240 А-10 подлежат на глобална модернизация. Ще служат поне до 2035 година

Pan.bg 24 окт 2020 | 11:29 views (760) commentaries(0)
img
ПАН.БГ

Легендарният щурмов самолет A-10 ще претърпи глобален ъпгрейд

Легендарният американски щурмови самолет A-10 Thunderbolt II ще бъде подложен на ново глобално обновяване, което ще му позволи да бъде в експлоатация поне до 2035 година. Това съобщиха от командването на ВВС на САЩ, пише The Drive.


Почти готов за извеждане от експлоатация през 2014 г., A-10 ще подлежи на надграждане и ще остане в експлоатация на американските военновъздушни сили за много години напред, заявиха от ВВС. Опитът за смяна на легендарния щурмови самолет с пето поколение изтребител F-35A Lightning II се проваля, новият самолет не е адаптиран да работи в условия на наситена ПВО.

При тези условия американските военновъздушни сили стартират друга програма за модернизация на ударния самолет A-10 Thunderbolt II. Следвайки програмата за оборудване на самолети с нови крила, самолетът ще бъде преоборудван и с ново оръжие.

През 2019 г. беше съобщено, че е приета нова програма за модернизация, наречена „Инициатива за общ флот A-10“, която включва оборудване на „Warthog“ с нови бомби GBU-39. Също така, промените ще засегнат авиониката и системите за нашлемно обозначаване Предвижда се инсталиране на нови радари, GPS срещу заглушаване и замяна на радиокомуникациите с по-модерни модели. Освен това модернизираният щурмовия самолет ще се отърве от аналогови инструменти, които ще бъдат заменени от цифрови дисплеи.

Модернизацията няма да засегне самолетните двигатели, но ще бъде извършен основен ремонт на силовата установка с възстановяване на "първоначалната тяга на двигателите General Electric TF34".

Обновеният самолет за нападение ще може да носи до 18 крилати мини-бомби с тегло 113 кг всяка, способни да удрят стационарно оборудване на разстояние 110 км и да се движат на разстояние 70 км от точката на спускане. Това ще направи възможно да не се влиза в зоната на действие на ПВО на противника. Също така се съобщава, че използването на управляеми бомби GBU-39 е много по-евтино от използването на управляеми ракети със същите възможности.

В момента военновъздушните сили на САЩ експлоатират 281 щурмови самолета A-10 Thunderbolt II. Военният бюджет за 2021 г. предвижда намаляване на три ескадрили А-10, всъщност става дума за 44 самолета. Останалата част от парка "Warthogs" ще бъде модернизирана, работата вече е в ход.
източник

военное обозрение
Използвани снимки:
НАС. Въздушни
силиloading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка