Първата партия изтребители Rafale е на път от Франция към Индия

Pan.bg 28 юли 2020 | 07:00 views (1105) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com и Посолството на Индия в България

Първите 5 от 36 изтребителя Rafale, закупени от Индия от френската компания Dassault Aviation излетяха от производствения завод с пилотите на индийските ВВС към Индия между 27 и 29 юли. Трите едноместни и два двуместни самолета е планирано да осъществят пребазирането на 2 етапа, като дозареждането във въздуха по време на първия етап на трансфера е осигурено от френски танкер A330 Phenix MRTT.

В знак на приятелски жест правителството на Франция изпрати втори танкер А330MRTT, натоварен с медицинско оборудване и експерти на 26 юли в подкрепа на усилията на Индия срещу пандемията COVID-19. Самолеът носи 70 респиратора, 100 000 тестова и 10 военни медицински специалисти, които да помогнат на Индия в борбата срещу пандемията COVID-19.

Самолетите излетяха от завода на Dassault Aviation в Бордо/Мериняк в западна Франция и ще кацнат във въздушна станция Ambala в северна Индия, на около 125 мили северно от Делхи, на 29 юли, според официалния акаунт в Twitter на ВВС на Индия. Първият етап на трансфера е до авиобазата Al Dhafra в Обединените арабски емирства, където самолетите кацнахана 27 юли 2020 г. следобед.

Те бяха изпратени от Франция в присъствието на Шри Яуд Ашраф, посланик на Индия във Франция, и Ерик Трапиер, изпълнителен директор Dassault Aviation, които поздравиха „невероятната ефективност и решителност на ВВС на Индия и Министерството на отбраната на Индия, въпреки тази безпрецедентна световна здравна криза“, за да се гарантира, че програмата ще продължи.

Екипът на ВВС на Индия, летящ на самолетите, тренира във Франция почти три години. Самолетите ще постъпят на въоръжение в ескадрилата № 17 “Golden Arrows”.

Самолетите Rafale ще преминат разстояние от близо 7000 km от Франция до Индия със дозареждане във въздуха и с една спирка по маршрута в ОАЕ. Те трябва да достигнат Индия на 29 юли 2020 г.

Първият изтребител Rafale е предаден на Индийските ВВС (IAF) през октомври 2019 г. на церемония, на която присъстваха френският министър на Въоръжените сили Флоранс Парли и индийският министър на отбраната Раджнат Сингх. Доставката на първите 10 самолета е по график. Пет от тях ще останат във Франция за тренировъчна мисия. Доставката на всички 36 самолета ще приключи по график до края на 2021
г.

В съответствие с договора, пилотите на ВВС на Индия и помощният персонал са преминали пълна подготовка за самолетите и оръжейните системи от Dassault Aviation. Следващите групи от служителите на ВВС на Индия ще продължат обучението през следващите 9 месеца.

Посланикът на Индия във Франция Яуд Ашраф бе на изпращането, за да види самолета Rafale. Той заяви: "Дългоочакваните и толкова необходими две ескадрили Rafale ще добавят голяма сила към IAF и нашите отбранителни способности".

Посланик Яуд Ашраф се срещна с пилотите на ВВС на Индия и им пожела безопасен полет до Индия. Той ги поздрави за това, че са първите индийски пилоти, които летят с един от най-модерните и мощни изтребители в света и им пожела успех в изпълнението на очакванията на нацията да играят важна роля в отбраната на Индия. Той благодари и на френските ВВС за подкрепата и на Dassault Aviation за доставянето на самолетите по график, въпреки продължаващата пандемия.

Ерик Трапие, председател на Dassault Aviation; Air Commodore Hilal Ahmad Rather, военновъздушното аташе на Индия във Франция, също присъстваха на изпращането, освен другите служители.

Индия и Франция имат дълга история на изтребително сътрудничество, която включва придобиването от Индия на френския изтребител Dassault M.D.450 Ouragan през 1953, последвани през годините от Mystere, Jaguar и Mirage.

На снимката: Първите 5 от 36 изтребителя Rafale, закупени от Индия от френската компания Dassault Aviation излетяха от авиобаза Бордо/Мериняк с пилотите на индийските ВВС за Индия между 27 и 29 юли. (снимка Dassault Aviation )
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка