Как излизането на САЩ от "Открито небе" може да подкопае контрола над оръжията

Pan.bg 29 май 2020 | 11:41 views (522) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на aviationweek.com

Решението на правителството на САЩ да се оттегли от Договора "Открито небе", подписан преди две десетилетия, създава вълни от недоволство в САЩ и в Европа. Вашингтон обяви на 22 май 2020 г., че ще прекрати задълженията си по договора за контрол на оръжията след 6 месеца, като заяви, че „вече не е в най-добрия интерес на САЩ да остане страна по този договор, когато Русия не спази своите ангажименти“ в изявление, направено от Министерството на отбраната.

Договорът за "Открито небе" позволява на подписалите го 34 страни да извършват наблюдателни полети над територията на другите страни-участници.

Самолети с четири типа сензори - оптични панорамни и рамкиращи камери, видеокамери в реално време, инфрачервени линейни скенери и синтетичен радар със страничен изглед - може да правят наблюдения навсякъде над територията на дадена страна. Правилата на договора казват, че полетът може да бъде ограничен само от съображения за безопасност на полетите, а не от съображения за национална сигурност.

НАТО и европейските държави могат да споделят притесненията на САЩ относно несъответстващите ограничения на полетите, наложени от Москва, но смятат, че американското отклонение от споразумението, което се прилага от 1992 г., за достойно за съжаление.

Според САЩ и НАТО Русия е наложила ограничения на договора, по-специално за полети близо до Калининград, руския анклав на Балтийско море и близо до границата на страната с Грузия. Пентагонът също така посочва, че Москва е блокирала прелитането над голямо военно учение през септември 2019 г., „предотвратявайки точно прозрачност, която договорът има за цел да осигури“.

В интервю пред "Ню Йорк Таймс" Тим Морисън, старши сътрудник в института "Хъдсън" и бивш член на Съвета за национална сигурност на настоящата администрация, добави, че Русия използва своите прелитащи самолети за събиране на "военно-разузнавателни данни за другите държави", като средствата за насочване към критична инфраструктура.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на членовете на алианса на 22 май призова руското правителство да се върне в съответствие възможно най-скоро, като отбеляза, че САЩ могат да преразгледат позицията си, ако Русия се съобрази с това.

Държавите-членки от Европа участващи в Договор "Открито небе" включително Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия, Испания и Швеция заявиха, че ще продължат да прилагат договора,
заявявайки, че той има „ясна добавена стойност“ за конвенционалните архитектура за контрол на оръжията и кооперативна сигурност.

Русия отхвърля твърденията за ограничения на полетите и твърди, че САЩ са ограничили собствените полети на Русия над Хаваите и Алеутските острови. Висши руски служители, включително Дмитрий Медведев, заместник-председател на Руския съвет за сигурност, критиваха решението на Вашингтон. Медведев заяви, че САЩ са направили още една стъпка по „пътя на демонтирането на международната архитектура на сигурността, на която са били необходими десетилетия“.

Москва смята, че решението на Вашингтон може да засегне и други договори за контрол на оръжията, като преговорите за нов Договор за стратегическо намаляване на оръжия са потенциално застрашени.

Във Вашингтон ръководителите на Комисиите за въоръжени сили и за външни работи (и двамата демократи) са написали писмо до министъра на отбраната Марк Еспър и държавния секретар Майк Помпео, като твърдят, че оттеглянето от договора е незаконно. Те заявяват, че оттеглянето нарушава Федералния закон за оторизация на отбраната за 2020 г., който изисква Еспер и Помпео да уведомяват Конгреса 120 дни преди представянето на намерението за оттегляне.

На снимката: Другите страни от НАТО не планират да последват излизането на САЩ от Договора "Открито небе", така че тези камери на новата платформа за наблюдение Airbus A319 на ВВС Германия ще продължат да се използват. (сн. Lufthansa Technik)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка