Как съветски изтребител успява да ‘избяга‘ от летище на НАТО

Pan.bg 13 фев 2020 | 19:51 views (1022) commentaries(0)
img livejournal.com
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

На тази дата преди 53 години историята на бойната авиация на СССР се попълва с един куриозен случай. Капитан Федор Зиноиев (33-ти ИАП от състава на 16-та гвардейска авиационна дивизия) се приземява по погрешка с изтребител МиГ-21ПФМ, най-новата модификация на времето си, на летище Тегел в Западен Берлин (тогава летището е било във френската зона).

Но ето накратко каква е предисторията и какво се случва по-нататък.

В началото на 1967 г. в подмосковския завод „Знаме на труда“ на ОКБ „МиГ“ в Лиховец, където се произвеждат „МиГ“-ве за експорт, е била готова четворка МиГ-21ПФМ за ВВС на ГДР. Задачата да се пребазират в Източна Германия на изтребителите е дадена на к-н Зиновиев. Прелитането от Москава до Минск е без проблем. На следващия ден сутринта четворката изтребители излитат за ГДР, но вместо да кацнат както е обичайно на летище Темплин, на звеното е заповядано да кацне на летище Котбус.

При полета звеното обърква курса и МиГ-вете се оказват в близост до Берлин. Виждайки летище под себе си, к-н Зиновиев търси връзка с диспечерите, но не получава отговор. Пилотът решава, че е отказала радиостанцията и се насочва за кацане. Преди това за всеки случай разпуска звеното и неговите водени, виждайки, че не всичко е наред, самостоятелно долитат до летище Котбус.

В това време к-н Зеновиев извършва образцово кацане на летище Тегел във френската зона на Западен Берлин и използвано от авиацията на НАТО.

Приземявайки се, к-н Зиновиев вижда, че не е попаднал където трябва - на стоянката са самолети с опознавателни знаци на ВВС на САЩ и Франция. Капитанът обръща изтребителя на пистата и се подготвя за излитане, ни ПИК вече е затворена с джипове и пожарни – на летището не повярвали на късмета си.

Тогава к-н Зиновиев се насочва към тясна и не много дълга рульожка и успява на излети от нея.

Малко по-късно к-н Зиновиев каца на летище Котбус. Според очевидци командирът на дивизията му казва: „Това, че кацна в Тегел е глупаво, а че успя да излетиш оттам –похвално“ и се разпорежда да не се наказва. За това решение може би е повлияло и случай от три години преди това, когато к-н Зиновиев с МиГ-19 сваля в
района на Магдебург американски разузнавателен самолет Douglas RB-66.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker