CSA ще съкрати всички си 430 служители, тръгва към фалит!

Pan.bg 24 фев 2021 | 18:25 views (1110) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на чешки медии

Още един национален авиопревозвач от Източна Европа тръгна към фалит. След унгарската Malev явно от европейското небе ще изчезне завинаги още една ембламатична авиокомпания - чешката CSA.

На 24 февруари 2021 г. станя ясно, че CSA са уведомили Бюрото по труда, че планират да съкратят всичките си 430 служители.

Както вестник Hospodářské noviny съобщава, чешката компания Smartwings Group, която е собственик на чартърната и ваканционна авиокомпания Smartwings,, както и на Czech Airlines, е била печеливша преди избухването на пандемията и е очаквала да се върне към рентабилност, след като кризата от COVID-19 отшуми.

„Мога да потвърдя, че сме получили известие за масови съкращения“ сподели Тереза ​​Льофелманова, председател на профсъюза на самолетните екипажи.

Според вестник SeznamZprávy, Smartwings и CSA в момента са под защитен мораториум срещу кредиторите. Той изтича в края на февруари 2021 г. Smartwings и CSA искат помощ от държавата заради това. За CSA Smartwings Group иска невъзстановима подкрепа от 1,1 милиарда крони.

Според експерти CSA я чака производство по несъстоятелност, тъй като авиокомпаниите нямат право на подкрепа от други програми за субсидиране. Smartwings Group също така иска от държавата половин милиард крони компенсация за отменени полети миналата пролет.

Но държавата няма да помогне. „Не подготвяме конкретна подкрепа за Smartwings Group“ заяви министърът на транспорта и промишлеността и търговията Карел Хавличек.

Миналото лято CSA обяви план за намаляване на броя на служителите с повече от 300 до февруари 2021 г.

CSA отчете загуба от около 1,5 милиарда крони миналата година. Освен това тя няма лизингова компания, която да ги подкрепя, както се случи с Smartwings.

В Чешката република за Smartwings и Czech Airlines работят 2500 души.

В момента Smartwings Group е собственост на чешкия бизнесмен Иржи Симане и партньори, които притежават 50,1% от групата. Останалите 49,9% са собственост на CITIC Group Corporation, държавна инвестиционна компания за Китай.

Поради обявяването на извънредно положение от правителството и въвеждането на спешни мерки, свързани с разпространението на коронавируса, Smartwings Group регистрира спад в превозените пътници от 95% през април до юни 2020 г. в сравнение с миналата година и над 80% през юли и август 2020 г.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка