16 октомври във Военно-въздушна учебна база - Долна Митрополия (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 17 окт 2020 | 11:06 views (4739) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на ВВУБНа 16 октомври 2020 г. личният състав на Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия отбеляза бойния празник на авиацията и Военновъздушните сили – 16-ти октомври.

Честването на празника започна с тържествен строй и посрещане на бойното знаме. Началникът на щаба на ВВУБ - полковник Ивайло Пешаков произнесе тържествено слово. В него той се позова на историческите факти: „На 16-ти октомври 1912 година двама български военни авиатори записват първия боен полет в световната военна история. В небето над Одрин поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път в реална обстановка използват самолета като бойно средство. 16-ти октомври е денят, който ни изпълва с гордост и самочувствие на потомци и последователи на славните авиатори и бляскавите им победи, открили летоброенето на родната бойна авиация през далечната 1912 год. Те са нашите нравствени ориентири и извор на сили и мъдрост в днешния ден, в който мерим ръст с Военновъздушните сили на страните членки на Алианса, изпълнявайки задачи нови по дух, измерения и характер”.

Полковник Пешаков изказа благодарност към летателния, инженерно-технически и осигуряващ състав за постигнатите успехи и реализираните задачи. Прочетени бяха заповеди за награждаване и връчени грамоти на военнослужещи и цивилни служители за проявена активност и доказани професионални качества по осигуряването и провеждането на летателна и учебна дейност.

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя на паметника на загиналите при изпълнение на воинския си дълг, авиобазата почете паметта на своите колеги, останали завинаги в небето.

След завършване на церемонията военнослужещите от ВВУБ се отправиха към село Остров – родното място на един от дългогодишните началници на ВНВВУ „Георги Бенковски” – генерал-майор Димитър Караджиков. Там, в центъра на селото на площад „Борис Крумов” се намира неговият паметник. Военен летец І-ви клас, отличен със званието „Заслужил летец на НР България”, командир на втори учебен авиополк в летище Каменец, Началник на Военновъздушното училище в периода от 1975 до 1987 год. С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя и венци военнослужещите от ВВУБ почетоха паметта на генерал Караджиков, оставил трайна диря със своята безрезервна отдаденост на авиацията. Не случайно на паметната плоча са изписани думите му: „Авиацията бе моето призвание! Напред и нагоре беше девизът ни!”.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


16 октомври във Военно-въздушна учебна база - Долна Митрополия (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка