Индийските ВВС придобиват изтребители Tejas за милиарди долара

Pan.bg 18 фев 2020 | 10:07 views (340) commentaries(0)
img livejournal.com
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

Завършена е една от най-големите сделки в сегмента на военната авиация. Индийските ВВС ще придобият 83 изтребители Tejas Mark-1A със съпътстващ пакет услуги от местната компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Индийското правителство е успяло след година преговори да намали стойността на долара от първоначално исканите 7.91милиарда долара на 5.46 милиарда (65.78 на самолет, като тук се включва обучение, техническа поддръжка и др.)

Изтребителите от новата модификация Tejas Mark-1A трябва да са с по-мощни двигатели, РЛС с АФАР, система за дозаправка във въздуха, управляеми ракети „въздух-въздух“ с голям обсег на действие и съвременна система за РЕБ.

Летателните изпитания на Tejas Mark-1A се очакват да бъдат завършени през 2022 г.

ВВС на Индия се стремят да компенсират намалелия брой изтребителни ескадрили (във всяка от тях с 18 самолета) – от необходимите 40, те са сега 30.

Освен придобиването на Tejas, ВВС започват да получават от тази година и френски изтребители Rafale. Договорът на стойност 8,27 милиарда долара предвижда доставката на 36 машини до месец април 2022 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker