Коронавирус и полети: такова нещо не се е случвало дори през Втората световна война

Pan.bg 02 апр 2020 | 23:35 views (543) commentaries(3)
img
dw.com/


Малките жълти символи на самолети са добре познати на ползващите сайта Flightradar24. Върху интерактивната карта на света се вижда как подобно на рояци насекоми те кръжат около земното кълбо. В момента обаче там няма и помен от обикновено доста натоварения трафик: рояците от самолети са изчезнали. На картата се забелязват само самолети, които прибират блокирани туристи, както и малкото останали такива, изпълняващи редовни полети.


101 години след първия международен полет в света, извършен през февруари 1919 година, коронавирусът парализира въздушния транспорт. Такова нещо не се е случвало никога преди - дори и по време на Втората световна война.

80% по-малко полети

Тези числа говорят красноречиво: ако в предишни години в края на март за един ден обикновено са били осъществявани по около 180 хиляди полета, то по същото време на тази година (27 март) и имало само 90 хиляди, а на 28 март - под 70 хиляди полета в целия свят.

По света има около 25 хиляди пътнически самолета, а във всяка една секунда някъде над главите ни във въздуха се намират над половин милион души - едновременно. В последните дни въздушният трафик се е свил с около 80%, а в някои части на света – с 90%.

“Светът ще е различен след тази криза, а за въздушния транспорт това важи с особена сила", казва изпълнителният директор на Луфтханза Карстен Шпор. Никой не се наема да прогнозира кои авиолинии ще оцелеят след няколко месеца принудителна пауза. Браншът очаква при 3 месеца спрени полети загуби за над 250 милиарда долара, от които 76 милиарда само в Европа. Авиолиниите настояват спешно за държавни помощи. От Международната асоциация за въздушен транспорт IATA посочват, че авиокомпаниите могат да издържат така средно до два месеца, а някои - доста по-малко време. Около 30 големи авиокомпании срещаха сериозни финансови затруднения още преди кризата.

Възстановяването ще е трудно и продължително

IATA очаква загубите през второто тримесечие на годината да достигнат 39 милиарда долара - при 7 милиарда долара печалба през същия период на 2019. Очакваната тежка икономическа рецесия ще забави възстановяването на пътникопотока и приходите. Стандартният годишен ръст на пасажери, който е между 4 и 5%, може да бъде постигнат едва през 2022 година.
Затишие цари и на новото летище в Истанбул

Затишие цари
и на новото летище в Истанбул

Дори и докато самолетите не летят, разходите на авиокомпании си вървят - от амортизация, за застрахователни и лизингови вноски, административни такси, както и разходи по поддръжката.

Разходите се трупат

Когато един самолет не е бил във въздуха седем дни, той трябва да бъде подготвен за паркиране, което изисква 60 работни часа. На отворите и ходовата част се поставят капаци като защита от външни влияния. Когато не се изпълняват полети се провеждат функционални тестове, на всеки две седмици двигателите работят на място, а всяка седмица самолетите биват радзвижвани напред-назад, за да не се деформират гумите. На всеки три месеца всеки паркиран самолет трябва да извърши поне по един полет.

Голяма част от техническия персонал за поддръжка продължава да работи, макар съответната авиокомпания, какъвто е например случаят с Луфтханза, е преминала към режим на намалено работно време.

Дата 02.04.2020
Автор Андреас Шпет
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 03 апр 2020, 00:05
   
  1
   
  4

  Чрез посланията на Грета, тинейджърката, която вдигна пръст и заплаши цял свят пред ООН: "Как смеете да унищожавете света?", елитите ни казаха, че ще направят нещо!!

  И само няколко месеца, след това предупреждение и въздушният транспорт беше спрян, индустрията в най-развитите страни също спря... Хора умират от вируси и светът потъна в диктатура.... Трябва ти един кочан листа, подписани от някого си, че искаш да отидеш някъде в града по работа!!! Нечувано ограничаване на свободата. Концлагер!

  Май се оказа, че "дълбоката държава" има толкова много власт, да спре така бързо цял свят? И да го затвори?

 2. #2
  Анализатор 03 апр 2020, 10:47
   
  3
   
  1

  Трола конспиратор пак се изказа.

 3. #3
  Borei 03 апр 2020, 13:05
   
  1
   
  3

  Отговор на коментар: #2

  Тоя пък? Може и да съм трол, ама имам винаги мнение, а ти само можеш да критикуваш неоснователно!
  Нямаш собствен акъл да мислиш! А няма и въху какво, понеже имаш ограничена информационна база....
  Малко езици знаеш също.. Ограничена сфера от интереси...

  И ми е все едно, какво мисли една дребна риба, като тебе :)!!!

  Живуркай си, докато не са ти ударили балтията кукловодите :)!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker