Канада получи оферти за F-35A, F/A-18E/F Super Hornet и Gripen E

Pan.bg 06 авг 2020 | 11:15 views (971) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на flightglobal.com

Канада получи оферти за замяна на своя флот от реактивни изтребители с Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Lockheed Martin F-35 или Saab Gripen E. На 31 юли правителството на Канада заяви, че шведското правителство е подало оферта от името на Saab, докато правителството на САЩ е подало оферти от името на Boeing и Lockheed.

Офертите са за замяна на сега експлоатираните изтребители CF-18A на Кралските канадски ВВС, вариант на F/A-18, с 88 нови изтребителя, доставките на които трябва да започнат още през 2025 г., заяви МО на Канада.

Страната придобива самолетите като част от своя проект Future Fighter Capability Project и правителството определя тавана на цената за придобиването и свързаното с нея оборудване на 15-19 милиарда канадски долара (11-14 милиарда американски долара). Канада заяви, че ще завърши първоначалните оценки на предложенията до пролетта на 2021 г., след което следва да се извършат преговори и окончателно възлагане на поръчката през 2022 година.

„Предложенията ще бъдат строго оценени по отношение на елементи на способност, разходи и икономически ползи“ сподели министърът на държавните услуги и възлагане на обществени поръчки в страната Анита Ананд.

Boeing нарича своя F/A-18 Super Hornet Block III „доказан, достъпен избор…, който ще донесе несравними, гарантирани възможности за канадската индустрия“. "Изборът на Super Hornet ще помогне на ВВС на Канада да отговорят на нуждите на мисията си, като същевременно ще използва съществуващата инфраструктура, за да намали разходите за дългосрочно поддържане на самолета" заяви Джим Барнс, директор в Boeing за продажби на изтребители на Канада.

Lockheed отбелязва, че Канада е „ценен партньор от самото начало“ на програмата F-35, като добавя, че „канадската индустрия играе неразделна роля в световната верига за доставки за F-35“.

Saab заяви, че Gripen е „проектиран да работят в тежки условия и да победи и най-напредналите глобални заплахи. Системата отговаря на всички специфични изисквания на Канада за отбрана, предлагайки изключителна производителност и усъвършенствани технически възможности".

На снимката: F/A-18F Super Hornet на ВМС на САЩ (сн.: ВМС на САЩ)
На снимката: Lockheed Martin промотира своя F-35A (сн.: Lockheed Martin)
На снимката: Gripen E се промотира от Saab (сн.: Saab)


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Канада получи оферти за F-35A, F/A-18E/F Super Hornet и Gripen E

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка