18 октомври - Празник на военния парашутист. СКСО - почит към първопроходците, уверено развитие и светло бъдеще (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 окт 2020 | 15:27 views (15075) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgПо традиция на 18 октомври България чества празника на военния парашутист - в чест на бойното кръщение на Парашутната дружина през 1944 г. в сраженията за Страцин. През 2020 г. се навършват 76 години от подвига на парашутистите през Втората световна война при осъществяването на пробив в германската отбрана край Страцин. Във войната Парашутната дружина дава 59 загинали, 160 ранени, а 23 от тях остават инвалиди за цял живот. През 1994 г. със заповед на министъра на отбраната 18 октомври е обявен за Празник на военния парашутист.

За тържественото отбелязване на празника на Паметника на парашутиста край Народното събрания в София бяха дошли стотици ветерани от парашутните, парашутно-разузнавателните, групите „Командос“ и специалните сили на БА. Присъстваха и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Командващият на СКС ген.-лейт. Любчо Тодоров, командирът на СВ ген.-майор Михайл Попов; командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев; Началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов; секретаря по сигурност и отбрана на президента о. з. бр. ген. Стефан Янев; генерали, и офицери от МО, ЩО, ВВС, СКС, СВ, СКСО, аташетата по отбраната на Русия, Китай, САЩ, Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Полша, Украйна.

Церемонията започна с приемане на строя на представителните роти на Съвместото командване на специалните операции от президента и върховен главнокомандващ румен Радев, който се поклони пред националния флаг и ги поздрави с 18 октомври - Празник на военния парашутист.

В тържественото си слово командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев заяви: „Преди 76 години в ранната утрин на 18 октомври 1944 г. получи бойното си кръщение славната Парашутна дружина. 75 години, от 1945 г., ние отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред саможертвата на онези които загиваха по полетата на днешна Северна Македония и Унгария и не знаеха, че днес ще ги наричаме герои. Но те бяха възпитани и натренирани как да служат отлично на Родината, как да изпълняват командите на българските си командири и да служат под българските флагове.

На днешния ден за първи път пред Вас и пред Паметника на парашутиста са новите бойно и представително знамена на СКСО. Сам опреди 2 часа тези знамена бяха на Централните софийски гробища на Алеята на парашутиста - място, където са погребани всички жертви на Парашутната дружина. Тя е единственото българско формирование от времето на Втората световна война, на което телата на убитите са транспортиране до България и погребани на родна земя. Това е знак на дълбока признателност и поклон пред техния героизъм. Тези знамена преди няколко дни бяха и на Страцин и Стражин, където и до ден днешен витае духа на войните от Парашутната дружина. И тогава, и през годините, нашите формирования са преминали през много изпитания, били в моменти на върхове, но са понесли и много несгоди. Факт е че днес мъжете и жените от СКСО тренират ежедневно, трудят се и работят в името на българската армия. Факт е, че за първи път в нашата история оценяваме достойно и чувстваме огромната подкрепа, което имаме от военното ръководство на Българската армия, от политическото ръководство на МО, от Министерския съвет, от Парламента на Република България и от президентската институция. Симбиозата от тази подкрепа направи така, че в рамките само на 10-12 месеца в Силите за специални операции на БА бяха извършени промени в организационно-щатната структура, в количествено и качествено отношение, за които ние сме се трудили и мечтали в продължение на десетилетия. Благодаря ви!

Искам да ви уверя, че днешните маже и жени от Специалните сили осъзнават своята отговорност, и знаят че гласуваното ни доверие означава само едно - още повече отговорности, работа, работа и пак работа за да изпълняваме и занапред поставените задачи.

Искам да се обърна към всички ветерани от парашутните, парашутно-разузнавателните, групите „Командос“ и специалните сили на БА - ние продължаваме да съществуваме и да работим благодарение на Вас - нашите учители и на това което сте ни дали. Дълбок поклон пред Вас. Нека никога да не забравяме делото на първопроходците. Дълбок поклон и вечна слава на героите! Да живее България!!!".

Военнослужещи от СКСО поднесоха цветя от името на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Командващия на СКС ген.-лейт. Любчо Тодоров, командира на СВ ген.-майор Михайл Попов; от командира на ВВС ген.-майор Димитър Петров; командира на СКСО ген.-майор Явор Матеев, от Началника от ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов, от Началника на Централното военно окръжие полк. Георги Петков; от парламентарната група на „БСП за България“; от Асоциацията на военните аташета; от посолството на Руската федерация; от посолството на Гърция; от военния отдел на посолството на САЩ, от военните аташета на Украйна, Румъния, Китай, от Съюза на ветераните от войните на България, от Съюза на парашутистите в България и други обществени организации.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев заедно пристъпиха към Паметника на парашутиста, поправиха лентичките на венците и се подклониха под звуците на химна на Република Бълария.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


18 октомври - Празник на военния парашутист. СКСО - почит към първопроходците, уверено развитие и светло бъдеще (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 28/31 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка