Първият сериен бразилски Gripen Е летя в Бразилия (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 25 сеп 2020 | 12:54 views (6010) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на saab.comНа 24 септември 2020 г. първият полет в Бразилия осъществи първият сериен изтребител Gripen E (б. н. 4100), означен в бразилските ВВС (FAB) като F-39 Gripen. Самолетът летя от летището в Navegantes до съоръжението на Embraer в Gavião Peixoto. Официалното представяне на самолета трябва да се състои по време на Деня на авиатора и церемонията по бразилските ВВС в Бразилия, отбелязана на 23 октомври.

„Пристигането на Gripen в Бразилия и първият му полет са основни етапи в бразилската програма Gripen. Гордеем се с този полет заедно с толкова много квалифицирани и отдадени професионалисти от двете страни. Следваме графика за доставка на самолетите и продължаваме да поддържаме дългосрочния си ангажимент към Бразилия“ заяви Микаел Йохансон, президент и главен изпълнителен директор на Saab.

Президентът и главен изпълнителен директор на Embraer Defense & Security Джаксън Шнайдер подчерта обхвата на това партньорство: „Embraer ще играе водеща роля в изпълнението на програмата Gripen в Бразилия и ще отговаря за разработването на системи, интеграцията, летателните изпитания, окончателното сглобяване и доставката на самолета в подкрепа на операциите на бразилските военновъздушни сили. Що се отнася до трансфера на технологии, Gripen е чудесна възможност да увеличим знанията си в разработването и производството на модерни бойни самолети".

Бразилският министър на отбраната Фернандо Азеведо е Силва също подчерта значението на споделянето на опит, произтичащ от сътрудничеството между Бразилия и Швеция: "Gripen увеличава оперативния капацитет на бразилските военновъздушни сили и насърчава партньорството, което насърчава научните изследвания и индустриалното развитие и в двете страни".

За командващия ВВС, ген.-полк. (4-звезден генерал) Антонио Карлос Морети Бермудес, пристигането на първия самолет F-39 Gripen е основен етап за проекта: "За бразилските ВВС е огромно удовлетворение да види как този самолет лети на национална територия. F-39 Gripen, новият многоцелеви самолет на бразилските военновъздушни сили, ще бъде гръбнакът на Fighter Aviation и потвърждава ангажимента на FAB за поддържане на суверенитета на страната и за защита на 22 000 000 квадратни километра под нейната отговорност".

Програмата за летателни изпитания ще бъде разширена, за да включи полетния тестов център на Gripen в Embraer в Gavião Peixoto, който ще бъде напълно интегриран с програмата за изпитване, която вече работи на пълна фаза в завода на Saab в Linköping от 2017 г. Дейностите в Бразилия ще включват тестване на система за управление на самолета, система за контрол на околната среда, както и тестове в самолета при тропически климатични условия. В допълнение към тестовете, които са общи за програмата Gripen E, уникални характеристики на бразилския самолет, като интеграция на оръжия, както и комуникационната система Link BR2 - която осигурява пренос на криптирани данни и гласова комуникация между самолета и земята и между самолетите ще бъдат тествани в Бразилия.
Серийните самолети ще бъде доставени на бразилските ВВС в състава на авиокрило 2 в Анаполис (щат Гояс) до края на 2021 година.

Бразилската програма Gripen
Партньорството с Бразилия започна през 2014 г. с договор за разработване и производство на 36 самолета Gripen E/F за бразилските ВВС, включително свързани системи, поддръжка и оборудване. Цялостна програма за трансфер на технологии, която се осъществява в продължение на 10 години, стимулира развитието на местната авиационна индустрия чрез партньорските компании, участващи в бразилската програма Gripen.

Бразилските изтребители Gripen E/F са разработени и произведени в сътрудничество с бразилски техници и инженери. Това съвместно усилие е част от програмата за трансфер на технологии, която има за цел да даде практически знания, необходими за изпълнението на същите тези задачи в Бразилия. От 2021 г. пълното сглобяване на 15 самолета ще започне на местно ниво. Развитието на двуместния Gripen F напредва с многобройни дейности в Центъра за дизайн и разработка на Gripen (GDDN) в Gavião Peixoto.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Първият сериен бразилски Gripen Е летя в Бразилия (ОГРОМНА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/11 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка