Италия представи EF2000 Eurofighter в нова многофункционална роля

Pan.bg 23 фев 2021 | 12:49 views (512) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

Италианските военновъздушни сили (Aeronautica Militare Italiana - AMI) показаха за първи път новата многофункционална конфигурация на своя боен самолет EF2000 Eurofighter. На 20 февруари 2021 г. в съобщение, публикувано в официалния си акаунт в Twitter, AMI показа Eurofighter от 36-о Stormo (авиокрило), въоръжен с комбинация от оръжия "въздух-въздух" и "въздух-земя". Бойният пакет включваше двойка ракети "въздух-въздух" с малък обсег и ИЧ ГСН IRIS-T и четири ракети "въздух-въздух" с голяб обсег и радарна ГСН AIM-120 AMRAAM за задачи "въздух-въздух", както и две бомби с прецизно насочване Paveway II и прицелен контейнер Litening за задачи "въздух-повърхност".

Текстът в туита бе: „Многофункционален самолет с боен товар за различни мисии. В тази конфигурация самолетът може да изпълнява различни мисии в един и същи полет“.

Докато Eurofighter е използван като многофункционална платформа от другите оператори на типа в продължение на много години, доскоро EF2000 се използваше от AMI изключително за мисии "въздух-въздух". Тази политика бе представена на Janes по време на дебютното участие на Eurofighter-ите на AMI в учението Red Flag 2016 г., по време на което високопоставен служител отбеляза „политическия“ характер на мисиите на самолетите в Италия, като заяви, че ако всички самолети биха могли да изпълняват всички мисии, политиците може да поставят под въпрос необходимостта от поддържане на различни типове самолети.

На снимката: Италиански Eurofighter, демонстриращ многоцелеви боен товар. До съвсем изтребителят се използваше от италианските ВВС изключително в ролята "въздух-въздух" (сн.: AMI)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка