Анастасия Разсолкова - първата жена пилот в БГА „Балкан“

Pan.bg 08 мар 2021 | 09:26 views (407) commentaries(0)
img
pan.bg
Източник: Музей на авиацията - Крумово

На днешния празник ще Ви разкажем за първата жена пилот в БГА „Балкан“ – Анастасия Разсолкова.
През 30-те години на ХХ в. българската преса започват да се появяват редица статии, коментиращи темата за жените в авиацията. В една от тях се казва: „И защо жената да бъде далеч от летенето, защо да не се свикне със самолета, както се свиква с автомобила, с морския спорт, с ездата.“. Нагласата се променя коренно през 50-те години, когато жените са широко допуснати в авиацията, а някои от тях стават и инструктори.
Анастасия Георгиева Разсолкова е родена на 9 март 1936 г. в Пловдив. Авиационното си обучение започва в клуба на ДОСО, а първия си парашутен скок извършва през ноември 1951 г. До 1967 г. тя продължава да лети в спортно-тренировъчната група на Пловдивския аероклуб. Професионалната й реализация в периода 1967 - 1971 е в Селскостопанската авиация, където лети като втори пилот и командир на Ан-2. Междувременно завършва Уляновския институт за гражданска авиация в Русия и става първата жена пилот в новооснованата БГА „Балкан“. В санитарното звено пилотира самолет Ан-14, а в транспортната авиация Ил-14, Ан-24 и Ил-18.
На 50-годишнината на БГА „Балкан“ е наградена със статуетка „Икарка“. Притежава бронзова, сребърна и златна значка „Безаварийник“ и златен „Орден на труда“. Преустановява летателната си дейност през 1987 г. През 2011 г. на традиционна среща на летци и ветерани й е връчена специална грамота по случай 75 годишния й юбилей.

Съпругът й, полк. Георги Разсолков е първият български пилот, извършил полет със свръхзвуковия самолет МиГ-19.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка