Българският военен министър Аню Ангелов посети СААБ

Pan.bg 04 фев 2011 | 11:13 views (5200) commentaries(0)
img Cook Communications

Българският министър на отбраната Аню Ангелов се срещна вчера, 3 февруари 2011 г., с представители на ръководството на шведската компания за отбрана и сигурност СААБ. Срещата беше част от официалната двудневна визита на българския министър в Швеция. Министър Ангелов посети завода на СААБ в гр. Линчопинг, където се произвеждат изтребителите „Грипен”.
image
Българската делегация беше приета от Ленарт Синдал, изпълнителен вицепрезидент и директор на Business Area Aeronautics на СААБ. Двете страни са дискутирали модернизацията на българските ВВС и възможностите СААБ да достави изтребители „Грипен” на България.
”България е важен пазар за СААБ и ние виждаме отлични възможности да развием индустриалните връзки между Швеция и България”, каза Ленарт Синдал.

image
Програмата на Аню Ангелов предвижда още срещи с шведския му колега Стен Толгфорс и с управляващия директор на СААБ Хокан Буске.
В последните дни шведската Агенция за експорт на техника за отбрана и сигурност е получила официално запитване за информация (Request for Information) за закупуването многоцелеви изтребители от българското Министерство на отбраната. Грипен е една от възможностите за нов изтребител, разглеждани от българската страна.
image
Швеция и СААБ остават силно ангажирани към процеса на модернизация на българските ВВС. Швеция предлага на България нови, напълно оперативно съвместими с НАТО, многоцелеви изтребители, които ще бъдат договорени в междуправителствена сделка.
„Грипен” е първият многоцелеви изтребител от ново поколение, който е на въоръжение днес. Използвайки най-новите технологии, той може да изпълнява широк обхват от мисии „въздух-въздух”, „въздух-земя” и опознавателни мисии, като използва най-модерни оръжия.
image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка