Австралия избира AH-64E Apache Guardian, за да замени въоръжените разузнавателни хеликоптери Tiger

Pan.bg 18 яну 2021 | 09:00 views (496) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

На 15 януари 2021 г. министърът на отбраната на Австралия Линда Рейнолдс съобщи, че Канбера е избрала бойния хеликоптер Boeing AH-64E Apache Guardian да замени флота на австралийската армия от 22 въоръжени разузнавателни хеликоптера Airbus Tiger.

Първият от 29-те вертолета, оборудвани с подобрени сензори, комуникационни пакети, възможности за атака и подобрена жизнеспособност, се очаква да бъде доставен през 2025 г.

Докато официалното одобрение от Държавния департамент на САЩ за придобиването все още не е обявено от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на САЩ, цената на 29-те Boeing AH-64E Apache Guardian заедно с резервни части, сензори, комуникации, обучение и съоръжения се очаква да бъде около 3,1 милиарда щатски долара, твърдят източници.

Австралийското министерство на отбраната (DoD) е разгледало редица опции на хеликоптери по ключови критерии за доказана способност, зрялост и готова операционна система, сподели Рейнолдс. Уроците, извлечени от проблемите с Tiger ARH и други вертолети, формираха стратегията за търсене на машини с доказана, зряла способност за замяна.

„Apache Guardian е най-смъртоносната, най-оцеляващата и най-нискорисковата опция, отговаряща на всички изисквания на МО, поддръжка през целия живот, сигурност и сертифициране. Следвайки доказана и нискорискова система, предлагана от Apache, МО ще избегне текущите разходи и може да планира риска, обикновено свързан с платформите в развитие“ допълни Рейнолдс.

Tiger ARH за пръв път влезе в австралийска служба през декември 2004 г. Той имаше проблеми с работоспособността и оперативната наличност, но сега изпълнява обещаните си възможности, което включва експлоатация на борда на двата десантни вертолетоносачни кораби-докове (LHD) на Кралския австралийски флот (RAN).

На снимката: Канбера обяви на 15 януари, че е избрала ударния хеликоптер Boeing AH-64E Apache Guardian (н аснимката от ВВС на Тайван), за да замести флота на австралийската армия от 22 Airbus Tiger ARH. (сн.: ВВС на Тайван)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка