ВВС на САЩ се стремят да въоръжат военнотранспортните си самолети с палетизирани боеприпаси

Pan.bg 29 май 2020 | 14:29 views (682) commentaries(0)
img
Илиян Русев
pan.bg
По информация на defencenews.com

Военнотранспортни самолетни самолети като C-130J Super Hercules и C-17 Globemaster III могат да станат тежко въоръжени "камиони" за боеприпаси, способни да изхвърлят големи количества боеприпаси, които да предизвикат масивен взрив.

На 27 май 2020 г. генерал-майор Клинт Хинот, заместник-директор на Отдела за интегриране на военните способноси, заяви по време на събитие проведено от Института за аерокосмически изследвания „Мичъл“: "Досега ВВС са провели две успешни изпитания на „палетизирани боеприпаси" от С-130 и С-17. В момента обсъждаме как да пристъпим към създаването на прототипи и внедряване в практиката“.

Както подсказва името, палетизираните боеприпаси представляват съвкупност от оръжия, вързани заедно върху интелигентен палет, който ще подава информацията за проследяване и насочване на боеприпасите, когато те са пуснати от военнотранспротен самолет.

Искането за информация (RfI), публикувано през февруари 2020 г., определя технологията като „бомба в кутия“, която може да позволи на самолета-носител да остане извън зона на заплаха и да изстреля маса поразяващи оръжия.

"Всичко е в капацитета. Трябва да създадете достатъчно капацитет, така че ударът на големи разстояния да е наистина удар. Това, което виждаме, е, че колкото и голяма да е нашата бомбардировъчна сила, капацитетът, от който се нуждаят съвместните сили, винаги е по-голям. Ето защо смятаме, че тук съществува реална възможност да се използват военнотранспортните семолети, за да се увеличи капацитетът на удара" обясни генерал Хинот.

Командването на специалните операции на ВВС проведе една демонстрация на технологията на 28 януари, когато самолет MC-130J извърши три пуска на симулирани палетизирани боеприпаси на полигона Dugway Proving Ground (Юта). „В този случай боеприпасите бяха подредени върху дървени палети (Combat Expendable Platforms - CEP), спусани от самолета чрез ролетна му система. Екипажът от Командването на специалните операции на ВВС (AFSOC) пусна пет CEP, снабдени с шест симулирани боеприпаси, със същата маса като действителните оръжия, включително четири Cargo Launch Expendable Air Vehicles with Extended Range (CLEAVER) в целия спектър на малка и голяма височина“ заяви Изследователската лаборатория на ВВС в съобщение от 27 май 2020 г.

В отговор на въпросите на Defense News, AFRL поясни, че симулирани крилати ракети с далечен обсег са били разположени на система от налични палети, както и на система от палети, проектирана за ВВС. CLEAVER е ново оръжие, което
се разработва от лабораторията като част от отделни усилия, въпреки че може да се използва в палетизирани боеприпаси в бъдеще.

На 27 февруари командването за Въздушната мобилност (Air Mobility Command) проведе подобна демонстрация със С-17, с 2 пуска на симулирани палетизирани боеприпаси, съобщи AFRL.

В бъдещи демонстрации, AFSOC планира да пусне по-усъвършенствани форми на симулирани боеприпаси, както и пълноценни боеприпаси, които могат да бъдат конфигурирани с бойна глава и система за насочване.

ВВС обаче търсят други технологични възможности. Чрез искането си за информация, което приключи през април, службата потърси данни за нови или съществуващи концепции за палетизирани боеприпаси. ВВС се надява да използва тази информация, за да формира бъдещите експериментални усилия, оперативни оценки или системите за палетизиране на боеприпаси.

Пет компании са отговорили на RfI, съобщи AFRL. Ако усилията продължат напред, един голям въпрос ще бъде да се разбере кои субекти във ВВС имат под свое ръководство активи за мобилност, които играят бойна роля, подобна на изтребител или бомбардировач.

„Необходимо е някакво изключително рационално командване и контрол, или иначе трябва да имате интегратори навсякъде“ заключи Хинот, който добави, че бариерите във структурите на ВВС могат да бъдат по-трудни за преодоляване от технологичните предизвикателства за създаването на палетизирани боеприпаси. Генерал хинот също призна, че в момента може да е трудно да се намери финансирането, за да се продължи напред с нова програма. „Ние сме в последната година на тази администрация. Трябваше да се включим в бюджета рано, с не много промени и разглеждаме възможността за продължаване на програмата, когато нови такива е трудно да бъдат включени“ завърши той.

На снимката: U.S. Air Force Tech. Sgt. Aaron Avery, лоудмастер на C-17 Globemaster III от 816-а експедиционна транспортна ескадрила, се готви да хвърли доставките в Афганистан на 26 февруари в подкрепа на операция "Трайна свобода". ВВС на САЩ разработват „палетизирани боеприпаси“, които могат да бъдат спускани от въздух от С-17, за удари по цели. (сн. SSgt James L. Harper Jr./U.S. Air Force)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка