MBDA пуска на пазара новия ЗРК VL MICA NG (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 20 окт 2020 | 18:24 views (763) commentaries(0)
img хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mbda.comНа изложението Euronaval-Online, MBDA обявява пускането на пазара на новата си система за противовъздушна отбрана VL MICA NG. Системата VL MICA NG се основава на интеграцията в съществуващата система VL MICA на противовъздушната ракета MICA NG (New generation), която започна да се разработва през 2018 г. предимно за новия френския боен самолет Rafale. Семейството ЗРК VL MICA, прието със своите военноморска или наземна версии в 15 въоръжени сили по света, ще се възползва от засиления потенциал за противодействие на бъдещи заплахи.

По отношение на системата VL MICA NG, изпълнителният директор на MBDA Ерик Беранже заяви: „След 2 години разработка на ракета MICA NG, ние придобихме дълбоко разбиране за работата на тази чисто нова ракета тип "въздух-въздух", което ни позволява, в пълна увереност, да я интеграраме в ЗРК VL MICA за мисии "земя-въздух" или "повърхност-въздух". Пълната съвместимост между двете поколения ракети ще позволи на въоръжените сили да ги комбинират със съществуващите си системи, като по този начин максимизират възвръщаемостта на инвестициите си.

"Благодарение на технологичните нововъведения, които включва, новият ЗРК VL MICA NG предлага подобрени възможности за справяне с нетипични цели (БЛА, малки самолети), както и бъдещи заплахи, характеризиращи се с все по-малки инфрачервени и радиочестотни силуети. Освен това той ще може да прихваща на по-големи разстояния „конвенционалните“ цели (самолети, хеликоптери, крилати ракети и противокорабни ракети), към които вече е насочена настоящия ЗРК VL MICA.

Размерите на ракетите MICA NG остават непроменени, което им позволява да бъдат интегрирани в съществуващите пускови установки VL MICA. Съществуващите механизми за пренос на данни към ракетите са съвместими с увеличената кинематична производителност на ракетите, позволявайки актуализирането на настоящите системи VL MICA до стандарт VL MICA NG чрез проста актуализация на софтуера.

Новата ракетата MICA NG
Въз основа на изцяло нов дизайн, ракетата MICA NG наследява външните размери и уникалната концепция, която е дала на зенитната ракета MICA такъв успех през последния четвърт век. MICA разполага с инфрачервена или радио глава за самонасочване в едно и също общо ракетно тяло, което позволява на оператора в момента на стрелба да избере най-добрия вариант, за да отговори на тактиката, възприета от противника.

На MICA NG новата инфрачервена глава за самонасочване базирана на матричен сензор, ще осигури повишена чувствителност,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
докато новата радио глава за самонасочване с активна електронно сканирана антена (AESA) ще даде възможност за интелигентни стратегии за откриване. По-малкият обем на електронните компоненти ще позволи на MICA NG да носи по-голямо количество гориво, значително разширявайки обхвата си, а новият двуимпулсен ракетен двигател ще осигури допълнителна енергия на ракетата в края на полета, подобрявайки нейната маневреност и способността му да прихваща цели на далечни разстояния.

В режим "земя-въздух" MICA NG ще може да прихваща цели на разстояние над 40 km. И накрая, разходите за поддръжка и експлоатация ще бъдат значително намалени благодарение на вътрешните сензори, които ще следят състоянието на ракетата през целия й жизнен цикъл.

Ракетата MICA NG ще се предлага в серийно производство от 2026 г.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


MBDA пуска на пазара новия ЗРК VL MICA NG (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка