НОВИНИ ОТ АВИОБАЗА ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

Pan.bg 08 яну 2015 | 10:53 views (8737) commentaries(5)
img По информация и снимки на Уагр - Долна Митрополия

НОВИ КЛАСНИ ПИЛОТИ НА “PILATUS”

В Учебна авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, завърши важен етап от летателната подготовка на четирима пилоти от формированията на ВВС.
Обучението им се проведе на самолет „Pilatus” РС-9М под ръководството на опитните пилоти - инструктори майор Даниел Аршинков, майор Валентин Иванов и капитан Тихомир Тодоров. След като достигнаха необходимото ниво на подготовка обучаемите бяха допуснати до изпит за присвояване на класна специалност „Военен летец - пилот ІІІ-ти клас”.
Изпитът включваше теоретична част, специални и контролни проверки. Полетите по техника на пилотиране в зона сложен пилотаж и бойно използване на самолета, изпълнение на прехват, визуално опознаване и атаки по въздушна цел бяха изпълнени за оценка „Отличен”.
Придобиването на класна специалност е много важен етап от професионалното изграждане и повишаване на бойните способности на летците от Военновъздушните сили.
image


Завърши подготовката на сержанти и войници от формированията на ВВС
в Учебна авиационна група „Георги Бенковски”


В Учебна авиационна група “Георги Бенковски” завърши подготовката на сержанти и войници от формированията на ВВС, обучени в шест курса в Центъра за подготовка и обучение.
В рамките на четири седмици специализантите от курса „Специалисти в администрацията на щабовете” преминаха теоретични занятия по логистика и специална подготовка. Обучението се проведе по обновена и специализирана учебна програма, с теоретико – практическа насоченост за длъжности в отделенията и службите на щабовете, структурите по управление на човешките ресурси, връзки с обществеността, мотивация на личния състав, логистичните структури и структурите по администриране на информационни системи.
Практическите занятия бяха ориентирани към придобиване на знания и умения за работа в специализиран компютърен кабинет. В него курсистите усвоиха използването на програмите на Microsoft Office и го приложиха в часовете по практика. Обучението завърши с полагане на изпит, който премина в два етапа - теоретичен тест по изучаваните дисциплини и практически задачи по текстообработка и обработване на данни.
Сержантите от курсовете за ЗРВ и РТВ специалисти също завършиха успешно своето обучение. В рамките на 16 седмици те изучаваха следните основни дисциплини: фундаментална подготовка, тактическа подготовка, ракетно – стрелкова, материална част и бойна работа. Съгласно целите на учебната програма ЗРВ специализантите усвоиха техническата поддръжка и бойно използване на стартовото оборудване на
видовете зенитно – ракетни комплекси, а РТВ специализантите експлоатацията, ремонта и поддръжката на радиолокационните станции.
Придобитите знания и изградените умения и навици бяха проверени на изпитите по теоретическа и практическа подготовка.
Доказателство за добрата организацията и методика на обучение са високите оценки, които курсистите получиха в изпитния ден.

Удостоверенията бяха връчени от Началника на щаба на УАГр „Георги Бенковски” подполковник Ивайло Пешаков. Той поздрави обучаемите за проявената отговорност, висока мотивация и постигнати отлични резултати, и им пожела професионално развитие и успешно прилагане на придобитите знания в предстоящата им дейност.

image

image


В първо сержантско звание бяха произведени специализантите от
курса за „Младши сержант – първи модул”


Ритуал по производство в първо сержантско звание на специализантите от курс „Младши сержант – първи модул” се проведе в Учебна авиационна група „Георги Бенковски”.
Мероприятието бе открито от Началника на „Център за подготовка и обучение” подполковник Мануш Христов. В словото си той се позовава на историческите факти от миналото на българския подофицерски корпус за нуждата и значението на сержантския състав. „Историята на тази категория състав, в която ви предстои да се влеете е славна и богата. Прехвърляйки мост от миналото към настоящето и бъдещето, ние следва да бъдем наясно, че предизвикателствата пред вас и възможностите да докажете себе си са също толкова големи и реални, както тези, които са стояли пред нашите бащи и деди. Само броени дни след този тържествен момент вие ще почувствате върху плещите си възложените ви отговорности като лидери, които ще отговарят едновременно както за обучението, така и за възпитанието на своите подчинени.”
Удостоверенията и пагоните на новопроизведените сержанти бяха връчени от Командира на 3-та авиационна база Граф Игнатиево – бригаден генерал Иван Лалов. Той ги приветства за постигнатите високи резултати по време на обучението си и им пожела да съхранят и вложат същият ентусиазъм и на новите длъжности.
В поздравителния адрес от Кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков дмн се казва: „Това е важен момент за цялото ни общество, защото в редиците на Българската армия се влива ново попълнение подготвени кадри, които убедени сме, ще вложат целия си професионализъм и компетентност при изпълнението на своя воински дълг. Удовлетворени сме, че Учебна авиационна група „Георги Бенковски” остава достойна емблема на Плевенска област и България с доказаното ниво на подготовка и успешна реализация.”
За постигнати отлични резултати бяха наградени младши сержант Цветан Енчев от военно формирование 28000 Граф Игнатиево и младши сержант Мирослава Колева от военно формирование 34920 Хасково.
В слово – отговор от името на специализантите мл. сержант Колева заяви: „ние разбрахме и осмислихме теоретичните постановки за лидера и неговото място и отговорност за всеки един член на воинската група и колектив. Изказваме своята благодарност към нашите преподаватели и инструктори, които не пожалиха труд и усилия да ни научат и подготвят за новото начало, към което вече се отправяме.”
Кулминация на мероприятието бяха демонстрациите на командни качества на обучаемите. При отлична организация бяха изпълнени различни нормативи от огневата подготовка - заемане на положение за стрелба, разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”, хвърляне на настъпателна граната в пеши строй от място.
Голям интерес предизвика оръжейната изложба „Оръжието на БА от Освобождението до Втората световна война”. Тя бе осигурена с любезното съдействие на регионален клуб „Традиция – Васил Ганчев Плевналията”, с цел да даде възможност на специализантите и гостите на тържеството да се докоснат до оръжията, с които са воювали нашите предшественици, деди и бащи и да придобият една по- богата култура по отношение на боравенето със стрелково оръжие.
image

image

image
Автор на снимките: ц.сл. Ирена Ангелова

ДЯДО КОЛЕДА КАЦНА СЪС САМОЛЕТ ПИЛАТУС РС-9М
НА ЛЕТИЩЕ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ


С много настроение, песни и детски смях премина Коледното тържество в Учебна авиационна група „Георги Бенковски”.
На 13.12.2014 год. в 11,00 часа на Летище Долна Митрополия Дядо Коледа кацна със самолет Пилатус РС-9М. С радостни възгласи деца и родители се спуснаха да го посрещнат. Началникът на Щаба на авиогрупата подполковник Ивайло Пешаков приветства Белобрадия Старец и всички присъстващи с пожелания за здраве, щастие и успехи през Новата година.
Специални гости на тържеството бяха деца от „Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения” гр. Плевен.
В оживена надпревара малчуганите се тълпяха пред елхата и изпълняваха песнички и стихотворения. След като Дядо Коледа се увери, че всички деца са слушали много през годината, дойде дългоочаквания момент и той отвори вълшебния чувал. С грейнали от щастие очи децата идваха при него и получаваха своите подаръци. Накрая всички го изпратиха с пожеланието да не ги забравя и догодина отново да ги посети.
В навечерието на празничния ден авиогрупата имаше още един повод за радост. На 11.12.2014 год. се проведе успешно облитане от български екипаж на поредният основно ремонтиран учебно – боен реактивен самолет L-39 ZA „Албатрос” и той бе отново приет в строя на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. На всички присъстващи на тържеството бе предоставена възможността да го разгледат отблизо и да се снимат.
Военнослужещите от авиогрупата зарадваха многобройните си гости с торбички пълни с лакомства. Сладкиши бяха дарени и на Дом за деца лишени от родителски грижи „Детелина” в гр. Плевен.
И тази Коледа не бяха забравени децата на загиналите колеги от състава на формированието. Проведена бе дарителска акция и събраните средства бяха предадени на техните семейства.
С този малък жест на благотворителност целият личен състав на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” засвидетелства своята подкрепа, за да грейне радост в детските очи.
image

image

Учебна авиационна група „Георги Бенковски”
зарадва децата от Дом „Детелина”


По случай Коледните и Новогодишни празници военнослужещите от Учебна авиационна група „Георги Бенковски” зарадваха с лакомства децата от Дом за деца лишени от родителски грижи „Детелина” в гр. Плевен.
Командирът на авиогрупата подполковник Юлиян Радойски посети Дома и лично поднесе на децата дарените кроасани и шоколади. Той отправи покана към тях да гостуват във формированието, за да се запознаят отблизо с трудната и отговорна професия на военните летци – пилоти.
С радост децата приеха подаръците. От своя страна те се отблагодариха с ръчно изработени Коледни сувенири и картички.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Teraflop 08 яну 2015, 14:06
   
  1
   
  0

  Бравосъ и честито на завършилите курсовете,лека и безаварийна!Спорна и весела нова 2015-та година!!!!!И НАЗДОРОВЬЕ,Бе!

 2. #2
  Тихомир 08 яну 2015, 15:33
   
  0
   
  0

  Дядо Коледа е откраднал Снежанка! Отказал се е от еленчето Рудолф! Браво! Успехи в БПП!

 3. #3
  Hose 09 яну 2015, 19:39
   
  0
   
  0

  Накой може ли да каже колко станаха ремонтираните и облетени L 39 и има ли още предвидени ?

 4. #4
  неразбрания 11 яну 2015, 14:48
   
  0
   
  1

  тез сержантчета кого ще убочават,като те знаят само как да се подклякат пред началноците,на тези курсове ходят само удобните,не заслужаващите.......

 5. #5
  boko 12 яну 2015, 19:11
   
  1
   
  0

  В най-скоро време е Долна ще се присвоява класна специалност „Военен летец на хвърчило- пилот ІІІ-ти клас”.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка