СВ на САЩ получиха последния вертолет UH-72A, подготвя се за доставки на следващия вариант UH-72B

Pan.bg 28 яну 2021 | 11:39 views (489) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

Американската армия получи последния договорен хеликоптер Airbus UH-72A Lakota през третото тримесечие на 2020 г., преди началото на доставките на новия вариант UH-72B през 2021 г.

В разговор с Janes и други медии на 26 януари 2021 г., изпълнителният директор на Airbus Helicopters Бруно Довен заяви, че последният от 463-те UH-72A е доставен от завода на компанията в Колумбъс (щата Мисисипи) през септември 2020 г. Първият от 17 договорени вертолета UH-72B Lakota трябва да бъде доставен по-късно през 2021 година.

Производен на европейска платформа, Lakota се произвежда по лиценз в съоръжението на Airbus Helicopters в Колумбъс (Мисисипи). От началото на доставките през 2006 г. армията и Националната гвардия на САЩ са натрупали близо 800 000 летателни часа.

Първоначално американската армия закупи Lakota, за да освободи фронтови типове вертолети като Sikorsky UH-60 Black Hawk и да даде възможност за постепенно извеждане на по-стари типове като Bell UH-1 Huey и OH-58A Kiowa Warrior. Lakota се предлага в 7 конфигурации за мисии, включително обучение, охрана на границите, търсене и спасяване, медицинска евакуация, реагиране при бедствия, VIP транспорт и поддръжка.

За първи път разкрит в края на август 2020 г. на виртуалното изложение на Асоциацията на Националната гвардия на САЩ (NGAUS), вариантът UH-72B е по същество е версия за американската армия на най-новия цивилен модел хеликоптер H145. „Армията на САЩ се възползва от предимствата на търговска готова програма, като получава подобрения в продукта чрез еволюцията на вертолета, без да инвестира държавни пари в развитието на тези възможности“ заявиха от Airbus .

На снимката: С всички вече доставени 463 хеликоптера UH-72A, американската армия скоро ще започне да получава модернизирания UH-72B. (сн.: МО на САЩ)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка