Първият самолет от бъдещия флот от многоцелеви транспортни самолети/танкери на НАТО се приземи в авиобаза Айндховен (ГОЛЯМА ТРАНСПОРТНО/ТАНКЕРНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 06 юли 2020 | 08:57 views (1846) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на Пресцентъра на НАТО
На 30 юни 2020 г. бъдещият флот от многоцелеви транспортни самолети/танкери на НАТО отбелязва важен етап, след като първият от осемте му самолета кацна в основната операционна база в Айндховен (Холандия). Самолетът, Airbus A330MRTT, пристигна от завода в Хетафе (Испания).

Многонационалният флот от многоцелеви транспортни самолети/танкери (MRTT) ще осигури стратегически транспорт на хора и товари, ще подобри значително европейските възможности за дозареждане във въздуха и ще бъде на разположение за медицинска евакуация, ако е необходимо. Шест съюзници от НАТО обединиха ресурси, за да направят тази инициатива възможна - Белгия, Чехия, Германия, Люксембург, Холандия и Норвегия. Тези усилия бяха подкрепени от НАТО и Европейския съюз и са пример за ефективно сътрудничество между двете организации при предоставяне на критични възможности за техните членове.

„Универсалността на флота от А330 MRTT в предоставянето на няколко критични възможности едновременно е впечатляващо. Самолетът може да помогне да се отговори на кризи като пандемията COVID-19 чрез траспортиране на медицински материали и провеждане на медицински евакуации. Въпреки това флотът вероятно ще окаже най-дълбокото въздействие в рамките на мисията за дозареждане във въздуха, област, в която исторически много европейски съюзници нямат капацитет. Следователно флотът от А330 MRTT ще допринесе за по-справедливо трансатлантическо разпределение на тежестта в НАТО. Той също така е успешен пилотен многонационален проект за сътрудничество, обединяващ редица съюзници и множество институции и агенции на НАТО и ЕС в подкрепа на предоставянето на основна способност“ заяви Камил Гранд, помощник генерален секретар на НАТО по отбранителни инвестиции.

„Това е отличен пример за европейско сътрудничество в областта на отбраната, направено в тясна координация с НАТО, което показва, че след като дефицитът на капацитет бъде съвместно идентифициран, европейските държави могат да се обединят, да работят по общ проект, насочен към запълване на пропастта, и в крайна сметка да постигнат успех, както правят с днешната доставка на първия самолет. Това е най-добрия пример за Pooling & Sharing" сподели Иржи Шедиви, изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана.

Вторият самолет е планиран за доставка в края на юли 2020 г., а останалата част от флота ще последва до края на 2024 г. Целият флот ще се състои от 8 многофункционални транспортни самолета/танкери, с възможност за продължаване на договора до 11 самолета
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > в бъдеще. Самолетите са собственост на НАТО и се управляват от Агенцията за подкрепа и доставки на НАТО с подкрепата на Организацията за съвместно оръжейно сътрудничество.

Самолетът ще се управлява от мултинационално звено, състоящо се от военнослужещи от участващите страни. Подразделението е базирано в основна оперативна база в Айндховен, в която ще се базират 5 самолета, и в оперативна база в Кьолн/Ван (Германия), където ще бъде разположена останалата част от флота.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Първият самолет от бъдещия флот от многоцелеви транспортни самолети/танкери на НАТО се приземи в авиобаза Айндховен (ГОЛЯМА ТРАНСПОРТНО/ТАНКЕРНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка