Трагични спомени: Експлодирала ракета Р-16 изгори на място 80 човека: конструктори, генерали и дори маршал

Pan.bg 25 окт 2020 | 10:14 views (854) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Експлодирала ракета Р-16 изгори конструктори и генерали


Ужасна трагедия се случи на Байконур, която беше крита дълго време

Стартирането на междуконтинентални балистични ракети в Русия обикновено се превръща в медийно събитие. По време на учението ракетата се изстрелва без термоядрена бойна глава, както при тестовете. Сега подобни изстрелвания се превърнаха в известен смисъл в рутина.

Преди 60 години обаче, когато СССР тестваше Р-16, първата си двустепенна междуконтинентална ракета с висококипящи горива с автономна система за управление, настъпи ужасна катастрофа, която според различни източници отне от 78 до 126 живота. Дори главнокомандващият стратегическите ракетни войски, главният маршал на артилерията Митрофан Неделин беше убит.

Според основната версия експлозията се е случила поради нарушения на безопасността, тъй като ракетчиците бързали да изстрелят ракета, която не била напълно подготвена за изстрелване, за годишнината от Революцията. Цялата информация за трагедията беше незабавно класифицирана и историята стана обществено достояние едва през 1989 г.

В края на 50-те години СССР бързаше да приеме P-16. Само четири Р-7 от космодрома Плесецк можеха да достигнат Съединените щати, докато американците вече имаха 40 междуконтинентални балистични ракети.

Освен това ракетите със среден обсег са разположени във Великобритания, Турция и Италия. Руснаците имаха задача да постигнат ядрен паритет и това можеше да се направи само с помощта на новата ракета базирана на силоз Р-16.

Благодарение на компонентите на горивото - асиметричен диметилхидразин и азотен тетроксид - новата ракета изисква по-малко време за подготовка за изстрелване. Също така, той може да се съхранява по-дълго .

Корольов се обяви против използването на токсични компоненти с високо кипене, които се самозапалват и са изключително опасни в експлоатация. Ракетата обаче беше необходима, както се казва, отчаяно, така че партията даде зелена светлина.

За да уловят Деня на Великата октомврийска революция, ракетчиците работеха на две смени - ден и нощ. Тестовете на стенда бяха завършени до 20 октомври и след четири дни беше решено да се изстреля ракетата, въпреки факта, че проблемът с изтичането на гориво все още не е разрешен напълно. Дори в процеса на подготовка за изстрелване на 23 октомври, пиромембраната на горивните линии на първата степен беше взривена. В допълнение спирателните клапани на газовия генератор на първата степен на главния двигател, експлодираха.

След това ракетата беше в състояние
"Пауза" за един ден. В противен случай, ако беше спряна, горивото ще трябва да се източи и нов старт щеше да е възможен след месец. Ракетчиците рискуваха да не спазят всички срокове и да разстроят партията, но в крайна сметка го направиха.

На 24 октомври ракетата беше подгтвена прибързано. Маршал Неделин, давайки пример на командир, се намира само на 17 метра от старта. Наблизо бяха заместник-министърът на генералното машиностроене Гришин, главните конструктори на ракетните системи и техните заместници - Янгел, Коноплев, Фирсов, както и високопоставени военни. Общо на стартовата площадка имаше около 150 души.

В 18.45 беше обявена 30-минутна готовност, но двигателят от втората степен реши да стартира сам. Вълна от огън унищожи резервоарите за окислителя и горивото от първата степен. Огънят погълна всичко за 20 секунди, но това беше достатъчно. 74 души загинаха, по-късно още няколко души починаха в болницата. Пострадаха и други.

Главният конструктор Михаил Янгел оцеля по чудо, беше отишъл да пуши. На мястото на смъртта на Неделин беше открита само разтопената звезда на Герой на Съветския съюз - такава беше температурата на мястото на изстрелване по време на пожара, че се беше изпарил. По-късно партията излезе с версия, че той е загинал в самолетна катастрофа.

Ракетата Р-16 е въведена в експлоатация през 1962 г. и е експлоатирана до 1977 г.

източник

утро.ру


Снимка: Егоров Василий / ТАСС


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка