О.з. ген. Константин Попов: „Военновъздушното училище е бъдещото на българските ВВС“ (ГОЛЯМА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 07 окт 2019 | 18:45 views (20435) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
Долна МитрополияНа 7 и 8 октомври 2019 г. Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание провежда изнесено заседание в Долна Митрополия на тема „Възстановяване на Висшето военно-въздушно училище (ВВВУ)“. Делегацията на Комисията е водена от председателя й о.з. ген. Константин Попов, а в състава й са общо 8 депутати от всички парламентарни групи. Българското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ бе сред поканените медии.

Групата от Комисията по отбрана и медиите бе посрещната от Петьо Мирчев, полк. Ивайло Ангелов, зам.-началник на НВУ „Васил Левски“ по ВВС, и командира на военно-въздушната учебна база „Г. Бенковски“ полковник Петър Банков.

В заседателната зала на Факултет „Авиационен“ председателят на Комисията по отбрана о.з. ген. Константин Попов откри изнесеното й заседание с приветствие към домакините и пожелание за приятна работа. Първият доклад бе на зам.-командира на ВВС ген. Петьо Мирчев на тема: „Изграждане на взаимодействието между ВВС и ВВВУ - обективна необходимост и възможности за реализация“. След него членове на Комисията по отбрана зададоха въпроси към присъстващите офицери от ВВС, НВУ, Факултет „Авиационен“ и ВВУБ.

Вторият доклад бе на полк. Ивайло Ангелов, зам.-началник на НВУ „Васил Левски“ по ВВС, на тема: „Запознаване с плана и практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ Долна Митрополия“.

Последваха оживени дискусии между членовете на Комисията и домакините от ВВС, НВУ, Факултет „Авиационен“ и ВВУБ.

В ранния следобед в Аулата на Факултета членовете на Комисията по отбрана се срещнаха с курсантите от Факултет „Авиационен“ и учебно-преподавателския състав. Пред тях о.з. ген. Константин Попов заяви: „Искам да благодаря на МО за поканата за изнесено заседание тук. Убеден съм, че бе време Комисията от отбрана да дойде тук. Благодаря и на народните представители, които са днес сред нас, и са съпричастни към идеята за ВВВУ. Досега сме правили изнесени заседания в МО, СВ, НВУ, ВМС, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Аз нямам спомен в близкото десетилетие-две, да не кажа и повече, Комисията от отбрана да е идвала във ВВС или Д. Митрополия. Днес сме тук представители на всички политически сили. Няма да крия, че сме имали сериозни спорове, истински битки по дадени теми и в заседателна зала и в Комисия по отбрана, но днес всички сме щастливи и радостни, че сме заедно с вас.
Спомням си, че много отдавна, през 2013 г. когато бях командир на ВВС, бях в същата тази зала и говорих, че ще възстановим ВВВУ. Тогава това бе едно добро намерение и никой не ми вярваше. Факт е обаче, че през 2019 г. всички политически сили в Народното събрание, за което нямам думи да им благодаря, осъзнаха необходимостта от възстановяването на ВВВУ, всъщност от необходимостта да има в България ВВС. Защото ако нямаш училище, няма как да имаш собствена школа, собствен дух, собствена авиация и собствени ВВС. Затова бе много важно всички политически сили да стигнат до еманацията „Искаме българска авиация, искаме българските ВВС да имат страхотно подготвени хора. Хора, които могат, знаят и които са ентусиасти. Хора, които да могат да дърпат нацията напред. Защото ВВС са технологии и бъдеще. ВВС не са само затворени в себе си, а са нещото, което може да вдъхновява и да води.
През 2019 г. решихме не само да възстановим ВВВУ, което е важно и за региона, но и да модернизираме решително ВВС. Бяха тежки битки - какво ни трябва, защо ни трябва, колко трябва да платим. В крайна сметка правителството и Парламентът решиха – ВВС ще ги има и ще са модерни, защото ще купим най-модерното, което можем да си позволим - F-16 Block 70. Факт, точка. Край на споровете, всички обединени оттук нататък заставаме за това и работим за това. И тук е връзката с Долна Митрополия – можем ли да имаме 8, а след това още 8 свръхмодерни многоцелеви изтребителя, ако нямаме ВВВУ? Отговорът е прост - просто не е възможно.
Бил съм командир на авиобаза „Граф Игнатиево“, на ВВС, Началник на отбраната и знам със сигурност, че ако хората ти не виждат бъдещето, те не искат да работят. Нормално е хората да си правят личните сметки. Но когато имаш амбицията да бъдеш модерен, да имаш нова техника, да имаш система за образование и подготовка, тогава хората стават други.
Радвам се, че тук има млади момчета и момичета. Не искам да ви обещавам чудеса, но повярвайте ми – вие сте тези, които имат амбицията и качествата да бъдат елит. Елит, който да има собствено самочувствие, да има собствено достойнство, да има собствени амбиции, да бъде голям. Хубаво е човек да е победител, хубаво е той да решава. Ето това е амбицията на хората от Комисията по отбрана - да ви дадем този шанс. За да не говорим за ВВС и ВВВУ като абстрактни понятия, а да говорим за всеки един от Вас. Защото вие сте част от ето тази общност. Целта е дадем шанс всеки един от вас да има своите амбиции и своя резултат. Искам да благодаря на командването на НВУ, Факултет „Авиационен“ и ВВС, че ни запозна с техните амбиции. Трябва да ви кажа, че Комисията е изключително доволна от техните презентации.
Няма да скрия, че има сериозни предизвикателства, бих казал сериозни пречки пред възстановяването на ВВВУ, но съм сигурен, че те ще се справят. А всички ние, от различни политически партии, ще направим всичко възможно да им помогнем. Предстои да се решат проблемите с преподавателския състав, с инфраструктурата, за да може тази овехтяла материална база да се промени. Но въпросът е най-вече тези, които са тук, да учат и преподават, да имат чувството за мисия и гордост. Защото да бъдеш летец, да бъдеш техник, да бъдеш инженер – това е призвание. И носи лично удовлетворение. И казваш: „Аз мога, искам, знам и го направих и съм различен от другите по това, което искам, мога, знам и правя“. Искрено се надявам, че ВВВУ, ще бъде притегателна сила за тези, които ще дойдат след вас. Защото вие ще завършите, ще станете офицери, тези от сержантския колеж ще станат сержанти и тези, които идват след вас ще казват: „Аз искам да съм като тези преди мен“. Ето за такова ВВВУ аз милея, и се надявам, че има. Пожелавам ви успех и бъдете горди, че сте част от това, което се случва. След време, когато сте с приятели или сте на купон, ще можете да кажете: „Когато бях курсант, създадоха ВВВУ и нещата станаха така и така“. Желая ви успех, да сте живи и здрави и за мен 1 януари 2020 г. наистина ще е празник“.

След срещата с курсантите и преподавателите от Факултет „Авиационен“ депутатите и медиите се срещнаха с второкурсниците, които през лятото на 2019 г. проведоха първи самостоятелен полет на PC-9M.

След това разгледаха учебно-материалната база на факултета. Посещението включваше Зала А224 „Кабинет по аеродинамика“; Зала А220 – „Конструкция на L-39 Albatros“; Зала А416 „Авиационно артилерийско въоръжение“ и Зала А413 „Авиационни прицелни системи“. Направи силно впечатление, че коридорите и залите са „замръзнали“ във времето и само в залата „Авиационни прицелни системи“ са разгледани и по-съвременни такива, включително на F-16MLU.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


О.з. ген. Константин Попов: „Военновъздушното училище е бъдещото на българските ВВС“ (ГОЛЯМА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 7/24 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка