ЕПИЗОД 2: ВВС в колапс!

Pan.bg 21 апр 2011 | 13:33 views (8779) commentaries(1)
img Предлагаме на вашето внимание стенограмата от 221-ото заседание на 41 Народно събрание от 14 април 2011 г., в която се съдържат данни за критичното състояние на българските ВВС, оповестени от депутати от БСП.

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВО НАРОДНО СЪБРАНИЕДВЕСТА И ДВАДЕСЕТ И ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ
София, четвъртък, 14 април 2011г.
Открито в 9,05 ч.
Секретари: Петър Хлебарков Митхат Метин
Председател Анастас Анастасов: Налице е кворум. Откривам заседанието. (звъни.)
Уважаеми колеги, продължаваме с дневния ни ред:
Проект за решение за приемане на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2010г.


....................
Председател Екатерина Михайлова: Благодаря Ви, господин министър.
Откривам дискусията. Имате думата за изказвания.
Има ли народни представители, желаещи да вземат отношение?
Заповядайте, господин Мерджанов.;

Атанас Мерджанов (КБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми господин министър, уважаеми колеги народни представители! Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България за 2010г. прави опит да осветли сложната система на обществено отношение в една изключително сложна сфера на фона на достатъчно напрегната и динамична международна икономическа среда.

image
Страници от стенограмата. Публикува се за първи път. Клипнете за увеличение.

Предвид ограниченото време, с което разполага Парламентарната група на Коалиция за България аз няма да правя обстоен анализ на доклада, ще се спра обаче на някои крещящи разминавания между написаното и реалността във всекидневието на армията и въоръжените сили.
На стр. 22 се казва следното: “Основните задачи произтичащи от Плана за подготовка на командирите, щабовете и войските на ВВС за учебната 2010 са изпълнени успешно. Войските от ВВС се поддържат в състояние осигуряващо изпълнение на мисиите и задачите на ВВС. Достигнатото ниво на подготовка на екипажите от авиацията на ВВС, наличната авиационна и обслужваща техника и остатъчният и ресурс позволяват на авиобазите да изпълняват поставените им задачи с затруднение.”
Това е едно доста срамежливо признание, но всъщност истината е много по-различна. При един близък поглед на наличната авиационна техника се установява, че в по-голямата си част тя е неизправна поради липса на поддръжка, доставка на резервни части и изпълнение на ремонти, доставка на консумативи и услуги. От 6 броя “Пилатус” за първоначално обучение на летателния състав летят и са в изправност 2-3 броя. От 6 броя вертолети “Бел 206”за първоначално обучение на летателния състав не лети нито един. От самолетите “Л 39” за обучение на летателния състав за напреднали не лети нито един. От 12 броя вертолети “Кугър” летят и са в изправност едва 4 броя. От 16 броя изтребители “МИГ 29” летят и са в изправност едва 6 броя. От 3 транспортни самолета “Спартан” летят и са в изправност 2 броя. Неизправен и не лети транспортният самолет “Пилатус РС-12”. Предстои снемането от въоръжение на изтребители “МИГ 21” и “Су 25”.
image
Страници от стенограмата. Публикува се за първи път.Клипнете за увеличение.

В обобщение към настоящия момент Българската военна авиация е представена от следните изправни летателни средства – 2 броя учебни самолета “Пилатус-9М”, 4 вертолета “Кугър”, 2 транспортни самолета и 6 изтребители “МИГ 29”. При това положение на нещата как военновъздушните сили могат да изпълняват задълженията си в интерес на националната сигурност на България и членството ни в НАТО? Разбира се, повече от необходимо е спешно провеждане на прозрачни тържни процедури и сключване на рамкови споразумения за поддръжка на изброената техника сред производителите и стриктно изпълнение на наличните рамкови споразумения.
(Следва продължение...)

image
Страници от стенограмата. Публикува се за първи път.Клипнете за увеличение.


image

image

image
Снимки - В.Пастърмаджиев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Тихомир Антонов 21 апр 2011, 17:47
   
  0
   
  0

  Да благодарим на съседите, че ни пазят, докато политиците пазят интересите на спонсорите си.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка