Какво бъдеще очаква сондите "Вояджър-1" и "Вояджър-2" /СНИМКИ/

Pan.bg 25 ное 2020 | 11:06 views (817) commentaries(0)
img
pan.bg

Първите апарати, завинаги напуснали Слънчевата система.

image

Стартирали преди повече от 40 години, сондите близнаци "Вояджър-1" и "Вояджър-2" бяха предназначени да станат първите ръкотворни апарати, напуснали родната Слънчева система.

Първоначално никой не планираше да изстреля космически апарат в космоса, но инцидент, който се случва веднъж на 176 години, подтикна човечеството да създаде двата добре познати космически апарата.

Преди повече от четиридесет години планетите бяха подредени така, че благодарение на гравитацията на една планета беше възможно да се ускори апаратът за полет до друга планета. Затова само за 12,5 години космическият апарат прелетя и изследва 4 големи планети от Слънчевата система - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

image

След четиридесет години полет единият апарат започнал да чува по-зле, докато другият започнал да вижда по-зле, всичко било както трябва за напредналата им възраст. Затова устройствата използват оборудване, което отговаря за комуникацията със Земята.

Вояджърите носят на борда си 3 компютъра, които отговарят за управлението на приборите, полета и командите. Общата памет и на трите компютъра е само 68Кб, но по това време се считаше за великолепно.

image

Сигналът, пътуващ със светлинна скорост, достига Вояджър за около 38 часа. Предавателят Вояджър има мощност от само 12 вата, което може да се сравни със силата на крушка, която гори в хладилник.

Радиоизотопните генератори на Плутоний-238 генерират все по-малко енергия. Устройствата трябва най-накрая да изчерпят ресурсите си през следващата година. Устройствата ще умрат и ще продължат да се отдалечават от Слънчевата система в хиперболични орбити, преодолявайки 1 астрономическа единица на всеки 126 дни.

image

При този сценарий след 40 хиляди години "Вояджър 1" ще прелети 1,6 светлинни години от звездата AC + 79 и в същото време "Вояджър 2" ще премине на разстояние 1,7 светлинни години от звездата Рос 248.

След около 290 000 години "Вояджър 2" ще се приближи на 4,3 светлинни години до най-ярката звезда на нашето небе - Сириус.

image

Малко вероятно е сондите да попаднат в ръцете на извънземни, но въпреки това учените обмислили тази възможност и са поставиле дискове на борда на устройствата, които са проектирани за милиард години. Дисковете съдържат звуци от природата, човешката реч, човешката анатомия, както и координатите на нашата планета.


/219776849/in-articles

--> src="https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/222865/pub_5fa95fec72bf936f475c5be0_5fa9713d3b7ff25f30223930/scale_1200" alt="image" border="0" />

Засега "Вояджър 2" все още не е напуснал Слънчевата система, защото лети под малко по-различен ъгъл. Но в близко бъдеще той ще напусне родната ни система завинаги. Вероятно сондите дори ще надживеят човечеството и завинаги ще обикалят галактиката, свидетелствайки за някога съществуващия човек.

image

Източник: zen.yandex.ru Снимки: avatars.mds.yandex.net/ a.radikal.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка