Сделката за 83 изтребителя Tejas преминава бюрократично препятствие

Pan.bg 26 мар 2020 | 11:12 views (483) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
flightglobal.com

Индия ще придобие 83 леки изтребители Hindustan Aeronautics (HAL) Tejas Mk-1A за своите ВВС на прогнозна цена от 5,3 милиарда долара. Сделката очаква одобрение от кабинета.
Процесът на придобиване се движи напред след финализирането на договорните и други въпроси от Съвета за придобиване за отбрана (Defence Acquisition Council - DAC), се казва в изявление на правителството.

Tejas Mk-1 направи своя международен дебют по време на летателната програма на изложението LIMA 2019 в Малайзия. Сделката все още се нуждае от одобрение на Комитета по сигурността (Cabinet Committee on Security - CCS), преди официалният договор да бъде подписан. Това може да отнеме още една година. Доставките трябва да започнат 3 години след подписване на договора, HAL се подготвя за максимален темп на производство от 16 самолета годишно.

Купуването на 83 самолета ще бъде разбито на две партиди, като HAL ще достави самолета в оперативна конфигурация. ВВС ще развият както инфраструктурата на базите, така и поддръжката.

Разходите в размер на 5,3 милиарда долара обхващат 73 едноместни Tejas Mk1As и 10 "спарки" плюс сензорите, оръжието и свързаното с тях оборудване и резервна поддръжка от HAL за период от две години, съобщава официален представител на компанията за FlightGlobal.

Tejas Mk-1A ще разполага с израелски радар Elta 2052 AESA и ракети ASRAAM от MBDA, единен пакет за електронна война (EW), бордова система за генериране на кислород (OBOGS), модернизирана авионика и система за дозареждане в полет (IFR) от Cobham . Дисплеите на пилотската кабина също ще бъдат модернизирани и ще бъдат интегрирани нови местни оръжия. Tejas се задвижва от един двигател General Electric F404.

По-рано HAL получи поръчки за 40 самолета Tejas. През 2006 г. ВВС поръча 20 самолета Техас в конфигурация Initial Operational Clearance - IOC, а през 2010 г. поръча 20 самолета в конфигурация Final Operational Clearance (FOC).

От тях са доставени 14 едноместни Tejas Mk-1 в конфигурация за IOC и се експлоатират от 45-а ескадрила "Flying Daggers", базирана на военновъздушната база Сулур в Южна Индия.

Първият Tejas в Final Operational Clearance (FOC) направи своя първи полет в средата на март 2020 г. През следващите няколко месеца предстои да бъдат доставени още три самолета, а HAL планира да завърши поръчката през 2021 г., казва нейн официалният представител. Тези
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
летателни апарати ще се експлоатират от 18-а ескадрила "Flying Bullets".

Досега HAL е построила общо 37 самолета Tejas. Това са два технологични демонстратора (TD-1, TD-2), шест прототипа (PV1 - PV6), осем самолета за производство в ограничена серия (LSP1 - LSP-8), два военноморски прототипа (NP1, NP2), 16 Tejas MK-1 в конфигурация IOC и 4 Tejas MK-1 в конфигурация FOC .

На снимката: Tejas Mk1 (сн. Грег Уолдрон)


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Сделката за 83 изтребителя Tejas преминава бюрократично препятствие

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker