Saab получи поръчка да осигури още 2 противопожарни самолета Air Tractor AT-802F

Pan.bg 28 яну 2021 | 10:28 views (491) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на saab.com

Шведската агенция за граждански извънредни ситуации (MSB) упражни опция от договора си със Saab за въздушната противопожарна способност в Швеция. Saab ще осигури два допълнителни самолета със съответните екипажи.

Договорът от март 2020 г. се отнася до способността да се борят пожари с 2 самолета годишно, от 1 април до 30 септември, и е със срок до 2023 г. MSB сега упражнява опцията в договора за още 2 самолета, започвайки с пожарния сезон 2021. Това е ресурс, който ще бъде достъпен както за Швеция, така и за ЕС.

През изминалата година Saab предостави способности под формата на противопожарни самолети от типа Air Tractor AT-802F, екипажи и наземен технически персонал, както и специфични разрешителни за експлоатация. През лятото MSB използва самолетите и пилотите на Saab за борба с общо 5 различни горски пожара.

"Горди сме, че сме част от шведската национална отбранителна система и се радваме да разширим своите противопожарни възможности с още 2 самолета и няколко пилота. Бързите национални реакции на горските пожари са особено важни" заяви Елън Молин, ръководител на Support and Services в Saab.

AT-802F е противопожарен самолет, който може да изсипе 35 000-50 000 литра вода/час в случай на горски пожар. Противопожарните самолети ще бъде базирани в Nyköping, където Saab вече има Център за авиационни операции за оказване на услуги по влачене на въздушни мишени и подкрепа на самолетите на шведската Брегова охрана. От Nyköping самолетът може да достигне Копенхаген или Източна Финландия за 2 часа и до северния шведски град Luleå за 3 часа. Ако е необходимо, ресурсите могат да бъдат базирани и на друго летище с необходимите технически ресурси и ресурси за поддръжка. Бързото реагиране на горските пожари е от решаващо значение.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка