Миньори подпомагат възстановяването на българското въздухоплаване по време на Голямата депресия

Pan.bg 21 ное 2020 | 02:47 views (587) commentaries(2)
img пан.бг
Източник:Музей на авиацията - Крумово


В няколко поредни материала ще Ви разкажем за една инициатива на българското общество от втората четвърт на ХХ век, останала почти непозната, както за специалистите, така и за феновете на авиационната ни история.

Първата половина на 30-те години на ХХ в. е трудна във финансов аспект за всички европейски държави заради „Голямата депресия“, засегнала целия свят. В тази обстановка българската армия е принудена да търси допълнителни начини за финансиране и подкрепа. За възстановяване на българското въздухоплаване се създава фонд „Подпомагане българското въздухоплаване – покупка (закупуване) на самолети“. През 1935 г. миньорите от мина „Перник“ събират чрез подписка и даряват на фонда сумата от 1 300 000 лв.
На 1 ноември 1935 г. Директорът на въздухоплаването в България, летецът Георги Попвасилев, придружен от няколко летци посещава мина „Перник“. Той предава лично на миньорите-дарители и на техния директор Радославов скромен дар - полилей, изработен от звездовиден мотор на двигател „Гном“ – 50 к.с. както и писмо в знак на признателност за техния жест. В него се казва:
„От мое име и от името на летците изказваме във Вашето лице голяма благодарност към подземните труженици за родолюбивия жест, който те проявиха спрямо нашето въздухоплаване. В момента, когато последното търпи големи лишения, поради ограничените средства на държавата, миньорите първи се притекоха на помощ и показаха на обществото, че има и други пътища за изграждане на мощно въздухоплаване. Фактът, че инициативата излезе от българския миньор, който се лишава от оскъдните си средства, за да помогне на своето въздухоплаване е от голяма ценност за нас, а същевременно и един силен намек на тия, които в материално отношение далеч надвишават нашия миньор. В знак на благодарност и по случай празника на мините позволете ми, Господин Директоре, чрез Вас да поднеса на миньорите от българските летци един малък възпоменателен подарък. Последният в материално отношение не представлява почти нищо в сравнение с това, което сториха миньорите за въдухоплаването, обаче в морално отношение той е голяма ценност, взет от „пантеона“ на българското въздухоплаване. Моторът е един от тия, които са летели над Одрин и Цариград в Балканската война, когато българите за пръв път в света употребиха самолета като бойно средство...“.

image
/>
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  XR4R 21 ное 2020, 10:01
   
  3
   
  0

  Ето какви българи са живели преди сто години! А сега-ореваха орталъка, че ним подаряват парите за да ги прокарат през червото...

 2. #2
  САМО НАПРЕД 21 ное 2020, 11:52
   
  2
   
  0

  БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЦЯЛ ЖИВОТ ОТДЕЛЯ ОТ ЗАЛЪКА СИ ЗА ДА ИМА ВВС,
  А "мъжкарите" Г€Йрали-авиатори :

  мИхо мИхов (АБВ) , цани кметЪ (БКП),
  €ф€нди $.$им€онов(ДП$),
  пигм€й попOFF (Г€РБ),рум€н ФАТМАКА(Б$П-г€ргов),
  м€цанко $ТОЙков (Г€РБ), п€тьо $вирч€в(МИШОК)....

  НИ $€ ИЗСРАХА НА ГЛАВИТЕ.....

  НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ!

  ДОЛУ Ч€РВ€НАТА МАФИЯ Г€РБ$П,ДП$ ,ВМРО!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка