Индийските ВВС може да вземат на лизинг въздушни танкери

Pan.bg 25 мар 2020 | 10:40 views (341) commentaries(0)
img
pan.bg Н.Димов
Източник: www.hindustantimes.com

Индийското правителство е взело решение за промяна на политиката в областта на въоръженията, разрешавайки на въоръжените сили да вземат на лизинг оборудване и системи, когато това е по-изгодно от закупуването им.

За първи ппът ВВС на Индия разглеждат възможността да вземат на лизинг въздушни танкери вместо да ги закупуват, особено след двата провалени опита за такива сделки. И в двата случая се е стигало близко до подписване на договор, но поради високите цени сделките не са били осъществени. Според военни експверти лизиннгът би бил по-подходящ, особено когато има натиск за намаляване на разходите за отбрана.

Понастоящем индийските ВВС разполагат с шест самолета-цистерни Ил-78, но изпитват сериозни проблеми с техническата им експлоатация и спешно се нуждаят от поне още толкова на брой въздушни танкери. По стандартно изисквания процентът на изправна авиационна техника в случая за Ил-78 е 70%, но т.н. в периода 2015-2016 този показател е бил 49%, т.е. едва половината самолети са били боеготови.

При обява на обществена поръчка за придобиване или вземане на лизинг на танкери, най-вероятно претендентите ще бъдат от САЩ (Boeing KC-46A), Русия (Ил-78) и Западна Европа (A330 MRTT), както и Израел (Bedek Aviation Group на Israel Aerospace Industries може да участва с многоцелеви самолет за транспорт и дозареждане във въздуха, разработен на база на Boeing 767-200).

Превод от: www.hindustantimes.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker