ЗАПОВЯДАЙТЕ НА 8 И 9 АВГУСТ НА АВИАЦИОННОТО ИЗЛОЖЕНИЕ "ПОСТРОЕНО ОТ БЪЛГАРИ"

Pan.bg 14 юли 2015 | 19:10 views (6306) commentaries(4)
img АВИАЦИОННО ИЗЛОЖЕНИЕ "ПОСТРОЕНО ОТ БЪЛГАРИ" 2015

На 8 и 9 август (събота и неделя) в Музея на авиацията-Крумово ще се проведе изложението „Построено от българи”. Както вече съобщихме - то ще е по повод 100-годишнината от полета на първия самолет построен в България – „Йорданов – 1”. Събитието се организира от Фондация „Български ВВС”.

Момчил Риладжиев, един от организаторите, каза:

"Дали поради недостиг на средства или подтикван от мечтите си за летене на нещо уникално и свое, българинът продължава да проектира и строи летящи машини. Десетки са конструкциите създадени от български авиационни инженери и мечтатели. Изложението "Построено от българи" ще бъде българският Ошкош-най-голямото събиране и представяне на експериментално построени авиационни конструкции.
На изложението ще видите фирмите, които присъствали многократно и на най-голямото европейско изложение на малката авиация-АЕРО Фридрихсхафен. Това са: Аероплани ДАР-българският производител на свръхлеки самолети, НИКИ ротор авиейшън-българският производител на свръхлеки автожири, Еколония ООД-производител на моторни парапланери, Авио Дизайн ЕООД-производител на моторни делтапланери и крила за тях на световно ниво, Атанас Вангелов-производител на трайкове за моторни парапланери, Любен Лулчев-производител на дървени витла на световно ниво.
Освен тях в изложението ще участват със свои конструкции и българските авиоинженери и конструктори: Александър Мариносян-лек акробатичен самолет, Веселин Вълканов, Илиян Митев-едноместен свръхлек самолет Litle Big, Зори Германски-свърхлек самолет Зор-5, Кирил Дряновски-свръхлек самолет Феникс-9, Андрея Андреев и Нено Рангелов-подобрена конструкция на сериен самолет Зодиак, Антон Сергов-производител моторни делтапланери и крила, Симеон Симеонов-трайкове за мотоделти и мотопари, Любомир Бойчев-експериментален автожир, Петър Пешков-моторен парапланер, Николай Абрашев-свъхлек самолет, Стоян Манчев-моторен делтапланер, Иван Иванов-трайк за мотоделта, Тобия Качаков-свъхлек самолет построен с ученици от Клуб Млад Орел-Пловдив, Леко Гергински-реплики на легендарни самолети от миналото и др.
Нека специално споменем съвременния български Икар. Това е абсолютно самоукият авиоконструктор Красимир Иванов, който успява да създаде едноместен самолет с дървена конструкция и двигател от Трабант, след което да го облети, без никакъв предишен летателен опит!
Определено важните експонати на изложението ще са репликата на самолета Йорданов-1, създаден през 1915г. от талантливия инж. Асен Йорданов и делта крилото изпреварило времето си-Змей-10 на легендарния български делтапланерист Емил Кърлев.
На изложението ще присъстват и някои от достойните ученици на проф. Цветан Лазаров-създателят на самолетите ЛАЗ, чието производство е унищожено през 60-те години на 20 век.
image
/219776849/in-articles

-->
/>

Ще бъдат представени и български фирми-производители на дистанционно управляеми летателни апарати, с различно приложение в икономиката и отбраната. На това изложение ще можем да сравним създаденото у нас и другаде, тъй като ще бъдат представени и две чешки фирми-серийни производители на свръхлеки самолети.
Със свой щанд ще присъства и шведския самолетопроизводител СААБ.
Освен историческа ретроспекция и представяне настоящото състояние на българската авиационна мисъл, важна цел на изложението е и сключване на сделки между конструкторите-изложители и бъдещите инвеститори в българското авиостроене."

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  John Dilinger 15 юли 2015, 10:19
   
  1
   
  0

  А ще може ли хората да се качват в кокпита на някой изтребител?Помня, че на деня на авиацията май пускаха, но тогава нямаше кой да ме закара ..

 2. #2
  Гражданин 15 юли 2015, 14:00
   
  8
   
  5

  Не може,за американски фенове само отвън

 3. #3
  John Dilinger 15 юли 2015, 14:02
   
  1
   
  4

  Аз не съм американски фен?

 4. #4
  Preslav 15 юли 2015, 14:07
   
  5
   
  0

  Предполагам, че може би някой от изтребителите-експонати в музея ще бъдат отворени... Поздрави.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка