ВВС на САЩ през 2024г. ще тестват боен авиационен лазер по проекта SHIELD /СНИМКИ/

Pan.bg 25 фев 2021 | 23:31 views (369) commentaries(0)
img pan.bg

Разработчиците на новото оръжие са три американски компании - Lockheed Martin, Northrop Grumman и Boeing.

Първите мащабни изпитания на авиационния боен лазер ще бъдат проведени през 2024 г. от Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ. Разработването на това оръжие се извършва по проекта SHIELD. Съобщава изданието C4ISRNET.

image

Проектът SHiELD предвижда създаването на три вида лазерни системи: за осветяване на цели, самозащита и унищожаване на други летателни апарати. Разработчиците на новото оръжие са три американски компании - Lockheed Martin (LM), Northrop Grumman (NG) и Boeing.

image

В близко бъдеще инженерите-разработчици ще предадат на Изследователската лаборатория една от трите ключови авиационни лазерни системи. Останалите две системи са планирани да бъдат готови за тестови изпитания през юли 2021 г.

image

Според наличната информация, новите лазерни системи ще бъдат проектирани не само за самозащита, но и за поразяване на други самолети и наземни цели на противника. Отбелязват се техните "неограничени" боеприпаси с ниска цена на един изстрел.

image

Компаниите, участващи в проекта SHiELD, отговарят за разработването на различни системи. Например, LM разработва лазерен модул, компания NG разработва система за управление, а Boeing изготвя контейнер за авиационния лазер. Все още няма информация коя от тези три системи ще бъде прехвърлена първа в Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ.

image

Не е известно кой самолет американските ВВС планират да използват като носител на новото оръжие. Военни експерти предполагат, че това ще бъде прототип, койно е в процес на изпитания - Model 401. Такива заключения бяха направени, след като наблюдателите видяха на снимките на Model 401 странен контейнер, поставен под фюзелажа в носовата част.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка