ВМС на САЩ дават приоритет на проекта за нов изтребител, спират закупуването на F/A-18E/F Super Hornet

Pan.bg 13 фев 2020 | 14:14 views (594) commentaries(0)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

Scramble Magazine

ВМС на САЩ планират да спрат придобиването на нови изтребители " Boeing F/A-18E/F Super Hornet, за да ускорят разработвнето на проекта за следващото поколение палубен изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха (Next Generation Air Dominance - NGAD). Това се разкрива в искания от тях бюджет за фискалната 2021 г., информира USNI.

Поръчаните за 2021 г. 24 изтребител-бомбардировачи F/A-18E/F Super Hornet ще са последните, които ВМС ще закупят.

През 2019 г. Boeing получи договор за производството до 2021 г. на 78 самолета Super Hornet. По новия проект, ВМС на САЩ се отказват от планираните за придобиване на 36 самолета за РЕБ EA-18G Growler в полза на „ускореното разработване на проекта NGAD (известен преди като F/A-XX)“.

С отказа си за закупуване на Super Hornet след фискалната 2021г., спестените от това средства вразмер на 4,5 милиарда долара ще се насочат към проекта за нов изтребител в рамките на плана за отбрана заследващите пет годишен период (FYDP).

ВМС на САЩ са критикувани от Конгреса, че не предприемат стъпки за модернизиране на авионосните изтребителни крила (CVW), за да посрещнат новите заплахи, поставящи под риск самолетоносачите от новите китайски противокорабни балистични ракети DF-21 и DF-26.

В изследване от 2019 г. се казва, че за да бъдат в бъдеще авионосните крила ефективни при един въоръжен конфликт с Китай, то изтребителите трябват да имат боен радиус до 1000 морски мили. Сега навлизащите на въоръжние „стелт“ изтребители могатда дейсрват на разстояние от самолетоносача не повече от 500 мили.

image
image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker