Франция търси модернизация на своите БЛА MQ-9 Reaper

Pan.bg 25 яну 2021 | 15:02 views (532) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

Понастоящем Франция преговаря със САЩ и General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) за бъдеща модернизация на своите 12 БЛА със средна височина на полета и голяма продължителност (MALE) MQ-9 Reaper.

На 21 януари 2021 г. Кристоф Фонтен, регионален директор на GA-ASI за Европа, заяви пред френската асоциация на журналистите от отбраната, че френските БЛА MQ-9 Block 1 Reaper, управлявани от ВКС, ще бъдат модернизирани, за да се удължи продължителността на полета им. Самолетът ще може да лети до 30 часа - в сравнение с 24 часа досега - за мисии за разузнаване, наблюдение и събиране на информация (ISR), докато продължителността на полета във въоръжената конфигурация ще се увеличи от 17 часа на 24 часа.

Преговорите се водят и от френската Агенция за военни доставки (Direction générale de l'armement (DGA)) с ВВС на САЩ (USAF) за оборудване на БЛА със подтелен контейнер за комуникационно разузнаване (SIGINT). Франция е избрала готов за употреба американски контейнер и обмисля също разработването на национална система.

Франция също трябва да получи нов пълен симулатор за мисии, разработен от канадската компания CAE, който ще бъде базиран в авиобаза Коняк за обучение на екипажите на БЛА. Фонтен обясни, че докато Франция е готова да получи тези различни подобрения, преговорите все още продължават по отношение на цената и графика за доставките на новите възможности.

GA-ASI направи отделно предложение към Франция за самозащита за БЛА. Те ще са оборудвани със система за заглушаване и "капани", предназначени да увеличат жизнеспособността на MQ-9 в оспорвана среда.

На снимката: БЛА MQ-9 Block 1 Reaper на френските ВКС, видян в Ниамей (Нигер) (сн.: Janes / Emmanuel Huberdeau)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка