Из авиационната история: На днешната дата през 2012 г. е открита е Контролната кула на Летище София

Pan.bg 05 дек 2020 | 08:20 views (429) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: flightzone.bg, Зорница Буковска


На 5-ти декември 2020 г. се навършват 8 години от откриването Летищната Контролна Кула на столичния аеропорт.

На 16 юни 2006 УС на ДП РВД взима решение за създаване на проект за изграждане на новата летищна кула. През 2007 г. е назначен експертен технически съвет със задача да изготви техническо задание на проекта. Разработен е предварителен вариант на „пътна карта“ за изпълнението му и е получено разрешение от ГД“ГВА“ за достигане на височина на Кулата до 55 метра.

През 2008 г.е проведена открита процедура за конкурс за придобиване на идеен проект за изграждане на новата Кула. През 2009 г. е сключен договор за изработване на технически инвестиционен проект, както и договор за изграждане на ограда и изваждането на терена извън охраняемата зона на летище „София“ .На 6 януари 2010 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството издава разрешение за строеж на обект „Нова летищна кула с прилежаща инфраструктура към нея“.

На 19 юли 2011 г. приключва процедурата по избор на изпълнител на проекта. На 02 септември същата година е направена първата копка на строежа на новата Летищна Кула. Изпълнителят имаше отговорната задача да проектира, изгради и предаде обекта до ключ. Разгънатата застроена площ е 2 400 кв.м.и височина – 50м. В проекта прецизно са обмислени и проектирани разположението, функционалното определяне на работните места, площта за оперативната зала за обслужване на въздушното движение и метеорологично обслужване, както изискванията за обзор към полосата за излитане и кацане, пътеките за рулиране, перона и възможност за излаз на открита площадка.за наблюдение.

Изготвен е анализ по определяне на работните места на ръководителите на полети и редът за разполагане на позициите в контролната зала. На 5-ти декември 2012 г. на официална церемония министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски връчи символичния ключ за новата ЛКК на тогавашния директор на ДП“РВД“ Диян Динев. За откриването беше направен специално за случая и 3D Maping прожекция на Кулата
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка