Загубата на новата въздушна мишена от 5-то поколение 5GAT бе призната от Дирекцията за оперативни изпитания и оценка (DOT&E) на Пентагона

Pan.bg 21 яну 2021 | 10:21 views (959) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

Първият прототип на въздушната мишена от 5-то поколение (5GAT), построен за Министерството на отбраната на САЩ е унищожен по време на полетни изпитания през октомври 2020 г., разкри директорът на Пентагона за оперативни изпитания и оценка (DOT & E) в годишния си доклад до Конгреса .

5GAT (прототип на въздушна мишена) е пълномащабен СТЕЛТ безпилотен летателен апарат (БЛА), спонсориран от DOT & E. Предназначен е да даде възможност за тестване и оценка на платформи и оръжия ("въздух-въздух" и "земя-въздух"), за тренировки на пилоти и Сухопътни войски и за разработване на тактики, техники и процедури срещу стелт заплахи от 5-то поколение.

През март 2017 г. на Sierra Technical Services (STS) бе възложен основен договор от Инженерния корпус на СВ на САЩ за проектиране, производство, сглобяване, интегриране и тестване на земята и в полет на демонстратора 5GAT. Подобен по размери и маса на УТС T-38, 5GAT се задвижва от два двигателя General Electric J85, взети от пенсионирани УТС T-38.

STS изгради 5GAT като самолет от композити за намаляване на разходите, докато Fast Optimal Engineering пое отговорността за основните подсистеми, включително управлението на полета, генериране и разпределението на електрическата енергия, хидравликата, колесника и управлението. Друг подизпълнител, 5D Systems, разработи софтуерния пакет.

На снимката: Разработена от STS, мишената 5GAT има за цел да подражава на характеристиките на противниковия самолет от пето поколение. (сн.: МО на САЩ)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка