Планове за преоборудване на руските ВКС през 2021 г. Су-57 с много неизвестни

Pan.bg 19 яну 2021 | 08:43 views (852) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Планове за преоборудване на аерокосмическите сили през 2021 г.


Посещение на ръководството на Министерството на отбраната в KnAAZ, август 2020 г. На преден план - един от сглобените Су-57


Като част от настоящите Държавни програми за въоръжение продължава преоборудването на ключови клонове на въоръжените сили. При тези процеси се обръща специално внимание на модернизацията на аерокосмическите сили. Плановете за началото на 2021 г. предвиждат закупуване на голям брой нови самолети и модернизация на съществуващото оборудване, както и превъоръжаване на подразделенията за ПВО.

100 единици

На 21 декември се проведе редовно разширено заседание на Колегиума на Министерството на отбраната, чиято тема бяха резултатите от изходящата 2020 г. и плановете за новата 2021 година. По време на събитието министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи, че през новата година във ВВС и морската авиация ще пристигнат над 100 самолета и хеликоптери от различен тип, както ново строителство, така и модернизирани.

Все още не са публикувани по-точни данни за видовете и пропорциите на новите и актуализирани средства. В същото време има информация за изпълнението на съществуващи договори и планове за нови. Тази информация ни позволява да представим процесите на модернизация през новата година.
Най-голям интерес представляват доставките на серийните изтребители от 5-то поколение Су-57. В края на декември ВВС приеха първите самолети от този тип, а през 2021 г. се очаква трансфер на нови машини. Броят е неизвестен, но засега няма да е голям. Постигането на високи темпове на производство, позволяващи да се изпълнят одобрените планове, се очаква едва към средата на десетилетието.

В близкото минало беше съобщено, че през 2021 г. първият ракетоносец Ту-160М със съвременно строителство ще бъде предаден на войските. През същата година се планира стартиране на серийно производство, поради което в бъдеще авиацията за далечни разстояния ще получи 50 напълно нови самолета.

През 2020 г. авиационната индустрия завърши няколко дългосрочни договора за производство на фронтови самолети от различен тип. По време на форума на Army 2020 беше обявено, че тези договори ще бъдат последвани от нови. Очаква се още през 2021 г. да се появят поръчки за следните партиди изтребители Су-30СМ и Су-35С, бомбардировачи Су-34 и самолети за бойна подготовка Як-130.

Обемите и разходите за такива договори все още не са обявени. Местните медии, позовавайки се
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
на анонимни източници, пишат за ограничени количества оборудване, не повече от 30-40 единици. Изпълнението на тези поръчки ще отнеме само няколко години, но все още не е ясно дали първият договорен самолет ще бъде предаден до края на 2021 година.В интерес на военно-транспортната авиация продължава серийното изграждане на самолета Ил-76МД-90А. Миналата година три такива самолета бяха вдигнати във въздуха и в близко бъдеще всички те ще влязат във ВВС. През пролетта на 2020 г. Министерството на отбраната и заводът Aviastar-SP преразгледаха условията за сътрудничество, което доведе до нов договор за доставка на 14 самолета Ил-76МД-90А през 2021-28. Първите машини от тази поръчка могат да бъдат доставени на клиента тази година.

В ход са няколко основни програми за модернизация на самолетите. Една от тях е основен ремонт и обновяване на прихващачите МиГ-31 по проекта BM. Настоящата работа се извършва по договор от 2019 г., чието изпълнение ще продължи до 2023 г. и ще доведе до пълно обновяване на флота на прихващачите.

Актуализация на хеликоптерите

През 2021 г. строителството на няколко типа хеликоптери ще продължи по съществуващите договори. Освен това се очакват доставки на нови модели машини в рамките на нови поръчки, както и подготовка за пускането на нови серии.


Един от първите тествани Ми-28НМ

Една от най-интересните новости ще бъдат транспортните и бойни хеликоптери Ми-8АМТШ-ВН, които Аерокосмическите сили ще използват за подпомагане дейността на Силите за специални операции. Договор за 10 единици беше подписано на "Армия-2019" и към днешна дата част от работата е завършена. Клиентът ще получи нови хеликоптери през годината. В бъдеще трябва да се появи следващият договор за неназовано количество такова оборудване.

Също така на "Армия-2019" беше подписан договор за доставка на 98 ударни хеликоптера Ми-28НМ в периода от 2020 до 2027 г. Миналата година по този договор бяха построени и предадени на ВВС два . Според графика тази година индустрията ще предаде още три. С помощта на тези хеликоптери армията ще работи по въпросите на бойното използване и ще обучава инструктори. Още през 2022-23г.се очаква рязко увеличение на производствените темпове - за осъществяване на пълноценно превъоръжаване.

Планове за противовъздушна отбрана

Процесът на превъоръжаване на силите за противовъздушна и противоракетна отбрана като част от аерокосмическите сили продължава. Онзи ден Министерството на отбраната на Русия разкри подробностите по актуализирането на материалната част миналата година и обяви планове за новата 2021-а. И така, през 2020 г. аерокосмическите сили получиха и разпределиха между подразделенията четири полкови комплекта системи за противовъздушна отбрана С-400, както и 24 ракетни и оръжейни системи Панцир-С1. Първата система за ПВО от новия тип С-350 е прехвърлена в учебния център.Тази година първият полк, преоборудван със системата С-350"Витяз" , ще поеме бойно дежурство. През следващите години се планира подобна модернизация на редица части. Аргументира се, че получаването на С-350 значително ще увеличи потенциала на ПВО за няколко типа цели.


ЗРК С-350 "Витяз", прехвърлен в учебния център на силите за противовъздушна отбрана-ПРО в началото на 2020 година

Производството на системите С-400 Триумф ще продължи. Тази година индустрията ще предаде два комплекта. С тяхна помощ ще бъде заменен остарелият тип ПВО.

Приемането на 18 ракетни системи за противовъздушна отбрана Панцир-С1 е планирано за 2021 г. Паралелно с тяхното производство продължава развитието на обновения комплекс Панцир-СМ. Може би тази година ще се появи първата поръчка за доставка на такова оборудване. Любопитно е, че той може да се използва не само в аерокосмическите сили. По-рано беше съобщено за разработването на модификацията му за сухопътните войски - такъв зенитно-ракетен комплекс ще може да работи като част от военната противовъздушна отбрана и да покрива системи от ПВО от други видове.

В края на ноември стана известно за скорошното приключване на работата по обещаващата система за противовъздушна отбрана С-500 Прометей; това ще се случи през 2021 г. Освен това беше съобщено за стартирането на масово производство на такова оборудване до края на 2020 г. Не е известно дали е възможно да се изпълнят определените планове.

Планове и възможности

Според плановете на Министерството на отбраната тази година ВВС трябва да получат повече от сто нови и модернизирани самолета и хеликоптери, както и голям брой оборудване за противовъздушната отбрана и противоракетната отбрана. Такива доставки ще разширят бойните възможности на отделните подразделения на ВВС и противоракетната отбрана, както и ще увеличат дела на съвременните модели - което също ще повлияе на цялостната боеспособност на въоръжените сили.
За съжаление не всичко върви гладко и производството на оръжия и оборудване се сблъсква с различни проблеми. Има обективни фактори и отрицателни съвпадения на обстоятелствата, които възпрепятстват бързото и пълно изпълнение на всички планове. По този начин производственият график за изтребители Су-57 е бил негативно повлиян от аварията в края на 2019 г., а темпът на изграждане на Ил-76МД-90А все още не позволява цялостно преоборудване на военнотранспортни самолети в разумни срокове.

Взаимодействието на отбранителната индустрия, представено води до очевидни положителни последици за аерокосмическите сили. Държавна програма за въоръжение 2011-2020 за завърши с успех. Делът на съвременните модели е доведен до 75% и сега става възможно да се намали скоростта на превъоръжаване. Това ще намали разходите, но в същото време ще поддържа и систематично изгражда бойна ефективност, отчитайки нови заплахи и предизвикателства.

Така процесите на модернизация на ВКС продължават и дават желаните резултати. От добре познатите планове на Министерството на отбраната следва, че новата 2021 г. ще продължи тази тенденция и ще има положителен ефект върху общото състояние на аерокосмическите сили - а заедно с тях и върху всички въоръжени сили на Русия.

Автор:
Рябов Кирил
Използвани снимки:
Министерство на отбраната на РФ, ОАК, руски хеликоптери

източник
военное обозрениеНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Планове за преоборудване на руските ВКС през 2021 г. Су-57 с много неизвестни

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка