ГОРЕЩА НОВИНА: Министър Каракачанов: Няма международни правни пречки пред ремонта на Су-25, първият самолет се връща през юли

Pan.bg 06 фев 2020 | 18:18 views (4294) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
След края на годишната конференция на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, той и министърът на отбраната Красимир Каракачанов дадоха пресконференция за медиите.

На въпрос на сп. „Клуб КРИЛЕ“ дали има международни правни пречки пред ремонта на щурмовите самолети Су-25, министър Каракачанов отговори: „Международни правни проблеми няма не само пред България, но и пред други натовски държави като Полша, която поддържа своите Су-22 именно с помощта на Беларус. Тук играта е друга, но не ми се влиза в подробности. Опитът да се стопира целия процес е друга игра, не бих я нарекъл почтена. Няма международни правни проблеми, защото два пъти договорът е преминавал през решения на Министерския съвет. Самолетите са изпратени и се ремонтират. През юли 2020 г. трябва да се върне първият Су-25. Срокът на ремонт е 10 месеца, всеки следващ самолет се връща след месец.

Бяхме изправени пред ситуацията през юли 2020 г. да нямаме нито един самолет Су-25, който да може да изпълнява своите задължения, ако този договор не бе изпълнен.

Вариантите за изпълнение бяха два – или с Русия, или с Беларус, защото това са двете държави в които това може да се случи. В обществената поръчка, която бе обявена руснаците не участваха, причините не мога да ги знам. Оттам нататък през юни 2020 г. щеше да кацне последния летящ Су-25. Сега през юли 2020 г. ще се върне първия ремонтиран Су-25, а останалите 7 самолета през месещ също се върнат. Така България ще има 8 боеспособни 8 самолета Су-25, които ще могат да изпълняват задълженията си, а не 2-3 както е и до момента.

Така че международни-правни основания няма. Има наложени санкции срещу Беларус за средства, които могат да осъществят вътрешни репресии. Вие ще кажете може би и този самолет може да бъде използват за вътрешни репресии. Да, обаче има приложение към решението за налагане на санкции на Беларус в което са изброени нещата които не могат да бъдат внасяни в Беларус, било за ремонт или за продажба. То включва полицейски или пожарни автомобили, на които могат да се монтират устройства за разпръскване на газ, за водни струи; различни видове лично въоръжение и стигнете до малокалибрени пушки за спортна стрелба. Никъде
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
вътре няма упоменато самолет, още по-малко Су-25, тъй като той няма как да бъде използван за вътрешни репресии. Има и запитване, направено по мое искане, до полското правителство как решава подобни въпроси. Отговорът на 16 април 2019 г., по време на разговор на нашия посланик с полското Министерство на отбраната бе: „Полша не счита, че има каквито и да е било проблеми и затова работи за поддръжка на своите самолети с Беларус“.

Така че виждане международни правни проблеми няма, а че имаше хора които се опитаха да изкарат нещата така че има, имаше. При това съвсем целенасочено, но това бе друга игра, игричка, но не мина.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩА НОВИНА: Министър Каракачанов: Няма международни правни пречки пред ремонта на Су-25, първият самолет се връща през юли

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker