Министър Каракачанов: Продължават усилията за модернизирането на Специалните сили, започва сформирането на 4-а група, ще бъдат закупени 150 машини

Pan.bg 18 окт 2020 | 18:34 views (1494) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

След церемонията пред Паметника на парашутиста по случай 18 октомври - Ден на военния парашутист, министърът на отбраната заяви в отговор на въпрос за бъдещето развитие на Силите за специални операции: „Винаги съм казвал, че конфликтите които наблюдаваме в последните над 50 години, и във Виетнам, и в бивша Югославия, и в Афганистан, и в Ирак, и в Сирия нямат нищо общо с конвенционалните войни. Ако се някой се опита да създаде подобни ситуации на територията на България или ако на нашите Въоръжени сили се наложи да изпълнява операции на територията на противника, първи ще се намесят Силите за специални операции. В последните години се полагат усилия да модернизиране и окомплектоване на Специалните сили - бе направено командване, бе вдигнат рангът на командира на 68-ма бригада. Отделят се необходимите средства и бяха направени ремонти на полигона в Црънча. Предстои и формирането на 4-та група за специални операции в района на София. През 2020 г. също бяха отделени допълнителни средства, така че бе направено доста, но не трябва да се спира и тези усилия трябва да продължат. Да похваля ген. Явор Матеев - нивото на окомплектоване на СКСО е най-високо. Факт е, че когато се обяви конкурс за военнослужещи, за едно място при Специалните сили се явяват най-много хора. Тази тенденция е положителна отскоро и при всички останали видове Въоръжени сили. Обществото оценява значението и възможностите на Специалните сили и службата там в очите на много млади мъже и жени е предпочитана“.

На въпрос за осигуреността с инфраструктура и други необходими условия за формирането на нова група Специални сили край София, Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов заяви: „Всичко това което каза министър Каракачанов за характеристиките на съвременната война е залегнало в Стратегическия преглед на отбраната. Когато говорим за проекти за развитие на способностите на Специалните сили и за организационно-структурни промени, те са в резултат от анализ и са промени одобрени от държавното и военното ръководство. Продължаваме да работим за формирането на 4-а група Специални сили. Има осигурена инфраструктура, разбира се трябва малко да бъде малко ремонтирана, но това е напълно във възможностите на МО“.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев припомни, че е
одобрен е и предстои да се реализира проект за бронирани машини на Специалните сили, т. нар. проект за мобилност на Силите за специални операции. Той е на стойност около 50 млн. лева и предвижда закупуването на около 150 машини. „Тази поръчка е различна от проекта за нови бойни машини на Сухопътни войски, защото нашите задачи се различават качествено от техните. Нашият проект включва бойни брониран машини, които ще бъдат използване по приоритетния План за противодействие на тероризма; има и по-мобилни и леко бронирани машини; има спомагателни, командно-щабни и свързочни машини. Очакваме договорът да бъде сключен до края на 2020 г.

От 1 декември започна сформирането на 4-а група Специални операции, инфранструктурата е на финала на ремонтните дейности, а на полигон Црънча също е на финала изграждането на качествено нови казарми, както и цялата съпътстваща инфраструктура. През настоящата и през предходната година са реализирани няколко големи и по-малки проекти, с които на Специалните сили е закупено лично оборудване, прибори за нощно виждане, прибори за стрелба. Тези проети продължават и през следващата година. Те са реалност и се вършат в момента. Важното е, че беше създадена такава законова рамка, такава организационна структура, че Специалните сили вече имат възможност да се развиват по най-добрите стандарти на НАТО, а и по световните стандарти“.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов допълни: „И по този проект машините ще се правят в България, от българска компания. Това е политика на МО - това, което може да се прави у нас - да се прави в България, онова което не може да се прави в България, но може да поддържа в България - да се поддържа в България. Засега ще произвеждаме кораби и бронирани машини, надявам се някой ден и самолети“.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка