраната. Засега това не е направено във връзка със 130 години от Сръбско-българската война.

***

Досиета. Предстои по-нататъшното развитие на комуникацията между Служба „Военна информация” на МО и т.нар. Комисия по досиетата. Последната настоява да получи 33 хиляди архивни единици, които имат отношение към чуждите граждани, сътрудничили на българското военно разузнаване. Министърът на отбраната и неговия парламенатрен секретар публично обявиха, че това трябва да се случи. От средите на военното разузнаване виждат в това риск за националната ни сигурност.

***

Европейски пари. МО ще кандидатства
по всички възможни европейски програми. С това ще се занимава специално обучена група. Това заяви министър Николай Ненчев при обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана.

***

Жилища. Министърът на отбраната Николай Ненчев се ангажира с опростяване на процедурата за картотекиране на военнослужещите и цивилните служители, нуждаещи се от жилища.

***

Заплати. С Бюджет-2015 бе увеличена базата за определяна размера на най-ниското основното месечно възнаграждение на военнослужещите и държавните служители от 376 на 380 лв. Остава да видим как това ще се отрази на заплатите в армията.

***

Изтребители. Пари за отдавна чаканите многоцелеви изтребители няма да има и през тази година. Остава да разчитаме на МиГ-21 и МиГ-29 за защита на родното небе и изпълнение на съюзническите ангажименти. Хубавото е, че министърът на отбраната чу аргументите на командира на ВВС и обеща да бъдат купени два леки самолета, за подготовка на военните пилоти на бъдещите изтребители, които все някога трябва да бъдат доставени.

image

image
***

Йордановден. На 6 януари – Богоявление, ще се извърши водосвет на бойните знамена. Традиционен ритуал, който трябва да ни зарежда с преклонение към заслугите на Българската армия за съществуването на България.

***

Криза. НАТО ще разиграе мащабно учение по сценарий, идентичен с украинската криза през март. Това стана ясно по време на планиращата конференция, която се състоя в София. Нашите правителства трябва да засилят фокуса върху дейностите от кризисния мениджмънт, нужно е да създадем по-добро разбиране за начина и подхода към проблемите, заяви в словото си при откриването на форума заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Представители на 33 държави участваха в конференцията. Освен екипи от 28-те натовски страни се включиха и техни колеги от Австралия, Финландия, Япония, Швеция, Украйна.

***

Личен състав. Още през 2015 г. се постига частично попълване с личен състав основно на военните формирования от Сухопътни войски, рязко подобряване на нивото и на условията за провеждане на бойна подготовка, спиране на процеса на декапитализация на ВС и частично възстановяване на въоръжението и техниката. Това е според Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”. Следват обаче доста въпросителни.

***

Модернизация. Под въпрос са амбициозните намерения в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020” за превъоръжаване и модернизация на Въоръжените сили. Все още не е отменено решението на служебното правителство на проф. Георги Близнашки от 3 октомври 2014 г., което задължава министърът на отбраната по основни проекти за превъоръжаване да изготви в шестмесечен срок проекти на решения за инвестиционни разходи, които да бъдат внесени в правителството и Народното събрание. Засега е ясно, че Бордът за управление на портфолио от проекти, като управляващ орган по Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“, е одобрил 8 проекта за превъоръжаване и изграждане на отбранителни способности за включване в портфолио от проекти.

***

Ново село. В края на миналата година бе потвърдено провеждането на мероприятията от „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2015 година“ на територията на Учебен полигон „Ново село“.

***

Охрана. От 1 март Министерството на отбраната ще подпомага с логистика и техника охраната на българо-турската граница, като поеме и транспортирането на патрулите по зелената граница със специални машини. Това беше решено в последния работен ден на миналата година на оперативно съвещание, инициирано от министър-председателя Бойко Борисов по повод необходимостта от координирани мерки за охраната на границата. Дали ще има съвместни патрули, както иска вътрешният министър Веселин Вучков, предстои да видим.

***

Пенсиониране. Очаква се до края на март да бъдат уточенени параметрите на пенсионната реформа у нас. В т.ч. моделът за пенсиониране на военнослужещите. По този въпрос в МО работи експертна комисия под ръководството на главния инспектор генерал-майор Петър Петров.

***

Разузнаване. Бъдещето на военното разузнаване ще бъде определено от приемането на законопроектите за специалните служби. Единият вариант е запазването на Служба „Военна информация” на подчинение на министъра на отбраната. Вторият, който е заложен във внесен законопроект от ПГ на Реформаторския блок, предвижда обединяване на двете разузнавания в Държавна агенция „Разузнаване”.

***

Съкращения. Според министъра на отбраната Николай Ненчев предстоят съкращения в администрацията на МО. Той смята, че там има раздути щатове. В този смисъл се очаква нов Устройствен правилник на МО. Чувствително съкратеният военен бюджет обаче подсказва, което е регистрирано в писмено становище на МО до МФ, за по-големи съкращения, включително до 4600 души. По всичко личи, че отново няма да има средства за попълване на 2-3 хиляди свободни места за военнослужещи.

***

Тренировки и учения. Чувствителното съкращаване на състава ни, който е на мисии и операции зад граница, насочва вниманието към по-голям брой многонационални треинровки и учения за подготовката на армията и подобряване на нейната оперативна съвместимост. Това се приема като приоритет от Щаба на отбраната и командванията на Видовете въоръжени сили.

***

Утилизация. На МО се падна отговорната и рискова операция да утилизира намерените над 190 хиляди противопехотни мини във взривения завод в Горни Лом. На заседание на правителството министър Ненчев заяви, че ТЕРЕМ има такава възможност. Трябва обаче да бъде закупена нова технология от Германия за 4 млн.лв., която може да утилизира около 1000 мини на ден.

***

Финанси. През 2015 г. за МО са определени разходи в размер на 954, 589 млн. лв. при 1, 021 475 млрд. лв. за 2014 г. Текущите разходи са 897, 907 млн. лв. при 969, 081 млн.лв. за миналата. Парите са разпределни за две основни политики: в областта на отбранителните способности – 892, 509 млн.лв. (за 2014 г. – 959, 304 млн.лв.) и в областта на съюзната и международна сигурност – 62, 080 млн.лв. (за 2014 г. – 64, 171 млн.лв.) Намаленият военен бюджет може да е едно от обясненията на това, което министър Ненчев каза в Плевен. Що се отнася до реформите, той посочи, че те са задължителни и очевидно ще бъдат тежки в някои сфери.

***

Хората в отбраната. 7 ноември 2014 г.: За мен е изключителна чест да бъда министър на отбраната, каза пред генералите, адмиралите, офицерите и служителите Николай Ненчев при приемането на длъжността. По възможно най-ясен и категоричен начин ще защитавам всеки от вас, продължи той, честта на пагона и честта на Министерството на отбраната. 2015 г. ще бъде показателна за тежестта на министерската дума.

***

Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия очаква Народното събрание да приеме разработените от МО поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили, за да се създаде правна възможност международна организация на територията на страната, каквато е той, да се комплектова с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на Република България.

***

Честване. Ще бъдат отбелязани 70 години, откакто НВУ носи името на Васил Левски. След промените в България на 9 септември 1944 г. днешният университет се нарича Народно военно училище, а със заповед № 45 от 18 февруари 1945 г. на министъра на войната генерал-лейтенант Дамян Велчев за негов патрон е определен Апостола на свободата Васил Левски.

***

Шаламанов. Името на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов ще продължи да се споменава и през 2015 г. При приемането на длъжността наследникът му Николай Ненчев благодари на г-н Шаламанов, който „направи толкова много за тези три месеца, дава ми едно изключително добро наследство, към което по най-ясен и категоричен начин ще се придържам.”

***

Щабът на отбраната навършва 125 г. Имат се предвид различните му реорганизации и наименования: Генерален щаб – 1890-1895 г.; Щаб на армията – 1895-1899 г.; Генерален щаб – 1900-1903 г.; Щаб на армията – 1904-1930 г.; Генерален щаб – 1930- 12 май 2009 г. и Щаб на отбраната – от 12 май 2009 г. За 25 г. – 48 началници. Първият е капитан Рачо Петров.

***

Ъ Двадесет и седмата буква от българската азбука. В старобългарската кирилица се нарича „йеръ”.

***

Ь Двадесет и осмата буква от българската азбука, без звуково съответствие. Знакът се употребява само в средата на думата за означаване на мека съгласна през гласна „о”. Например – сапьор.

***

Юли. През последните години структурните промени във Въоръжените сили ставаха от 1 юли. От тогава влизаха в сила и повечето генералски и адмиралски назначения. Може би и през 2015 г. ще бъде така. Въоръжените сили обаче все още нямат план за развитие, за да отговорим на този въпрос.

***

Януари. Открива се учебната година в Българската армия
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  AIR 05 яну 2015, 11:17
   
  1
   
  0

  Пари нема действайте.... ма то и да има . те се крадат, тъй че .. пак нема

 2. #2
  Евгени 05 яну 2015, 12:21
   
  0
   
  0

  А бе то беше ясно,че няма да има.Не е ясно кога ще има пари и въобще имате ли някаква визия.Защото за да купим самолет първо трябва да знаем какъв искаме 1,2,3,4 ръка и каква марка ще бъде.
  Вие господа управляващи не знаете и действате на "парче" от година за година.

 3. #3
  петка 05 яну 2015, 13:55
   
  0
   
  0

  За сега положението е само тъжно, защото има самолети пък няма кинти.
  Ще дойде момент обаче, когато ще се намерят кинти (поради зор), но няма да има самолети. Тогава вече ще бъде смешно с нотки на страшно.
  А смешниците ги знаем от сега - клоуните които ни управляват.

 4. #4
  Щилиян Петров 05 яну 2015, 14:01
   
  0
   
  0

  Отново текезесарския принцип - "Пари нема работете", Шефе тебе търсят, отговаря секретарката, т.е. министъра.........

 5. #5
  DDT 05 яну 2015, 14:26
   
  0
   
  0

  Петка, има ли кинти ще има и самолети, но няма да има кой да ги вдигне. Говоря както за техници, така и за авиатори. Така, че както и да погледнеш, все мъка. Пожелавам много воля на ген. м-р Радев и хората покрай него, за да запазят поне това ниво.

 6. #6
  Съжаляващ 05 яну 2015, 16:47
   
  0
   
  0

  Г-н министре, като няма пари вземете да го закриете този отрасъл от земеделието - ВВС, та поне да реализирате малко икономии. За какво да обучаваме летци по добре комбайнери, че е сигурно, че ще се реализират. Нямя по сбъркана държава от нашата колеги военни, няма. От ден на ден нещата загрубяват все повече и повече. А и международнот дередже си е е.ало майката, но на никой не му дреме от сега управляващите.

 7. #7
  geovel 05 яну 2015, 17:22
   
  0
   
  0

  Не виждам в скоро време някой да задели пари за нов изтребител.

 8. #8
  д-р Камен Каменов 05 яну 2015, 18:36
   
  0
   
  0

  Абе каква армия, какви самолети, какви планове и учения. Тя държавата се срива и изчезва, а вие търсите сигурност. За справка погледнете пирамидата на човешките потребности.

 9. #9
  ivo 05 яну 2015, 19:27
   
  0
   
  0

  В Графа събирахме пари за боя за да боядисаме миговете

 10. #10
  Евгени 05 яну 2015, 21:20
   
  0
   
  0

  До ivo Иво ние в бригада логистика сме се специализирали машините боядисва ме с блажна боя,приказвай по линия с началниците и ще дойдем да боядисаме и тия мигове.

 11. #11
  B-52 06 яну 2015, 01:05
   
  0
   
  0

  Държавата трябва спешно да намери пари за покупката на поне 140 изтребителя F-35. Мисля, че златодобива трябва да се върне в държавни ръце и след това няма да има проблем.

 12. #12
  llyubo 08 яну 2015, 02:08
   
  0
   
  0

  B-52 изчакай до 2019 да направят софтуера за оръдието, за да може да стреля. Но като знам как са направили Windows, то ще им трябват още 5-6 години за да отстранят бъговете и закърпят дупките по системата.

 13. #13
  бай Димитър 09 яну 2015, 22:04
   
  0
   
  0

  Нещо не разбирам. Няма пари, няма нови самолети.
  Как чехите взеха на лизинг 14 изтребителя Грипен и по съпровождащата програма за индустриално сътрудничество /офсета де/ си вкараха над 1 милиард евро. Офсета на СААБ май обикновенно е ок. 105% от сделката. Можем да печелим всички.
  И да сме със чисто нови машини.
  Не знаят ли любителите на трета употреба, ама добре поддържани макини, че носят само увеличаващи се във времето разходи.
  Нека да се изкаже някой компетентен по тези неща!!!!

 14. #14
  Реалисти 04 мар 2015, 11:36
   
  0
   
  0

  Абе то армия няма, вие самолети чакате! И с тях и без тях сме си загинали отвсякъде! Освен бригадни и други видове генерали, друго няма! И да вземат самолети, то те ще бъдат като цялата ни държава Амортизирани отвсякъде. Има ли смисъл да се харчат толкова пари за втора употреба!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка