НЕНЧЕВ: ИЗБОРЪТ НА ГРИПЕН Е РУСКИ ИНТЕРЕС! ГРИПЕН ИМАТ ПРОБЛЕМ С ВЪОРЪЖЕНИЕТО! ГРИПЕН НЕ СТАВА ЗА НАЗЕМНИ ЦЕЛИ! АКО БЕ F-16 НИЕ ИМАХМЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ "АВИОНАМС" ДА СТАНЕ АМЕРИКАНСКИ!!!

Pan.bg 10 май 2017 | 09:53 views (13974) commentaries(13)
img
Публикуваме част от интервю на Николай Ненчев във фактор.бг относно конкурса за нов изтребител...

- Г-н Ненчев, изненадан ли сте, че под натиска на президента Радев служебното правителство се активизира да похарчи 1,5 млрд. лева за закупуване на шведския самолет „Грипен“?

- Не съм изненадан, защото зная какво е мнението на Радев по тази тема още преди да стане президент. Това е поредната глупост, безобразие в завършен вид. Да се финализира този проект от служебен кабинет - е безумие.

- Правени ли са анализи какви самолети е най-изгодно да се закупят - Ф - 16 MLU и европейския Еврофайтър Тайфун или шведските "Грипен"?

- Позицията ми винаги е била национално отговорна, тоест съобразно геостратегическия интерес на България. Трябва да е ясно, че независимо какви ще бъдат самолетите, обслужването им е много скъпо. Скъпа е подготовката на пилотите. Когато трябва да изберем какъв изтребител да закупим, винаги съм изхождал от това какви самолети имат съседите ни. Говоря за съседите партньори в НАТО – Румъния, Гърция и Турция, а те работят с Ф-16. Ако решим да обучаваме пилотите – къде ще го правим. Едно е да ги тренираме в Гърция, да ползваме техните тренажори, друго е да ги обучаваме в Швеция или някъде другаде по Европа. Стратегически важно е къде ще се осъществява поддръжката на тези самолети. Коментирали сме тази тема и с румънци, и с гърци, та дори и с Турция. Можем да влезем в консорциум с тези натовски страни и заедно да поддържаме самолетите. Друг съществен въпрос е какво е следващото поколение самолети, каква е перспективата. Ако сега масовият самолет е Ф-16, то перспективата е Ф-35, много по-лесно е да обучиш един пилот на Ф-16, а после той да премине на Ф-35. Проблем са и въоръженията, които трябва да бъдат монтирани, ако заложим на варианта „Грипен“. Съществен е и въпросът - с какво оборудване ще летят. Естествено с американско. Тоест, техниката, която ще се закачи за този самолет, за тази платформа ще бъде американска, въоръженията също, но ще ни струват доста по-скъпо, ако ги вземем допълнително. Внимателно съм проучил тази тема. Знам, че наши съюзници в НАТО използват самолетите „Грипен“, но към тях има доста забележки. Важният въпрос обаче е – тази поръчка не е работа на служебното правителство. България е парламентарна република, но явно интересите са огромни и това провокира действията на президента и Герджиков. Като военен министър аз бях първият, който влезе в остър конфликт с Радев. От първият момент беше ясно, че този човек, още докато бе командващ на ВВС, прави кампания, нечистоплътна кампания. На фона на службата и проблемите й рекламираше себе си. Това е поредният много сериозен гаф, който Радев забърка, но се надявам редовното правителство да поправи тази грешка. Добре е да се направи сериозна експертиза от Института за отбрана. Да получим оценка и в широк аспект да се даде яснота – какъв самолет е нужен на България.

- Какъв изтребител е най-подходящ за нас?

- Имаме нужда от многецелеви самолет – категорично, а не от прихващач, тоест от самолет, който води битка във въздуха. Ако се спрем на „Грипен“, това означава, че трябва да поддържаме още един самолет, който да е за битка по наземни цели. Полезно за България е отбраната да се насочи към многоцелеви изтребител, който да върши работа както във въздушен, така и в наземен бой. Ако се спрем на „Грипен“, то трябва най-вероятно да поддържаме и СУ-25, пак руски самолет, защото шведският не може да води наземна битка.
- Прозират ли зад тази прибързана ориентация към „Грипен“ някакви други интереси и зависимости, примерно руски?
- Това е безспорен факт, очевадно е какво се случва. Вижте Румъния колко постигна в отбраната си. Ние също сме имали сериозни стратегически идеи в тази област. Водили сме разговори със САЩ. Обмисляше се тук да има тяхна база, проявяваше се интерес към предприятието „Авионамс“. Стъпвайки САЩ у нас, България става стабилна зона. Тяхното присъствие в тази точка на света е въпрос на национална сигурност. Идеята беше у нас да са американските ремонтни заводи, тук да се поддържат техните самолети. Това се обуславяше и от влошените отношения между САЩ и Турция. За мен руските интереси при закупуването на „Грипун“ са очевадни. Русия е направила всичко възможно тяхното лоби да насочи българското правителство към закупуването на друг тип самолети. За тях е ужас САЩ да имат силно влияние в България, а ние се стремим към това. Всичко е очевадно, какво има да анализираме – ако вземем „Грипен“, те ще са без американско оборудване. А ние после на какви цени ще го вземем, за да са самолетите в бойна готовност?
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  земеделец 10 май 2017, 10:51
   
  84
   
  11

  Този пишман земеделец, пак изпъква като разбирач по всичко.
  Ние комбайни ли ще купуваме или бойни самолети?
  Този смешен спИциалист по редосеялки да върне заграбеното БЗНС и да си подготви раирания костюм.
  Скоро може да му потрябва.

 2. #2
  рънърса 10 май 2017, 11:04
   
  68
   
  9

  Бай Кольо ти недей да даваш акъл дет го нямаш, а глей да не изтървеш сапуна...

 3. #3
  gripen16 10 май 2017, 14:13
   
  70
   
  7

  Избора на нов изтребител не е също работа на бивши, провалили се и некомпетентни Пишман земеделци. Тоя олигофрен от къде разбра че грипен не може да носи въоръжение въздух-земя? Земеделеца знае ли колко е капризна прахусмукачката ф-16 относно полосата за излитане и кацане. С комбайни ли ще ги подържа тези писти или шепа войничета с метлички от вкъщи(щото армията ни няма налични). Кои ще са му запасни летища на този ф-16, като е толкова капризен?

 4. #4
  Geocom 10 май 2017, 20:39
   
  56
   
  7

  Стъпвайки САЩ у нас, България става стабилна зона. Тяхното присъствие в тази точка на света е въпрос на национална сигурност. Идеята беше у нас да са американските ремонтни заводи, тук да се поддържат техните самолети.

  Където са стъпали американците са "най-стабилните зони" в света. Земеделеца да си извади носа от някой американски задник и да ми каже поне една стабилна зона с американско присъствие.

  За тях е ужас САЩ да имат силно влияние в България, а ние се стремим към това.

  Към това се стремиш ти защото ти е платено от американците а останалите българи искат независима и силна България.

  Всичко е очевадно, какво има да анализираме – ако вземем „Грипен“, те ще са без американско оборудване. А ние после на какви цени ще го вземем, за да са самолетите в бойна готовност?

  Простия си остава прост - и защо Грипена трябва да е с американско оборудване - трябва да е съвместимо с НАТО а то си е такова но на тъпунгер как да обясниш. Даже на руски самолети не е проблем да се направи оборудването съвместимо с НАТО но на комбайнер да обясняваш за самолети.

 5. #5
  Blackradio 11 май 2017, 12:07
   
  37
   
  6

  Тоя продължава да ръси глупости. Ама големи. Обаче не е достоен да бъде коментиран, въпреки че по темата може много да се коментира. Тоя не заслужава да му се обръща внимание.

 6. #6
  за Тупето, пардон тЪпето 11 май 2017, 12:54
   
  24
   
  5

  Я, Тупето има време между разпитите в прокуратурата и предстоящия съдебен процес, в който е обвиняем? Само темата му убягва, от него очакваме да ни говори за комбайни и краставици, не за самолети.

 7. #7
  ттт 11 май 2017, 14:12
   
  29
   
  4

  Ненчев да каже като земеделец, кога се сее цвеклото. Ако не може да отговори на този въпрос, ще му бъде много по-трудно, да отговори на въпроси от материя, която не разбира, като например бойна авиация.

  Апропо, Ненчев, какво стана с проститутката, сега как я издържаш?

 8. #8
  niakoi 11 май 2017, 21:47
   
  13
   
  2

  KAKVO RAZBIRA TOZI GLUPAK OT AVIACIA,ILI E CHUL NECHTO OT PREDNIA NACHALNIK NA OTBRANATA I SEGA.........KOMENTARI PRAVI

 9. #9
  Само питам.... 12 май 2017, 13:40
   
  8
   
  2

  А кой е тъпия журналист, който се занимава да интервюира един пропаднал и заметен в миналото политик от Реформаторския блок.

 10. #10
  Боби 12 май 2017, 18:36
   
  10
   
  0

  Ненчев: Грипен не става за наземни цели.
  Уикипедия: „Gripen“ е замислен като самолет, съчетаващ висока ефективност, гъвкавост и издръжливост. Съкращението JAS произлиза от думите Jakt (въздушен бой), Attack (наземни удари) Spaning (разузнаване). Така се подчертава многоцелевата роля на изтребителя.

 11. #11
  Рихтхофен 13 май 2017, 18:36
   
  2
   
  0

  А бе че грипена особено предлаганата ни модификация е смешно самолетче спрямо другите западни самолети е абсолютен и тотален факт.Само не разбирам що Еврофайтъра не се разглежда като вариант много добър изтребител.А за наземни цели не ни трябва ние с ислямска държава няма да воюваме.

 12. #12
  росс 13 май 2017, 22:25
   
  3
   
  0

  Абе да ти го набия в човката, шибаняк смотан.

  Повозиха го като стюардеса два пъти и тоя плешив катил се взе за пилот и капацитет по авиационните въпроси!
  Тъпо земеделско мекере, лизач на артистки и на американски патки.
  Време е да бъде прибран и да си излежи една доживотна за държавна измяна, тоя крастав боклук.

 13. #13
  Бай Боклук 13 май 2017, 22:28
   
  1
   
  0

  По принцип ме боли хуя дали е Грипен или Локхийд, но ако аз съм от Грипен, на тоа ферментирал каунь ше му съдера емболенската говняна кожа от съдене и ще пледирам за милиони обезщетение.Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка