Азерите с израелски дронове ударят арменски радар и пускова установка на С-300

Pan.bg 17 окт 2020 | 09:36 views (817) commentaries(0)
img
Превод и редакция ПАН.БГ


Несъмнено БЛА-камикадзе IAI "Харп" на азербайджанските въоръжени сили безпрепятствено нанасят удари срещу радар 36Д6 и пусковата установка 5П85С, която е част от ракетната система за противовъздушна отбрана C-300ПС на Армения. И това се превърна в едно от най-обсъжданите събития на вътрешни и чуждестранни военно-аналитични форуми.Предното подобно коментирано събитие беше напълно технически обоснованото деактивиране на зенитно-ракетната и оръжейната система Панцир-C1 на силите за противовъздушна отбрана на Сирийската Арабска република, чрез масиран израелски удар на дронове камикадзе "SkyStriker" от военно-индустриалната компания "Elbit Systems".


В азербайджанския сегмент на интернет тази новина беше посрещната с безкрайни победоносни репортажи в стила на „За първи път в световната практика азербайджанските въоръжени сили унищожиха ракетната система за противовъздушна отбрана С-300 с помощта на евтини безпилотни летателни апарати“, както и с пълното доверие на наблюдатели и военни експерти, че в бъдеще (в случая на разширяване на активния участък на Южнокавказкия театър на военните действия) подобна съдба ще сполети и останалите зенитно-ракетни дивизиони С-300PT / ПС, които образуват противоракетна "бариера" над Ереван и прилежащите региони на Армения.На пръв поглед ликуването на азербайджански блогъри във връзка с инцидента има основателна причина. По-специално, по време на нанасянето на удар по сирийския зенитно-ракетно-артилерийски комплекс „Панцир-С1“, бойният екипаж на последния етап засича приближаващ се отряд от няколко БЛА с помощта на радар 1PC1-1E (или по-модерна модификация на РЛМ СОЦ ), след което координатите на атакуващите безпилотни летателни апарати са прехвърлени в сантиметровия радар 1PC2-1E „Шлем“ и оптоелектронния комплекс 10ЭС1-Е с по-нататъшно прихващане от зенитни ракети 57Э6Е (макар и неуспешни, тъй като въпросният „Панцир“ няма достатъчно целеви канали за прихващане на няколко "SkyStrikers"наведнъж).В ситуацията с набега на безпилотни летателни апарати камикадзе"Харп"на позицията на радара 36D6 и пусковата установка на С-300 в Армения, близо до населеното място Кахнут, наблюдаваме диаметрално противоположен ефект.


Въз основа на видеокадрите, заснети от куполовите оптоелектронни комплекси (изпълняват и функцията на мултиспектрален IR / TV търсач) камикадзе безпилотни летателни апарати "Харп" в техните крайните участъци на траекториите, е лесно да се стигне до окончателното заключение, че в режим на дежурство (преглед на въздушното пространство за появата на средства за аерокосмическа атака на противника), радарът 36Д6 (СТ-68У/19Ж6) никога
не е бил в състояние да проследи и „привърже трасетата“ на наприближаващите се към С-300 два дрона и да ги предаде за по-нататъшно целеуказване на пункта за бойно управление 5Н63С с радар подсвет и насочване 30Н6E (до навлизането на първия в „мъртвата зона“ на комплекса, което е 5 км и определя минималния обхват за използване на ракети ЗУР 5В55Р).


Терминален участък от маршрута на БЛА "Хароп" преди поражението на радара 36Д6

Това се доказва от факта, че към момента на влизане на един от БЛА „Харп“ в „мъртвата зона“ на ракетната система ПВО С-300ПС и началото на пикиране на пусковата установка 5П85С, последната продължава да е в прибрано положение, докато в случай на откриване на атакуващ „Харп“ бойният екипаж на арменците незабавно трябва да започне процеса на захват и "прецизно автосъпровождане" посредством РПН 30Н6Е и началото на прихващането, което ще бъде придружено от привеждането на ПУ 5П85С в бойна (вертикална) позиция.

Възниква следният въпрос: каква е причината за толкова ниската ефективност на радара 36Д6 при работа по такива малоразмерни цели като БЛА IAI "Харп"? В крайна сметка е добре известно, че по едно време специалистите от Запорожското конструкторско бюро "Искра" са предоставили ранна модификация на радара 36Д6 / СT-68У със следните технологични опции:

- първо, високоенергиен микровълнов клистрон на горната S-лента на дециметровите вълни (с 4 честотни „стъпки“ на действие), осигуряващ средна мощност на предавателния път от порядъка на 350 kW, което допринесе за увеличаване на обхвата на откриване на цели с усилване на изображението от 0,1 кв. м до 175 км (при работа на височина 10 000 - 15 000 м);

- второ, уникална линейно-параболична (секторно-цилиндрична) антенна решетка с вертикално ориентиран линеен модул на излъчватели, чиято промяна на честотните параметри ви позволява да постигнете светкавично бързо изменение на ъглите на издигане / спускане на 8 сканиращи лъча в равнината на кота, както и достатъчно висока устойчивост на шум на приемащия сигнал на радара на фона на използването на обикновено оборудване за електронна война от вражески самолети (например окачени контейнери за радиопротиводействие AN/ALQ-99).

Отговорът на горния въпрос се крие в модификацията на радара за откриване 36Д6, който е в експлоатация на арменските сили за ПВО и е прикрепен към системата за противовъздушна отбрана С-300. Говорим за ранна версия на радара СТ-68У, който (за разлика от модернизирания радар 36Д6M1-2) има значително по-малък брой обработени проби от обхвата, по-малка чувствителност на приемащия сигнал (на фона на изкуствени и естествени смущения), по-ниска честотна селективност на основното устройство. По-бавна обработка на радарната информация и наличие на база от аналогови елементи в радиоелектронната архитектура. Тези недостатъци ограничават минималната отразяваща повърхност на цели, обработвани от радари СТ-68У , с коефициент най-малко 0,1 кв. m, докато ефективната отразяваща повърхност на израелските БЛА от семейство "Харп" очевидно е около 0,05 кв. m (поради широкото използване на композитни материали и специални геометрии при проектирането на планера).

Междувременно в този случай беше възможно да се спаси ситуацията или чрез привеждане на радар за подсвет и насочване на арменския С-300PС 30Н6E в режим на секторен обхват на най-опасния за вражески цели участък в източната въздушна посока (този радар обработва цели с усилвател на изображението от около 0,05 кв. М. ), или чрез интегриране в радарната архитектура на арменската С-300 от най-новия радар (ВВО) 96Л6Е (VVO) 96L6E, включен в системата за противовъздушна отбрана С-400.
Автор:
Евгений Даманцев


източник

Военное обозрениеloading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка